Chris NottBadger5
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Quattrodude's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Manchester
    Posts
    51

    Had my seized engine repaired but turbo not pulling ....

    Hi All,
    Following on from my woes outlined in this the following thread I have some remaining issues

    2.0t Engine Seized :(

    When picking up the car the mechanic told me the knock sensor and temperature sensor needed replacing but because "I insisted on having the car back on Friday" (after them having it 6 weeks) they didn't have time to fix them and so I should take it back to have them done.
    As a result the fan is always on due to the temp sensor and the engine management light is constantly on due to the knock sensor.
    Also, the reverse lights and parking sensors are not working, so this is another thing that will be going on my snag list.

    The main problem I have though is that there is a power issue. The turbo does not seem to kick in properly, it feels like it did before I had my Diverter Valve changed (back when every thing seemed so perfect for those few weeks before the catastrophic failure of my engine!)

    I had a new cylinder head, but am wondering, would there have been any reason to mess, change the diverter valve at any point during the engine rebuild? Just wondering whether a used one from another engine could have found its way on somehow?
    (obviously I will be calling the garage to ask this tomorrow anyway)

    Another thing is, the exhaust seems to be blowing in the mid section, I guess it has not been fully sealed properly. Could this be the reason for the lack in turbo kick or could it be linked the the knock sensor issue?

    I was hoping that after spending £2.7k things would all be perfect now

    Thanks in advance
    Chris
    A4 2.0T Avant S-Line Quattro, room in the boot for a leisurely lifestyle

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Big Al's Avatar
    Engine knackered!!

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    West Midlands
    Posts
    302
    Hi Chris, sorry to hear about your car woes. Mine has developed an engine fault too now. Anyway with yours, sounds like they -

    a) Need to change the knock & temp sensors. Also car maybe in limp mode?

    b) Clear codes and check for further errors

    c) Reconnect/check the wiring for the reverse light switch on the gearbox
    Reverse light switch how to??

    d) Remove your divertor valve, check the condition and part number of it? See my GFB thread for info
    Go Faster Bits DV+ T9351 turbo bypass valve for TFSI engines review

    e) Check the boost pipes and intercoolers in case one isn't on properly. A smoke test would help find a leak too?

    e) Check the exhaust joints - the centre ones are slip on and clamped in position?

    Good luck sorting it all out!

    Alistair
    Last edited by Big Al; 5 Days Ago at 09:16.
    Audi A4 B7 2004 red 2.0 TFSI Quattro Sport saloon, Servotronic steering, MFSW, CDIS, DRL with Coming Home, auto dual xenon lights/wipers/mirrors, split folding rear seats, 3rd headrest, centre armrest, Isofix mounts, RS4 rear ARB, pedals & carbon dash trims; Audi TTS 9Jx18alloys (2 sets), Yokohama AD08 summer, Conti TS830P winter 245/40/18 tyres, TPI 15/20 spacers/lockers, Pipercross filter, GFB DV+ turbo valve, NGK BKR7EIX plugs, Osram Silverstar Xenarc D1S bulbs. Build thread

  4. #3
    Quattrodude's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Manchester
    Posts
    51
    Cheers Al, I have texted the mechanic my issues, no reply yet but probably because it is Sunday.
    Hopefully will hear from him tomorrow at some point so I can get the car back in to him asap
    A4 2.0T Avant S-Line Quattro, room in the boot for a leisurely lifestyle

 

 

Similar Threads

  1. A3 1.8t AGU engine ... car turns over but will not start. HELP
    By S3 Paul in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 22nd October 2010, 14:53
  2. Engine light on and turbo not kicking in
    By magicdaps10 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 29th May 2009, 20:23
  3. The S Line went back to Dealers for repairs but didnt
    By imported_S_Line in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 20th May 2005, 19:37
  4. Turbo not kicking in!
    By RichA3Turbo in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 9th July 2003, 11:22
  5. just changed suspension on A4 but still not happy
    By anwar in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 22nd April 2003, 00:47

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO