EM TuningBadger5
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    S4

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    London
    Posts
    36

    Waterpump faulty

    Yesterday, the engine coolant warning came on, and required 1.5 litres to fill back to max.

    So, driving to Audi this morning for a pre-arranged visit to look at a different issue (problems when sitting in traffic for some time), the engine coolant warning comes on again (around 2 miles)
    I carry on to Audi, keeping an eye on the temperature gauge, and by the time I get there (around 5 miles) there is steam pouring out of the engine bay.

    Audi have just said the waterpump has failed, and a new one is required, but the part is on back order.

    Has anyone else here had a waterpump fail? Is this common? Mine is a 10 plate S4.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Trev241's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    229
    They are failing all over the world no wonder they are on back order. Just check out all the other Audi forums.
    Trev

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    254
    Sounds like you got the last of the plastic pumps my friend. My car is a March 10 plate, so i am waiting for my pump to pop soon too

  5. #4
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    586
    Yep.....known problem but Audi in there wisdom aren't doing a recall, just replacing them when they fail.

    All 3.0 V6 engines are affected, even the Diesels and apparently they are all failing around the 10,000mile mark.

    Had mine done in August.

    Mine has had a lumpy tickover from new as well.....not sure if it is just a characteristic of the Supercharged engine, but it would be interesting to hear if anyone else is getting this ?

  6. #5
    S4

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    London
    Posts
    36
    Quote Originally Posted by Shadowman View Post
    Yep.....known problem but Audi in there wisdom aren't doing a recall, just replacing them when they fail.

    All 3.0 V6 engines are affected, even the Diesels and apparently they are all failing around the 10,000mile mark.

    Had mine done in August.

    Mine has had a lumpy tickover from new as well.....not sure if it is just a characteristic of the Supercharged engine, but it would be interesting to hear if anyone else is getting this ?
    My tickover is lumpy, but problem is more that after sitting in stop start traffic for around 1/2 hour, when pulling away, the car jumps about as if I had poor clutch control, or it was about to stall, but since mine is DSG............

  7. #6
    scoTTy's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Essex, UK
    Posts
    1,958
    Quote Originally Posted by Shadowman View Post
    Yep.....known problem but Audi in there wisdom aren't doing a recall, just replacing them when they fail.
    It's because in Audi world recalls are only used for "safety issues". This was questioned time and time again when they had all all the coil packs failing a fews years ago as losing a cyclinder's worth of power when making an overtake could well be considered a safety issue.
    MY2010 B8 A4 Avant 2.0TFSI quattro S-line Executive
    Honda CBR1100XX Super Blackbird
    Gone : B6 S4 (AMD stage 3), TT (APR), Golf GTi, CBR600F

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO