EM TuningVolks Autos
Results 1 to 11 of 11

Thread: Losing coolant

  1. #1
    Macdoon's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Essex
    Posts
    1,569

    Losing coolant

    This is driving me mad, trawled soooo many threads........

    Losing coolant (slow loss), no external leaks (pressure test done), so obviously it's going somewhere.
    Anyone else had this- my mate is thinking possible EGR cooler internal leak.

    Short of waiting for it to get worse, I'm at a loss.


    Still got the smoking/ rough idle issue from cold start until run up to temp.
    A4 B8 (09) 2.0 TFSI (211)

    Black Gloss RS4 style mesh grille, Black Gloss fog grilles, Black Gloss splitter trim, Ice White fogs, Tints, Black A8 boot rings, Black Badges, Dynamik boot spoiler, LED interior, LED number plate lights, Brushed steel vinyl wrapped interior.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Avnt's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    228

    Losing coolant

    Could u pressure the system to show any leaks?

    Should really have read the pressure test done thing. 😑

  4. #3
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Online
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,526
    read his post hes had that done

  5. #4
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    373
    Quote Originally Posted by bez101 View Post
    read his post hes had that done
    Read his post hes noticed he said that

  6. #5
    dpaz's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    332
    Could try K-Seal (or similar). I know VW tech's use it themselves. It's a solution that you add to coolant and it repairs and slight leaks in the system.
    How does K-Seal work? - Stop, fix and repair coolant leak

  7. #6
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,523

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    sounds like a porus head/ leaky gasket or similar, that'd cause all of your issues inc rough cold start.

  8. #7
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    373
    Second k-seal ive used it a few times and its worked, in one case the rad is still water tight over 4 years later!

  9. #8
    Macdoon's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Essex
    Posts
    1,569
    Quote Originally Posted by Broken Byzan View Post
    sounds like a porus head/ leaky gasket or similar, that'd cause all of your issues inc rough cold start.
    Not that I know much about engines, but would this be indicated on a dye & pressure test?
    A4 B8 (09) 2.0 TFSI (211)

    Black Gloss RS4 style mesh grille, Black Gloss fog grilles, Black Gloss splitter trim, Ice White fogs, Tints, Black A8 boot rings, Black Badges, Dynamik boot spoiler, LED interior, LED number plate lights, Brushed steel vinyl wrapped interior.

  10. #9
    Big Al's Avatar
    A4 2.0T FSI engine knackered!

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    West Midlands
    Posts
    304
    Check the turbo coolant lines? My TFSI had small leaks but because of the turbo heat, it was being burnt/evaporated off leaving small residues only. Good luck with the fix!
    Audi A4 B7 2004 red 2.0 TFSI Quattro Sport saloon, Servotronic steering, MFSW, CDIS, DRL with Coming Home, auto dual xenon lights/wipers/mirrors, split folding rear seats, 3rd headrest, centre armrest, Isofix mounts, RS4 rear ARB, pedals & carbon dash trims; Audi TTS 9Jx18alloys (2 sets), Yokohama AD08 summer, Conti TS830P winter 245/40/18 tyres, TPI 15/20 spacers/lockers, Pipercross filter, GFB DV+ turbo valve, NGK BKR7EIX plugs, Osram Silverstar Xenarc D1S bulbs. Build thread

  11. #10
    Macdoon's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Essex
    Posts
    1,569
    Cheers Al, every idea and bit of info helps
    A4 B8 (09) 2.0 TFSI (211)

    Black Gloss RS4 style mesh grille, Black Gloss fog grilles, Black Gloss splitter trim, Ice White fogs, Tints, Black A8 boot rings, Black Badges, Dynamik boot spoiler, LED interior, LED number plate lights, Brushed steel vinyl wrapped interior.

  12. #11
    Macdoon's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Essex
    Posts
    1,569
    Update..... looked into this issue more thoroughly, turns out that there has been a known issue with early EGR coolers, Audi have revised the cooler a couple of times. So... no obvious signs of water anywhere around the engine bay. No pool of water under car in the morning. Losing about 1 litre of coolant every 2 days. Rough idle on cold start and smoking. Took the EGR valve apart, full of sludge again, only cleaned out just over a year ago, this time tho' the soot was damp, so water must be getting through. New EGR cooler ordered, £275 grrr
    A4 B8 (09) 2.0 TFSI (211)

    Black Gloss RS4 style mesh grille, Black Gloss fog grilles, Black Gloss splitter trim, Ice White fogs, Tints, Black A8 boot rings, Black Badges, Dynamik boot spoiler, LED interior, LED number plate lights, Brushed steel vinyl wrapped interior.

 

 

Similar Threads

  1. 2.0 TFSi losing coolant
    By mancdan in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 27th February 2012, 19:16
  2. Audi A3 TDI - losing coolant fast
    By Das Chin in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 11th July 2011, 12:30
  3. Losing Coolant!
    By bhavin1986 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 7th December 2010, 20:25
  4. a6 losing coolant
    By JimC64 in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 29th July 2009, 18:23
  5. Losing coolant
    By adbett in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 7th October 2007, 21:21

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO