Chris NottSky Insurance
Results 1 to 19 of 19
Like Tree4Likes
  • 3 Post By gary3306
  • 1 Post By Andy1608

Thread: Service light reset - the solution

  1. #1
    gary3306's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Northumberland
    Posts
    950

    Service light reset - the solution

    I've noticed a lot of threads where people are saying that they cannot reset their service light on a 2007> Audi, no matter what they try. If you have access to VCDS, then here's what to do, and IT WILL reset the light.

    Proceed as follows;

    With the ignition on.
    click on address '17-Instruments' and then select 'ADAPTATION'

    Go to the 'CHANNEL' box and change the number in it to '40'. Click on 'READ' then in the 'VALUES' box, change the value to '0'. Click 'TEST' and then 'SAVE'. A box will appear to ask you if you are sure, click 'YES'

    Carry out this same procedure for the following channels, AND IN THIS ORDER;
    40, 41, 53, 55, 02

    when complete, exit VCDS by clicking 'DONE, GO BACK' and then close the application.

    Switch the ignition off and then back on. If you've got the sequence above correct, the light will be out.

    I hope this can be of help.
    H4ldex, davc and Andy1608 like this.
    A4 S-Line. Mods so far; Cruise, DIS, Mk2 RNS-e, Audi 6 CD changer, XcarLink with self manufactured permanent ipod dock, B8 MFSW, Dectane Dayline Headlights with independantly switched DRL's, RS4 Rear ARB, De-badged, RS4 pedals, HIDS, RS4 front grille and RS4 style fog surrounds, LCR splitter in Satin Black, Rear Park Assist, LED gearknob, Red footwell lighting, Kitchen sink and Shower cubicle.




  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    bearthebruce's Avatar
    Ross-Tech, LLC

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Ambler, PA
    Posts
    331
    Or you could use the SRI Reset function built into the tool! It is found on the opening screen of VCDS - right next to the Autoscan button.


    Ross-Tech: VCDS Tour: SRI Reset
    -Bruce-
    Ross-Tech, LLC
    Bruce@Ross-Tech.com

  4. #3
    gary3306's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Northumberland
    Posts
    950
    Hi Bruce
    I found that the SRI reset wouldn't work on a lot of cars that were coming into our workshop. The application would say it was successful but after switching the ignition off and back on, the light would re-appear. I contacted yourselves about the problem and Dana very kindly sent me an email with them instructions. I've never had a problem since. On a similar note, I quite recently had a problem whereby VCDS would not communicate with address 17 on my own A4 B7, and RossTechs help with the problem was second to none. Between us we got to the bottom of it. Very impressed with your customer support.

    EDIT: Just looking at that VCDS tour and the last paragraph states;
    "On the latest cars using UDS/ODX diagnostic protocols for the Instrument Cluster, the SRI Reset function does not apply. Instead, SRI must be reset by saving Adaptation values directly in the Instrument Cluster.This page explains how to do this procedure in a Mk6 Golf. Please contact Ross-Tech via email if you need assistance with this function."


    The procedure above that Dana sent must be the procedure of saving adaptation values to the cluster. All I know is it works, and the SRI reset didn't
    Last edited by gary3306; 19th February 2012 at 10:01.
    A4 S-Line. Mods so far; Cruise, DIS, Mk2 RNS-e, Audi 6 CD changer, XcarLink with self manufactured permanent ipod dock, B8 MFSW, Dectane Dayline Headlights with independantly switched DRL's, RS4 Rear ARB, De-badged, RS4 pedals, HIDS, RS4 front grille and RS4 style fog surrounds, LCR splitter in Satin Black, Rear Park Assist, LED gearknob, Red footwell lighting, Kitchen sink and Shower cubicle.




  5. #4
    bearthebruce's Avatar
    Ross-Tech, LLC

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Ambler, PA
    Posts
    331
    I didn't think the UDS clusters came in until 2009.... hence my reason to point you to the SRI Reset. Yes, UDS clusters do need a different procedure. Got to love Audi for their consistency - right?
    -Bruce-
    Ross-Tech, LLC
    Bruce@Ross-Tech.com

  6. #5
    gary3306's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Northumberland
    Posts
    950
    Absolutely
    A4 S-Line. Mods so far; Cruise, DIS, Mk2 RNS-e, Audi 6 CD changer, XcarLink with self manufactured permanent ipod dock, B8 MFSW, Dectane Dayline Headlights with independantly switched DRL's, RS4 Rear ARB, De-badged, RS4 pedals, HIDS, RS4 front grille and RS4 style fog surrounds, LCR splitter in Satin Black, Rear Park Assist, LED gearknob, Red footwell lighting, Kitchen sink and Shower cubicle.




  7. #6
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    Also afaik UDS didnt come out until 2010 from my research aswell Bruce, maybe 1 to have the guys/girls look into for future reference, as I'd like to know aswell as it could be relevant to some work I'm doing.

    Thanks both for your input along with Dana whose a wealth of knowledge too

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    northants
    Posts
    165
    i must admit ive had this problem on 07 cars onwards
    ive allways adjusted the adaption values to what the customer needs ie 1yr 10k then you can do sri from then on and its ok

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    13
    I have a 2010 and had to use the SRI button several times before it worked.

  10. #9
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    Had the same today on an 08 A3, sri reset didnt work at all, although the channels said 0, the service record in dis was the same, had to manually do as per Gary's info above.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Magdeburg, Germany
    Posts
    286
    Let's go back to the basics, since everybody is complaining but no one actually posted details thats what I would like you to do now.

    #1 Auto-Scan from the car(s) which did not work.
    #2 A control module map (adaptation) from the instrument cluster.
    #3 What Work has been done? Just Oil Change, Brake Fluid or Inspection (Mileage or Time based)?
    #4 Which Reset Job did you select?
    Sebastian @ Ross-Tech.com

  12. #11
    Uwe@Ross-Tech's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    130
    In most model year 2008 and newer Audis (but not VW, Seat or Skoda) there are three different counters running, any of which can make the Service reminder come on. One is for a standard service, the second is for a mileage-based inspection, and the third is for a time-based inspection. If you've got one that has you stumped, go to [SRI-Reset], let VCDS gather up the data from the channels, then click [Save to logfile] and send us the log -- Support[at]Ross-Tech.com. If the cluster uses UDS, the SRI Rest function won't work at all; in that case make an Adaptation channel map instead.

    -Uwe-

  13. #12
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    I dont think complaining is neccessary the way this threads users would view it, cant speak for other people I'm afraid, but Gary has kindly advised others a way to get round a certain issue, now RT have asked us for more data to study the issue, then we can look into this with a view to resolve it.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  14. #13
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    Quote Originally Posted by Uwe@Ross-Tech View Post
    f you've got one that has you stumped, go to [SRI-Reset], let VCDS gather up the data from the channels, then click [Save to logfile] and send us the log -- Support[at]Ross-Tech.com. If the cluster uses UDS, the SRI Rest function won't work at all; in that case make an Adaptation channel map instead.
    I'll try top grab one of a car soon as have some 07 onwards to work on soon, thanks.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  15. #14
    dantdi's Avatar
    ...

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    kent
    Posts
    511
    Thanks Gary, Been bugging me why SRI button wasn't working for me.

    Not tried going into 17-Instruments yet.

    My A3 is on 20,000 miles servicing can i change it to 10,000
    servicing in the 17-Instruments?

    I have A3 2007 2.0 170 TDI BMN

    Thanks
    Dan


  16. #15
    dantdi's Avatar
    ...

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    kent
    Posts
    511
    Pokes

  17. #16
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    Yes you can change to 10k.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  18. #17
    dantdi's Avatar
    ...

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    kent
    Posts
    511
    Thank you Nigel!

  19. #18
    2nd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Derby
    Posts
    361
    Sorry to resurrect such an old thread, but I can't get the service reset protocol to work. I can't select channel 40 in the drop down box, there's no option to manually input a number.

    Any ideas??
    A3 Sportback 2.0TDI S-Line 150ps, Daytona Grey, Comfort Pack, Privacy Glass, SD Sat Nav, Through Load, Aluminium Pedals.

  20. #19
    Andy1608's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    York
    Posts
    519

    My Social Networking

    Visit Andy1608's Youtube Channel
    This worked for me on Saturday so thanks Gary

 

 

Similar Threads

  1. Reset service light?
    By S3 finatic in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 13th August 2011, 17:59
  2. Service light reset
    By jimboys3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 10th May 2010, 21:59
  3. Service Light Reset
    By mikeclark007 in forum TT/TT-S/TT-RS Forum
    Replies: 1
    Last Post: 25th December 2009, 15:54
  4. Reset Service Light
    By A4 Quattro Sport in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 20th February 2007, 09:26
  5. How to reset service light?
    By Maffy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 13th February 2005, 11:51

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO