Volks AutosMonster Motorsport
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    20

    Bose system cutting out

    I have the Bose system fitted to my 06 A3 SE.
    For the past few days the system would randomly pop and all sound would stop. Turning the head unit off and on again would fix this but then it would happen again. I started the car yesterday and the pop happened right away but the sound would not come back.

    Today I got to the amp, unplugged it and plugged it back in and the sound come back..... Until I started the car.

    Unplugging and plugging the amp in fixes the problem but only for a few seconds or until I start the engine.

    Has anyone had this happen to them? Or know what the problem may be?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    barnsley
    Posts
    924
    from your description it sounds like one of the transistors inside the amplifier is or has allready gone out of spec

    you are correct in saying its the popping noise thats causing it
    you may be able to clear it by dissconnecting all the leads and cleaning the connections to and from the stero and amplifier including the speakers
    i would also try and clean up the cars earthing points
    2003 pearlescent black s4 avant tiptronic - milltek exhaust - pre cats removed - remapped ...
    koni adjustable suspension front and rear
    alpine f1 dvi9990 -pxah990 headunit and processor - alpine d511r
    4 x focal 5ws midbass drivers - focal audiom 6w midrange - focal tce tweeters - velodyne df 12 sc servo controlled subwoofer
    3 x phoenix gold zpa 0.5 amplifiers

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    20
    Am I right in thinking I will need a new amp if it is the transistors?

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    20
    Anyone?

  6. #5
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    barnsley
    Posts
    924
    i have never actually had a look at one of the bose amplifiers inside
    allthough i have fixed many many car audio amplifiers before
    if your good with a multimeter and understand how amplifiers work then theres a very good chance it can be fixed
    if not it may simply be easier to buy a secondhand bose amplifier
    2003 pearlescent black s4 avant tiptronic - milltek exhaust - pre cats removed - remapped ...
    koni adjustable suspension front and rear
    alpine f1 dvi9990 -pxah990 headunit and processor - alpine d511r
    4 x focal 5ws midbass drivers - focal audiom 6w midrange - focal tce tweeters - velodyne df 12 sc servo controlled subwoofer
    3 x phoenix gold zpa 0.5 amplifiers

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    20
    I took the amp out today and had a look inside. If a transistor has blown would there be any damage inside? All looks fine??

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    20
    Installed the new amp today. Turns out the passenger side door speaker has gone.

    Would it cause any damage to the new amp if I run the radio with the speaker out?

  9. #8
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    barnsley
    Posts
    924
    wont cause any damage if the speaker is removed
    but please check the speaker cable itself to ensure this hasnt been trapped or cut , if you dont you could end up blowing up the new amplifier also

    there is not allways any signs of damage to an amplifier , ideally you need to know how to check transistors to see if they are working correctly
    2003 pearlescent black s4 avant tiptronic - milltek exhaust - pre cats removed - remapped ...
    koni adjustable suspension front and rear
    alpine f1 dvi9990 -pxah990 headunit and processor - alpine d511r
    4 x focal 5ws midbass drivers - focal audiom 6w midrange - focal tce tweeters - velodyne df 12 sc servo controlled subwoofer
    3 x phoenix gold zpa 0.5 amplifiers

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    20
    Hmm.. I wanted to test the speakers once more to see if any others were out and needed replacing and to my surprise the one that was not working, only issuing pops and crackles is now fully functional.... Any one have any idea what could be causing this?

  11. #10
    Buneet's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Liverpool
    Posts
    97
    Do you have your own head unit?

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    20
    It's the stock Audi Concert head unit

  13. #12
    Buneet's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Liverpool
    Posts
    97
    Oh right I had a problem similar to this when I had my own head unit. I had to ground the RCA to the head unit chassis if you're able to do that with your HU?

  14. #13
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    barnsley
    Posts
    924
    test the speaker on its own to see if the speaker is faulty
    then try testing the speaker cable as it could have been trapped or broken at some point and shorted the positive and negative and this could be why the speaker doesnt work and the amplifier shows signs of damage
    2003 pearlescent black s4 avant tiptronic - milltek exhaust - pre cats removed - remapped ...
    koni adjustable suspension front and rear
    alpine f1 dvi9990 -pxah990 headunit and processor - alpine d511r
    4 x focal 5ws midbass drivers - focal audiom 6w midrange - focal tce tweeters - velodyne df 12 sc servo controlled subwoofer
    3 x phoenix gold zpa 0.5 amplifiers

 

 

Similar Threads

  1. 2005 a6 bose audio keeps cutting out ... Help
    By Rossidee in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 18th March 2013, 21:35
  2. Bose Amp Cutting Out (S3 8L)
    By The Doctor in forum In-Car Entertainment
    Replies: 1
    Last Post: 25th April 2012, 21:12
  3. Bose Sub (Bass Enhancer) Cut Out?!
    By Hardsy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 18th December 2007, 19:28
  4. Engine Cutting Out
    By Masterm8fo in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 17th September 2004, 09:20
  5. A3 rear bumper exhaust cut out
    By ricklennard in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 23rd January 2004, 08:23

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO