AH FabricationsEM Tuning
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Kildary near Invergordon
    Posts
    10

    A4 2.5tdi cold starting problem

    I have a 1999 A4 avant 2.5tdi v6 and have been having some problems in the recent cold spell with regards starting. The glow plug light comes on as normal,then goes out but it doesn't start for a few turns,as if the glow plugs are not working.On checking the plugs there were 4 not working so i replaced all 6.However its still the same.The local audi garage said after checking it out that it was the coolant temp sensor. So i got that and replaced it but still the same.I have checked the glow plugs again and there fine but there is no feed to the wiring for the glow plugs.So i wonder if anyone has had a similar problem or can tell me where the relay is,so i can check that.

    Many thanks John.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    kite's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    East Berks
    Posts
    659
    I think the relay is in the bulkhead area

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Kildary near Invergordon
    Posts
    10
    Found the relay ,its under the dash above the pedals. I have now replaced the relay and it is better but the next thing is to check the pump timing any ideas?

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Kildary near Invergordon
    Posts
    10
    Quote Originally Posted by Quattro john
    Found the relay ,its under the dash above the pedals. I have now replaced the relay and it is better but the next thing is to check the pump timing any ideas?
    The car has now been to the local dealer . When i spoke to them they recon'd the pump timing was miles out.It was adjusted and what a difference. The car starts great and the performance is nothing short of stunning. Its smooth and responsive, just what i would had expected from this car.Also the dealer was very resonable with the cost so thumbs up to the dealer.

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    UK
    Posts
    10
    how much was it to get the pump timing checked / sorted ? and was it a main dealer ?
    my 03 V6 tdi seems a bit unsettled. A local indy said that it could be the fuel pump timing.
    Last edited by jonplace; 24th February 2008 at 22:00.

  7. #6
    Gansher

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Oxfordshire
    Posts
    26
    I have a similar problem, My A6 2.5tdi wont start, I think the timing for the fuel pump has slipped as it stopped wanting to start after the Power steering belt failed (replaced), could this have caused the timing on the pump to jump a notch? I have looked at all other possibilitys and have replaced fuel filter, fuel drip off lines. If it is the timing how can i check this is out?

    The car will bump start but seems to run a bit rich and once the engine is warm it will start after a struggle and then loads of white smoke out of exhaust

  8. #7
    quattrojames's Avatar
    Moderator

    Status
    Online
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Dorset
    Posts
    13,703

    My Social Networking

    Follow quattrojames On Twitter Add quattrojames on Facebook
    A mechanic can set the fuel timing close enough, but to get it right it would need to go to a garage with Vag-com computer to do it.
    Ingolstance Read about my A6 HERE.

  9. #8
    Gansher

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Oxfordshire
    Posts
    26
    I have Vag-com software and lead could i do it with this?

  10. #9
    quattrojames's Avatar
    Moderator

    Status
    Online
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Dorset
    Posts
    13,703

    My Social Networking

    Follow quattrojames On Twitter Add quattrojames on Facebook
    Yes I guess so, I have no idea how though, sorry!
    Ingolstance Read about my A6 HERE.

  11. #10
    quattrojames's Avatar
    Moderator

    Status
    Online
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Dorset
    Posts
    13,703

    My Social Networking

    Follow quattrojames On Twitter Add quattrojames on Facebook
    Yes I guess so, I have no idea how though, sorry! It might be waorth a post in the Vag-com section as there will be more knowledge in there.
    Ingolstance Read about my A6 HERE.

  12. #11
    PW-Motorsport's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Pembrokeshire
    Posts
    389
    You can fine adjust the pump timing using vag com.
    With the engine running and warm, you need to go in to engine, basic settings, block 04. You will see a tdi graph box. Open this select the engine code and you should see an upper and lower scale, with a yellow line hopefully on the middle, if is not you will need to adjust the pump timing.
    Remove the r/h cam cover slacken of the three allen bolts, them move the pump pulley a small amount. Re-tighten the allen bolts and recheck the pump timing on vag com. repeat untill it is in the middle of the scale.

  13. #12
    Gansher

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Oxfordshire
    Posts
    26
    Quote Originally Posted by PW-Motorsport View Post
    You can fine adjust the pump timing using vag com.
    With the engine running and warm, you need to go in to engine, basic settings, block 04. You will see a tdi graph box. Open this select the engine code and you should see an upper and lower scale, with a yellow line hopefully on the middle, if is not you will need to adjust the pump timing.
    Remove the r/h cam cover slacken of the three allen bolts, them move the pump pulley a small amount. Re-tighten the allen bolts and recheck the pump timing on vag com. repeat untill it is in the middle of the scale.
    I have had a look at this and am not quite sure about this i did some screen grabs of the graph and am getting a green line at the top a blue line in the middle and a red line at the bottom this is on the tdi timing and i selected my vehicle type. there seems to be a yellow blip under the red line but it dosent seem to be forming a continious line across the screen.

    I also went into VC-scope and this is giving me 3 lines white at the top redline in the middle and a yellow line across the bottom under the redline.

    If you PM me i can send you the images if this will help have as not worked out how to get them on here easily.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO