Chris NottEM Tuning
Results 1 to 8 of 8

Thread: wiring problems

  1. #1
    jadeda3's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    somerset
    Posts
    3

    wiring problems

    hi, have tried to change my head unit today, but cannot get it to work, i need to know what colour each wire is, so that i can make sure i am wiring the wires up correctly, thanks.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    jadeda3's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    somerset
    Posts
    3
    any one??

  4. #3
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    26,774
    Maybe a little more info like which car, year, old head unit brand, year & new head unit brand year along with part numbers if audi

    For info the concerts etc audi units have the wiring schematic layout etc on top of the radio anyway so you can pin to pin if need be.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  5. #4
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    If it's a old shape A3 (8L chassis) then the only wiring needed is to swap over the perm live & ignition on live as Audi wire them back to front. This won't prevent the unit working, it just means you'll lose all your presets everytime you trun off the ignition.
    If it's the non Bose system then you'll need a wiring adapter to provide the feed to the rear amp & sub. The fronts are on a standard brown ISO speaker plug so should plug straight in to the new HU. If it's the Bose system then you'll need the same adapter to feed front & rear channels to the Bose amp as all cabin speakers and sub run off seperate amps. However you may experience really annoying loud pops when changing CD tracks, this is normal when trying to link up the Bose amp to industry standard RCA's.
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  6. #5
    combatrover's Avatar
    LIVING THE AUDI DREAM

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    SOMERSET
    Posts
    25
    Sorry , missis didnt add enough info , we have a 97 a3 sport with the boss set up , Ive wired everything in , But haveing problems with wireing my remote cable in because i didnt know till i read the reply from andy about the 12v and live being wired incorrect . so which wires do i have to swap . at the mom i have my yellow and red coming of the red wire from the car block .
    And is their any way i can wire up the disc changer into a after market head unit

    regards Kev&jade

  7. #6
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    The yellow wire on the HU (perm live) needs to go to the red wire with white stripe on the Audi loom, the red wire on the HU (switched live) needs to go to the yellow with red stripe on the Audi loom (3rd along from the fat brown ground wire).
    This won't effect whether the unit works or not, just provide ignition on/off when you pull the keys out, rather than having to manually switch the HU off.
    Have you wired up the flying lead on the RCA adapter to your remote on/power antenna lead on the HU?
    This is the trigger to turn on the Bose amps, so without it the system will not work.
    The changer won't work with anything other than an Audi HU.
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  8. #7
    combatrover's Avatar
    LIVING THE AUDI DREAM

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    SOMERSET
    Posts
    25

    Talking

    thanks again, wired stereo in today, sounds great, thanks.

  9. #8
    combatrover's Avatar
    LIVING THE AUDI DREAM

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    SOMERSET
    Posts
    25
    ok, new problem now, when the hu switches on, there is a "pulse" "pop" which ever you like to say from the rear speakers, does anyone know why this is? or how i can stop this? as am woried it will blow the speakers as it is very loud. thanks.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO