Sky InsuranceAH Fabrications
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    6

    Question A4 Cab - New Headunit Problems

    Hi there,

    I'm new to this site so please forgive me if this has been covered before!

    I just bought a new headunit ( AUDI A4 / S4 6.5" GPS SAT NAV DVD TV MP3 SD USB *NEW* | eBay )

    I know it's not the factory Audi unit, but it seems to do more for less cost.. However, when I've come to install it this evening I have two main problems..

    - I have no Radio reception? (it worked right up until I took my Symphony head unit out.. So I guess I could have some wiring wrong somewhere?
    - The sound I do get only comes through the tweeters it seems.. all of the speakers were working previously?! (I don't have BOSE) Again, I'm thinking I've wired something incorrectly?

    The other features of the unit (Sat nav, iPod etc.) are working fine.. this has got me stumped! So I have walked away before I break something..!

    Any help would be much appreciated.

    Mike

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    The A4 cabrio isn't listed as supported on the audiosources web site so that could be the issue as the setup is different from the hardtop. Typically in the non Bose system you have the front speakers driven directly off the HU and the rears and sub by a separate amp, so ensure you have the front speaker harness connected to the HU, which should be part of the quadlock adapter. You then have to connect the rear RCA's from the HU to the Quadlock adapter to feed the rear amp as well as connecting up the blue/white strip flying lead to a 12v trigger typically power antenna or remote on on the HU, otherwise the rear amp won't switch on.
    The flying lead on the Fakra antenna amp adapter also needs the same 12v trigger otherwise radio reception will be poor. The cabrio is a wierd setup so this is just general info for all A4's but hopefully will narrow it down for you.
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    6
    Quote Originally Posted by AndyMac View Post
    The A4 cabrio isn't listed as supported on the audiosources web site so that could be the issue as the setup is different from the hardtop. Typically in the non Bose system you have the front speakers driven directly off the HU and the rears and sub by a separate amp, so ensure you have the front speaker harness connected to the HU, which should be part of the quadlock adapter. You then have to connect the rear RCA's from the HU to the Quadlock adapter to feed the rear amp as well as connecting up the blue/white strip flying lead to a 12v trigger typically power antenna or remote on on the HU, otherwise the rear amp won't switch on.
    The flying lead on the Fakra antenna amp adapter also needs the same 12v trigger otherwise radio reception will be poor. The cabrio is a wierd setup so this is just general info for all A4's but hopefully will narrow it down for you.
    Thanks Andy, that may explain things.. I think I may have to admit defeat on this one and get someone else to have a go at it for me..

    My new question is.. Does anyone know of anywhere in Herts/North London I could get someone to install this for me?!

  5. #4
    Artimus's Avatar
    Short Back

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Hertfordshire
    Posts
    1,624
    Quote Originally Posted by N16MKE View Post
    ...Does anyone know of anywhere in Herts/North London I could get someone to install this for me?!
    I'm sure there are members that may be willing to help with the install, but just in case ...

    Impulse Car Electronics in Watford have a decent setup, but they're not cheap.
    ................................................
    2009 A3 SB 2.0T DSG S line
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    6
    Thanks for the help guys.. I'm continuing to try and do this myself, I'm getting closer!
    I had to play with the loom to get the speakers to work but that is done now.. The only thing that doesn't work is the ariel, I have no radio reception!? Anyone got any ideas!?

  7. #6
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    Have you connected the blue flying lead on the antenna amp adapter to the power antenna connection on the new HU?
    The aerial adapter needs to be powered when the HU is turned on otherwise the aerial amplifier in the Audi aerial will not work and you won't get any reception.
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    6
    Right, I've given up all hope of getting this to work by myself!

    I need some help - can anyone recommend anywhere to take it to to get it installed into my car? I have done a quick search but I don't really know what I'm looking for! Help!

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    6
    Sorry to drag this old thread up again.. I gave up a while ago on this.. I'm now determined to get this working!

    Please could someone take a look at the following images and point me in the right direction of a wiring harness that will actually work!?

    Dash2.jpgDash1.jpgDash3.jpg
    Back of new stereo:New - Back.jpg

    Back of old (Symphony II) stereo:Symphony II - Back.jpg

    Thanks for any help in advance..

 

 

Similar Threads

  1. New Headunit problem
    By -chris- in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 20th December 2007, 19:47
  2. A4 2.5 Cab 55 plate problem with clutch
    By Blokeinpub in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 5th March 2007, 22:19
  3. A6 BOSE System With Sony headunit Problem
    By rich dj in forum In-Car Entertainment
    Replies: 20
    Last Post: 8th August 2006, 22:51
  4. RSN Headunit Problem Mp3 - Help!!
    By Leetaylor in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 11th July 2006, 09:58
  5. Finally new headunit in!!
    By justin_1ss in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 19
    Last Post: 17th April 2005, 02:54

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO