Badger5Monster Motorsport
Results 1 to 8 of 8

Thread: RNS-E Problems

  1. #1
    monster_munch's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    149

    RNS-E Problems

    I have had RNS-E retro fitted in the last month, by a reputable company with a printed invoice and original code card etc.

    They are based in Manchester, so I paid extra for mobile fitting. They fitted the unit, coded it with VCDS on a laptop and its all working fine.

    I have an Autel VAG405 scanner and scanned the car last week. There was a few codes under navigation, so I cleared them.
    I scanned again today, and the same codes have reappeared.

    Can anybody shed any light why they appear, or actually have vcds and able to help?

    Thanks in advance.

    ImageShack Album - 4 images









    Last edited by monster_munch; 5th January 2012 at 14:11.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    S3 Owner

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Aberdeen
    Posts
    414
    what codes are you getting?

    There will be one about the AF Frequency for sure as you need a module to convert from Diversity or whatever its called on the old headunit.. The other one i got when i coded my RNS-E was a short on the front mic which is funny as i dont have a front mic yet (yet to do the bluetooth install..)

  4. #3
    monster_munch's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    149
    Sorry, I have been trying to integrate pictures into the original post by putting them on imageshack and everything but it doesnt seem to work!
    The fault codes I am getting are:

    0858 - Connection: Radio ZF output to Antenna Amplifier, sporadic 011 - open
    0878 - Connection to speaker front left, sporadic 011 - open circuit
    0879 - Connection to speaker front right, sporadic -011 - open circuit
    2454 - Microphone unit (in front roof module) (R164), sporadic 011 - open

    The car is an Audi A3 which was previously fitted with a symphony headunit with integrated 6cd changer and the car also has Bose.

    Everything does seem to be working fine, the rns-e unit, the nav instructions on the DIS, the speakers appear to work fine as Ive played around with balance and fader to check each corner of the car for producing sound.
    Last edited by monster_munch; 5th January 2012 at 13:52.

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    7
    Looks to me, no expert, that the faults are from Voice control setting in the 56 - Radio setting on VCDS. Also the RNS-E I think has 2 antenna's and maybe your old set only had one.....soits looking for another.

  6. #5
    warren_S5's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    7,133
    Loose connection?

    Is it worth popping the unit out and checking the connections are tight and fully clicked in?
    Audi S5 3.0V6T Coupe Black Edition

  7. #6
    monster_munch's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    149
    Thanks for the suggestions. Sound is coming out from the front speakers, I have Bose, so Im wondering if the installer didnt swap some pins over Ive read about that you have to do on Bose cars.

    Apparently the ZF antenna one is normal unless you buy a new module, which doesnt bother me.

    My car is 53 reg, no SDS or anything, should it even have a mic?

    At the minute Im just running the car and forgetting about the codes, its working all fine and Im happy with it. It does annoy me in the back of my mind though.

  8. #7
    warren_S5's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    7,133
    Bose pins are easy switch : Small 'niggles' on S3
    Audi S5 3.0V6T Coupe Black Edition

  9. #8
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,007
    Your problems are probably antenna not plugged/connected properly & coding, because 53 plate a3 will share same antenna system as an rns-e, its late 06 onwards that have different antenna system if not fitted with rns already.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

 

 

Similar Threads

  1. RNS-D retrofit DIS problems
    By cerips in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 1st April 2012, 10:58
  2. RNS-D Problems
    By S3 Nattie in forum Satellite Navigation
    Replies: 3
    Last Post: 24th June 2010, 15:01
  3. My RNS-E Problems. Advise what you think.
    By BlackQuat in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 43
    Last Post: 1st May 2010, 09:50
  4. Problems with RNS E - says I'm in a different location
    By audi58 in forum Satellite Navigation
    Replies: 6
    Last Post: 7th April 2010, 22:14
  5. Problems with RNS E - says I'm in a different location
    By audi58 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 27th March 2010, 17:51

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO