Sky InsuranceEM Tuning
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    concoursneil's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Plymouth UK
    Posts
    327

    Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    My friends Y plate A3 Turbo seems to give an intermittent fault on cold start.
    When starting seems as if its missing when you put foot down. If you put foot down in mine in 2nd gear it pics up quickly and smoothly , yet in friends it almost as if wrong fuel in it and it struggles to find full power.
    Dont worry correct fuel is in the tank. [img]/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif[/img]

    It does not do it all the time even when cold but just occasionally.
    Its fly by wire not cable.
    It feels like it not firing on all cylinders , but nowhere near that bad , that sort of missing feel tho.
    Hope you understand the prob [img]/ubbthreads/images/graemlins/smirk.gif[/img]

    Any ideas you have would be great help, as when it was taken back to dealers prob never happened and nothing was showing on diagnostics according to them.

    Cheers

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Danielson's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    UK
    Posts
    704

    Re: Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    sounds like the maf sensor to me...

  4. #3
    concoursneil's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Plymouth UK
    Posts
    327

    Re: Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    Thats what i thought , what sort of price are you looking at to replace it

  5. #4
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Hythe, Kent
    Posts
    1,180

    Re: Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    Or could be a lamda sensor.

    MAF is 75 + Vat when you exchange your old one.

    Kev.

  6. #5
    concoursneil's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Plymouth UK
    Posts
    327

    Re: Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    Also been looking at lambda possibilities too , as it does seem to be air fuel related, cheers guys second oppions on here always appreciated atleast i seem to be barking up the right tree [img]/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif[/img] [img]/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif[/img] [img]/ubbthreads/images/graemlins/laugh_roll.gif[/img]

    The joys of the internet [img]/ubbthreads/images/graemlins/beerchug.gif[/img]

  7. #6
    Dean_T's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    West Mids
    Posts
    511

    Re: Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    sounds a little like the problem i had with my A3 Turbo when i first had it

    when i had my remap done Mike@Jabba knocked back the fuelling by ~4%, problem gone

    i think this can be done on VAG-COM but not sure where though [img]/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif[/img]

    FWIW my A3 went back to the dealers 3 or 4 times as well as calling the RAC out to it to try and sort it, neither of them could!

  8. #7
    foolish3uk's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    in middle of nowhere
    Posts
    458

    Re: Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    sounds like you might have a coil pack gone. or maybe a maf

  9. #8
    HTC
    HTC's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Koh Samui, Thailand
    Posts
    3,402

    Re: Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    My friends S3 had this problem.

    Scanned with VAGCOM which showed a bad coolant temp sensor. Swapped the sensor and now its fine.

    Worth a look I recon.

  10. #9
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    2,488

    Re: Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    absolutely, temp sensor first to look at, as you've already diagnosed the problem to only when its cold.

    don't trust an empty fault log either, it may just be reading wrong values that dont trigger a fault.

  11. #10
    recomdos's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    North East
    Posts
    988

    Re: Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo

    [ QUOTE ]
    My friends S3 had this problem.

    Scanned with VAGCOM which showed a bad coolant temp sensor. Swapped the sensor and now its fine.

    Worth a look I recon.

    [/ QUOTE ]

    is this dead easy to change? where is it located exactly?

    my vagcom is throwing back engine coolant sensor fault and mentioning lambda sensor.

    more than likely get the garage to fit it all, but I just wanna know how much I should be prepared to pay etc etc.

    cheers

    Rob

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO