Volks AutosJMB Retrofits
Results 1 to 26 of 26

Thread: Laptop help

  1. #1
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955

    Laptop help

    well was at the auction house again trying to find more junk for my flat ...when i came across this laptop the note on it said the battery was goosed so me thinking what the hell if it goes for peanuts i will buy and see how i get on with it...i only need laptop to run VAG.com

    Got it for 30 ........so i need help now to get the thing going have got the charger cable on it but it is not starting up

    The Model of laptop is obscure

    Brother Laptop: Model A53

    does anyone know anything about these as i have hunted the internet and all i get is printers and fax machaines?

    looking for detail overview of model or any help to maybe fix this thing

    Cheers
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Ed
    Ed's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Farnham
    Posts
    185
    Brother: Maker of faxes, printers, sewing machines, and other household electronic products. With worldwide subsidiary pages.
    lol!
    I wasn't aware of brother making laptops! Was this information told to you by the auction house or on the laptop?

    It must have a logo on it somewhere? If not how about a picture of the sticker on the bottom on the laptop? Model number even?



  4. #3
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    label on the front says BROTHER

    Model:Meritus A53
    Input rating :20v
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  5. #4
    FactionOne's Avatar
    Administrator

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    Preston
    Posts
    3,059
    If it's not powering-up when the AC is connected it could just be that it's confused and needs a CMOS reset; that can be tricky depending on the laptop though; but depending on how the electrics in the battery/charge/power circuitry are arranged it might be that either a) it has a combined power/charge layout which is faulty; or as is quite common in situations with these symptoms, that like a car; the battery isn't just there to store power, it also acts as a power-cleaner/regulator; and if the battery's had it that might prevent AC power too.

    Hard to say without knowing exactly how that laptop is set-up though; as it could be any or none of the above... I'll ask some questions to see if anyone knows anything about that notebook next week if you've still not had any joy by then...

    Regards,

    Rob.

  6. #5
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    Cheers Rob

    Any help much appreciated
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  7. #6
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    got the battery out and it is a Molicel ME202BB and its shagged charged for a day and has taken nothing so got one off e-bay hopefully that might help problem
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  8. #7
    Numptie of the highest order

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Crowthorne, England
    Posts
    2,512
    When you plug the charger in does the charge light come on, on the laptop? Have you tried it just on mains without the battery in it?

  9. #8
    Olly_K's Avatar
    Administrator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2000
    Posts
    2,643
    yeah it should power up even without the battery in if its got AC power.

    Do you get anything on the screen at all ?

  10. #9
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    taken battery out and connected to mains but no lights just dead have other chargers about with same connection could i try this to see if the charger is at fault?

    Cheers
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  11. #10
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,523

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    it could be the charger jack, i have had that on 2 of my lappies

  12. #11
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    just tried another charger from shredder and the computer started up but dont think it had the right power out-put the screen did start up but small lcd screen came up with light bulb sign and a dripping Tap any ideas on that?
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  13. #12
    TRS1's Avatar
    Topper Harley

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Button Moon
    Posts
    328
    Yeah, it needs a wash. Make sure you don't use any strong scented soaps, use something like simple as brothers have notoriusly sensitive skin

    Sorry, I'm not sure what it means, just in a silly mood!!!

  14. #13
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    Thanks for that .........But water has made it worse???





    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  15. #14
    Numptie of the highest order

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Crowthorne, England
    Posts
    2,512
    I'd try and get hold of a new power supply sounds like the old one is buggered to me, have you checked the fuse etc?

    If you can't find a replacement on ebay etc then I think places like maplin now do multi adaptors that should be upto the job, you'll need to find one that can deliver enough current and the same voltage.

  16. #15
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    have been unscrewing things now and noticed the fan it not working so that will have to be fixed fingers crossed it has not damaged anything else with not been working....need to work out what the icons mean
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  17. #16
    TRS1's Avatar
    Topper Harley

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Button Moon
    Posts
    328
    Did you use hot or cold water?!

    If the fan hasn't been working then it is very possible the on board power supply has been damaged.
    Try getting a new external power supply as advised and see what happens.
    What is the pic of btw?!

  18. #17
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    Pic is your Momma



    the small display screen that is showing the fault icons
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  19. #18
    TRS1's Avatar
    Topper Harley

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Button Moon
    Posts
    328
    Quote Originally Posted by Rev-head
    Pic is your Momma
    She's never looked so good

  20. #19
    Numptie of the highest order

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Crowthorne, England
    Posts
    2,512
    I used to repair laptops for a living, stop buggering about before you sort the power issue - it could be the only problem as they can do very strange things when they arn't getting the power they need. It should have an auto power off to protect the CPU if it overheats so I wouldn't worry about the fan, get it to turn on and work first!

    I can't really make out the pic, but the tap normally relates to hibernation or suspend mode normally the number of lines coming out of the "tap" depends on what state it's in... none - hibernate to disk, one - suspend etc.

  21. #20
    Caesium's Avatar
    My BM is fixed!

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    4,858
    Check the power supply output with an AVO meter (if you have one) but don't substitute the original supply with another unless the voltages are the same and the polarity is also.

    Don't take it for granted that the supplied PSU is the correct one either, check the input voltage on the bottom of the laptop and make sure it tallys up.

    A CMOS reset will only clear problems with the BIOS, I have been using laptop computers since Honeywell Bull machines were about and have never had to reset a BIOS unless there is a password that has been forgotten.

    So to summarise, make sure the PSU is actually supplying power and that its the correct voltage and polarity, the charging icon should appear in the LCD display. Then when you hit the power button, (try pushing it momentarily or pushing and holding for a few seconds) the screen should come on, even if the BIOS is knackered it will do something.

    If it doesn't maybe you should take a view on the time spent on fixing it.
    Chris

    The problem with common sense, is that its not that common.

    See my images @
    http://www.christianfrench.co.uk

    Own a dreaded BMW? http://www.bmw-sport.net

  22. #21
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    Update fully charged and everything is working now except the LCD screen The cold Cathode Lamp has gone so need a new LCD screen as the model does not exist on the net need to find something the same.. it is 14 inch screen will take it out and check the connection and part number
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  23. #22
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    Update again.......got another screen from the states and the same problem is there any way of testing the power to screen ?........

    Cheers
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  24. #23
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    Even if you got this pile of junk for free you are now seriously overspent on it.
    Bin it and buy a decent brand that actually works. You can get a working HP or Tosh on ebay for £100. There are very few serviceable parts inside a laptop.

  25. #24
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    I know what you mean but hate been beaten by anything
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

  26. #25
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    Before investing in a screen, did you not check that the thing worked with an external monitor?

  27. #26
    Rev-head's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Perthshire
    Posts
    2,955
    works with external monitor..everthing else is fine with it apart from that .....the screen i got is goosed so guy i bought one of is send me another only cost £30 so not worried about that .....Its only for plugging into my car it has no other use
    Urq RR
    S2 Coupe...RS2 +
    S2 Avant (slipper wagon spec)
    A4 AVANT TDI

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO