Chris NottVolks Autos
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    S3Steve's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Peterborough
    Posts
    1,588

    Angry Why wont VCDS start!

    Having not used my Vag Com for a while i tried to reset my mates service interval with it yesterday. So i turned on the laptop and tried to open VCDS but it wouldnt start up ( im running 10.6 ), i dont think ive changed anything on the computer since i last used it. I have tried everything i can think of including removing the program and then downloading and reinstalling it again and still the program fails to start. Has anyone had similar issues or have any ideas what could be causing this?
    Last edited by S3Steve; 14th August 2010 at 18:42.
    2007 A3 TDI 170 S Line
    Sold - 2002 S3

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    XFi
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    339
    Very odd, what OS are you using? Have you tried right clicking the icon - run as administrator (if on vista/7)?

  4. #3
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,038
    When you say fails to start, do you mean it wont open at all or opens just doesnt connect to the car?

    Try uninstalling & deleting any files/folders relating to Ross-Tech & VCDS, then try 908 older version, also if you're literate with registry, delete any keys relating to again RT & VCDS.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  5. #4
    S3Steve's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Peterborough
    Posts
    1,588
    Quote Originally Posted by XFi View Post
    Very odd, what OS are you using? Have you tried right clicking the icon - run as administrator (if on vista/7)?
    Im running windows 7 and ive tried run as administrator and it still doesnt start.
    2007 A3 TDI 170 S Line
    Sold - 2002 S3

  6. #5
    S3Steve's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Peterborough
    Posts
    1,588
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    When you say fails to start, do you mean it wont open at all or opens just doesnt connect to the car?

    Try uninstalling & deleting any files/folders relating to Ross-Tech & VCDS, then try 908 older version, also if you're literate with registry, delete any keys relating to again RT & VCDS.
    No it wont open at all mate.
    2007 A3 TDI 170 S Line
    Sold - 2002 S3

  7. #6
    bearthebruce's Avatar
    Ross-Tech, LLC

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Ambler, PA
    Posts
    331
    I've not heard any reports of 10.6 failing to open but will talk with the tech guys in the morning.
    -Bruce-
    Ross-Tech, LLC
    Bruce@Ross-Tech.com

  8. #7
    Watty's Avatar
    ..... (_!_) Sarah's A3s #1 Fan
    Railway Line Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Perth, Western Australia
    Posts
    406
    Sorry to sound stupid, but I read somewhere that when connecting, the cable has to be in the same port as when first used/ loaded ???? So, have you tried it in that same usb slot? Just trying some lateral thinking fella?
    Audi A6 Avant (2002) 2.5 V6 Quattro. Sunroof, Bluetooth mp3 Xcarlink, 6cd, xenons, tints, ST3, 18" RS6s
    I have VCDS and I'm not afraid to use it, well, a little bit?

  9. #8
    S3Steve's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Peterborough
    Posts
    1,588
    Quote Originally Posted by Watty View Post
    Sorry to sound stupid, but I read somewhere that when connecting, the cable has to be in the same port as when first used/ loaded ???? So, have you tried it in that same usb slot? Just trying some lateral thinking fella?
    No sugestions sound stupid mate im up for trying anything to get it working again. Its not a connecting issue though mate the program wont start at all, VCDS.exe is shown on the process list in task manager but the program never starts. I suspect its something ive changed on my computer since last running vagcom rather than a vagcom issue but i just cant think what would cause the program to fail to start.
    2007 A3 TDI 170 S Line
    Sold - 2002 S3

  10. #9
    S3Steve's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Peterborough
    Posts
    1,588
    Quote Originally Posted by bearthebruce View Post
    I've not heard any reports of 10.6 failing to open but will talk with the tech guys in the morning.
    Cheers mate, did you find anything?
    2007 A3 TDI 170 S Line
    Sold - 2002 S3

  11. #10
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,038
    Quote Originally Posted by Watty View Post
    Sorry to sound stupid, but I read somewhere that when connecting, the cable has to be in the same port as when first used/ loaded ???? So, have you tried it in that same usb slot? Just trying some lateral thinking fella?
    Nah if its a usb version it will if plugnplay enabled auto install driver & configure itself, on genuine cables that is.

    Quote Originally Posted by S3Steve View Post
    the program wont start at all, VCDS.exe is shown on the process list in task manager but the program never starts. I suspect its something ive changed on my computer since last running vagcom rather than a vagcom issue but i just cant think what would cause the program to fail to start.
    What security prog have you got running, anything that requires authentication to run as most internet security progs have these included that asks you if you allow a prog to commit to an action or not.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  12. #11
    bearthebruce's Avatar
    Ross-Tech, LLC

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Ambler, PA
    Posts
    331
    Cheers mate, did you find anything?
    Sorry - been one of those weeks.

    There are a few reports that some 64 bit machines have an issue with the installer and with running VCDS 10.6. The reports have been few and far between but they exist. To date, we do not have an answer to the problem and are still looking at it. Apparently, there may be a work around for some machines.

    Since you are running 10.6, I assume you to be a registered user of VCDS having purchased directly from Ross-Tech or one of our authorized dealers. If that is the case, then please email support@Ross-Tech.com and they will set up a trouble ticket to assist you.
    -Bruce-
    Ross-Tech, LLC
    Bruce@Ross-Tech.com

  13. #12
    Khufu's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    West coast of Scotland
    Posts
    5,693
    I had problems with 10.x 64 bit beta on windows 7 not running too. uninstalling & re-installing it sorted it though for a bit.
    2003-2008 1998 Red A3 8L 1.8 Sport
    2008 -> 2003 Akoya Silver A3 8P1 2.0 FSi Sport

  14. #13
    sc00byd00byd00's Avatar
    Frank and Beans...............

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Middlewich, Cheshire
    Posts
    232
    Takin a wild stab in the dark.......... are you runnin zonealarm ?

    I am and that stopped me running VCDS v10.6 too, any prior versions of VCDS were fine.

    if you are; or even if you aren't running zonealarm, try shutting down your internet security program and ending any associated services within task manager (lke zonealarm forcefield etc)

    Once these are closed, then it should run (you may have to end the VCDS process too and restart it.
    Mk5 Golf R32
    Gruppe M Carbon Cold Ait induction Kit, Full Stainless Non Resonated Supersprint Exhaust,
    TVS Stage 1 Tuning, Recaro Wing Back Reats, Alpine IVA-W505R Double DIN All in One Multimedia Station with Bluetooth

    Rosstech HEX-USB+CAN Owner with VCDS 10.6 (Happy to help anybody out in the North West)

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Magdeburg, Germany
    Posts
    286
    VCDS does NOT write anything into the registry at this point, the only thing that adds stuff is the installer/uninstaller. Therefor removing registry entries has no effect at all on how and if the program will run. Also installing an old version does not fix the problem, it is a workaround at best.

    In cases like this contacting the software manufacturers support should be the first step, information on forums sadly are often incorrect and misleading at best. As Bruce already noted, we have seen this type of problem and may have a solution ready for you.
    Sebastian @ Ross-Tech.com

  16. #15
    tos
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Finland
    Posts
    11
    I found this problem today. 10.6 with win7 64.
    The latest F-Secure firewall will block it.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO