Monster MotorsportBadger5
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    28

    Reverse Feed rns e 193 No feed

    Afternoon everyone,

    Just fitted my rns e to my a3 8p and everything works brilliantly.

    Im wanting to fit a the kufatec reverse camera that auto switches but my unit doesn't have the RVSL input on the headunit and just shows NC on pin 2 on the c2 connector, any ideas how to get around this?

    Cheers

    James

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,114
    You have to code it to advise it has camera fitted, then it auto switches when in reverse.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    28
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    You have to code it to advise it has camera fitted, then it auto switches when in reverse.
    oh so it's just a simple coding job no need to run any reverse feeds to the headunit

  5. #4
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,114
    There is an adaptation channel in the rns that can be coded to advise a backup/camera is fitted.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  6. #5
    s8craig's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester
    Posts
    1,557
    Only the genuine camera kit works with the latest RNS-E, if your going with Kufatec's IMA camera kit then it will not work even with coding. Well that was my experience of it.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    28
    Oh bummer I hope that's not the case, I'm using a genuine camera then was going to be ordering the ima interface from kufatec but if it doesn't work i might have to abandon ship with it

  8. #7
    s8craig's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester
    Posts
    1,557
    It does mention on the Kufatec website with IMA camera kit that it is not compatible with 2010 onwards RNS-E.

  9. #8
    jb0o's Avatar
    North East Forum Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    North East, UK
    Posts
    2,609
    I was able to install an aftermarket RVC with the PCM module however had a slight glitch with the autoswitch.. see my video here: Audi A3 RNS-E MK2 Rear View Camera - Auto Switch Glitch - YouTube

    Website | Facebook | Audi TT 2.0TDI 170 Quattro


  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    28
    Where did you connect to on the rns e? And where in the PCM?

    Thanks

  11. #10
    jb0o's Avatar
    North East Forum Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    North East, UK
    Posts
    2,609
    Was a while ago now but from memory...

    The PCM unit had a wire to feed in the 12v which started the camera, I connected this into the Reverse Switch in the Central Electrics Board. Can't remember what pin, but could find out on ElsaWin if needs be (Im on a different computer so can't look now). You could always connect the 12v+ wire from the reverse light which is easier to find, but means running a wire down the side of the car.

    I then connected a wire to C2 of the RNS-E (which you say isn't listed as RFSL -- it still works) and connected this to the two wires. The 12v+ connection to this switches the RNS-E.

    Take a look through some of my previous posts/threads, think I may have a more thorough description, I can't really remember it was a while ago.

    Website | Facebook | Audi TT 2.0TDI 170 Quattro


  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    28
    Quote Originally Posted by jb0o View Post
    Was a while ago now but from memory...

    The PCM unit had a wire to feed in the 12v which started the camera, I connected this into the Reverse Switch in the Central Electrics Board. Can't remember what pin, but could find out on ElsaWin if needs be (Im on a different computer so can't look now). You could always connect the 12v+ wire from the reverse light which is easier to find, but means running a wire down the side of the car.

    I then connected a wire to C2 of the RNS-E (which you say isn't listed as RFSL -- it still works) and connected this to the two wires. The 12v+ connection to this switches the RNS-E.

    Take a look through some of my previous posts/threads, think I may have a more thorough description, I can't really remember it was a while ago.
    Ah right cheers! So the simple but not as near method is just a reverse feed from the rear light to the rnse and it should just work like that ?

  13. #12
    jb0o's Avatar
    North East Forum Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    North East, UK
    Posts
    2,609
    Yup, RFSL takes a 12v+ feed and auto-switches. You also need to enable on coding too, but unlike the MK1, you don't need to code for a Lamborghini.

    Website | Facebook | Audi TT 2.0TDI 170 Quattro


  14. #13
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    28
    Perfect! I'll get the module ordered up and give it a go. Appreciate the help thanks

  15. #14
    jb0o's Avatar
    North East Forum Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    North East, UK
    Posts
    2,609
    No problem. Be aware of the glitch mind, just seems to flicker. My assumption was that the CANBUS was checking for a signal via the RFSL and when it detects the signal, it switches back to the video.

    Give me a shout when you get it and I'll be more than happy to provide guidance.

    Website | Facebook | Audi TT 2.0TDI 170 Quattro


  16. #15
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    28
    Ok cheers, hopefully if I'm just wiring from the reverse light to the rnse then I shouldn't get the flicker as I'm not using the canbus from the central board

 

 

Similar Threads

  1. RnS e (193 G) upgrade from Symphony II+
    By paultaylor in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 21st February 2012, 19:51
  2. Aftermarket Parking Sensor reverse light feed question
    By Ninja21 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 13
    Last Post: 5th February 2012, 14:02
  3. rns-e 193 b versus g
    By carbonbase in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 13
    Last Post: 29th January 2012, 15:43
  4. Cold air feed? What do people think of this?
    By Add7 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 11
    Last Post: 26th August 2004, 16:46
  5. BOSE Replacement / Concert HU feed to a PowerAmp
    By MarkyB in forum In-Car Entertainment
    Replies: 48
    Last Post: 2nd March 2004, 00:18

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO