AH FabricationsBadger5
Results 1 to 2 of 2

Thread: AGU Dead :(

  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    10

    AGU Dead :(

    Hey guys, sad times for me i'm afraid.

    Just got this a3 1.8t with agu lump a month ago 165k, had decent service history and new timing belt, clutch/flywheel and other bits and ran sweet, the prev owner admitted it uses a bit of oil but nothing untoward which i noticed and topped up when needed, nothing major and not smokey, except when left idling for a while then drivin off but still not alarming.

    So the other day the GF was drivin it and the red oil warning light comes on the mfa, i wasnt with her and she continued on her journey after the car was cold she checked the oil lvl which was low so i met her at this point and topped the oil up then on her way back the car lost all power and came to a stop, when i got to the car it had been sittin maybe half an hour. i tried starting it, it did eventually splutter up to idle but when i gave it throttle it died immediatley.

    I got the car transported home and have got the engine in a few bits, so far ive discovered the cam chain tensioner is totally knackered -
    IMG_23691.jpg Photo by Enigma5010 | Photobucket

    When i took the rocker cover off i noticed large bits of the tensioner slider material all over the place and in around the inlet cam sprocket, also i spotted that the inlet cam sprocket notch was no-longer lining up with the arrow on the cam cap when the exhaust cam and timing belt sprocket were correctly aligned so i pressume oil pressure has dropped, the tensioner has slackened and the inlet cam has retarded a few teeth as its not being forced on b the chain??

    What could cause this? Lack of oil? faulty oil pump?

    Someone mentioned that these engines are prone to the oil feed from the sump cloggin up, could this be the cause?

    i havent got the head off yet to inspect the valves for bendage as i need a long hex key socket bit, also wanted to get a look in the bottom end but was foiled by one bolt at the sump at the box end being a total prick to get at so looks like the only way is to separate the block and box slightly.

    I'm just wondering if it even worth sortin this motor as i'm gonna be into 300+ bucks easily to fix maself.

    Whats your thoughts guys? Any help would be greatly appreciated!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Near Oxford
    Posts
    406
    Cam chain tensioner???? You sure that's not the VVT tensioner? The oil pick up pipe in the sump will be blocked, best case scenario the VVT tensioner, worst case turbos gone or block has seized. I'd probably try and pick up a second hand engine and put that in.

 

 

Similar Threads

  1. change AGU to AUQ (180PS) Is it worth doing?
    By tennisguy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 21st May 2004, 09:53
  2. dawn of the dead "sneak preview trailer"
    By rockstar in forum General Chat
    Replies: 0
    Last Post: 25th October 2003, 17:21
  3. All dashboard needles are dead
    By gjames11 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 18th October 2003, 06:59
  4. Waking the Dead
    By AlexStanley in forum General Chat
    Replies: 2
    Last Post: 6th October 2003, 22:25
  5. batman dead end......think you'll enjoy the movie.
    By rockstar in forum General Chat
    Replies: 0
    Last Post: 3rd August 2003, 12:43

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO