Chris NottVolks Autos
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    18

    fault code help please on A4 sline turbo cabriolet

    hi

    I have had my engine managemnt light on on my audi a4 cabriolet sline 2006 1.8 turbo . did a diagnostic on my car and the follwing fault codes have come up.

    17956 control valve boost pressure open circuit

    17769 cyl 3 ignition circuit open circuit

    16574 O2 sensor bank / sensor

    17700 map controlled engine coding thermostat

    Can anyone please let me know if any of these fault codes are serious to fix mechanicaly and expensive job . the mechanic said the turbo is not kicking in due to one of the issues . He said that one fault code would of triggered all the others but not sure .

    does anyone know if i have a serious or expensive repair here please and if the parts to buy are any expensive . just thinking of the labour costs too different garages are quting me different prices to fix .
    Last edited by Rusha4; 9th November 2013 at 15:33.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    18
    Anyone please

  4. #3
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    373
    Have you tried googling the codes themselves?
    Loads of hits on the first one, im to lazy to look for the rest!

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    18
    hi tried that but just need to know the part numbers please. rang audi up and they said they dont give part numbers out . very strange how am i know what im ordering .
    Last edited by Rusha4; 10th November 2013 at 09:23.

  6. #5
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    373
    Im a bit lost what do you need the part numbers for?
    To have 4 things fail all at once has got to be very unusual.
    What did the mach say he thought was the original error, and what did the other garages say?

  7. #6
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Berkshire
    Posts
    398
    It is very hard to help with little to no description as to what the vehicle is doing or how it is behaving. So based on the codes. Im just going to give the general thought.

    17956 control valve boost pressure open circuit -
    n75 valve pretty straight forward to fit bit tight if you have big hands. Part number: 06F906283F. Has 2 hoses connected to it and one sensor which just clips off. And is mounted generally with 2 screws/bolts.

    17769 cyl 3 ignition circuit open circuit - Coil pack will need replacing as these are common to go. Again straight forward fix remove the wire attached to the coil remove the old coil slot in the new one place clip back on job done. Part Number 07K905715F

    3rd thing i woudlnt know to much about. I woudl say its either an issue with the fuel tank pumps or is the sensor that sits on the fuel rail which is a fuel pressure sensor - part number 06H906051A thou dont quote me on this being the issue.

    17700 map controlled engine coding thermostat- This can either be a thermostat or a sensor issue. Now as I dont know what your tempreture guage is doing i cant assist.

  8. #7
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,492
    just do a bit of searching and use the VCDS wiki

    ill get you started with the link

    Diagnostic Procedures - Ross-Tech Wiki

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    18
    Thanks so far for the response . My local garage did a diagnostic SNAP ON computor test . The garage said that I need to take the car to VW or Audi specialist and get a VAG 5051 or above premium test to read the faults as there machine might not be powerful enough . He said that the machine he has does not pick all symptoms . So im taking car to a audi diagnostic VAG test this thursday so they can hook my ECU up.

    The car when stationary, like in traffic lights tends to judder like its going to cut out until you start moving again. In third or higher gear it slowly picks up more power . There is no misfire at all but when going up a slight hill on 2nd gear there is a delay in power until you get top of the hill. i think its trying to work the engine up. once it flat surface it picks up engine speed again . The engine is more sluggish when slow driving and stationary . The turbo is not kicking in and there is no power as should be on a 1.8 turbo . The mechanic who drove the car said like thev turbo is not coming on . Im jut wondering if there is some sensor issue which not causing the turbo not to kick in . There temp gauge reads normal.

    I hope this is a simple fix . Thanks for the part numbers and fault codes, wiki etc
    Last edited by Rusha4; 12th November 2013 at 21:53.

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    18
    Hi the same test results came as above when the Vag.Com garage did vag test . The O2 sensor fault 16514 read bank 1 sensor 1 malfunction static .and the n75 one if the two wires were broken . It also read 17700 p1292 map controlled engine cooling thermostat F265 open circuit intermittent .
    The garage said I must replace all coils as the could inside car was cheap non Audi ones and all other parts were not great.
    Can someone give me audi part numbers for these . Wondering if the part numbers mentioned above are audi parts . The temp gauge is in middle and fine . No fuel smell. Some oil is leaking on to the CAT which might be. Coils.

    I really need the audi part numbers for O2 sensor, ignition coils , n75 and map controlled engine thermostat please

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    18
    Not sure if the above mentioned parts is audi parts
    Last edited by Rusha4; 14th November 2013 at 18:12.

  12. #11
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,492
    what part numbers above ?

    i think you need a decent garage to go to the coils cant cause an oil leak
    if your buying parts from audi call up give reg they will supply the correct parts

  13. #12
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Berkshire
    Posts
    398
    All the part numbers above are Audi Genuine Part numbers I wouldn't supply anything less.

    But there is one slight issue I was under the impression you had the 2.0t but I read reread the post and seems you have the 1.8T so the part numbers will differ slightly.

    As suggested above speak to your local audi dealer with your reg or vin number. They will assist you with the correct part numbers and pricing.

    Were about are you based?

    And bez is correct in saying the coils wont cause a oil leak.

    --------------------------------------

    So just a update I have done a bit of your homework for you.

    The coil pack part number is the following: 06B 905 115 (now there will be a letter after the 115 but that will be based on which ever the latest revision is so for example 06B 905 115 B might have been replaced by 06B 905 115 G. Audi will know the latest revision part number.

    As for the o2/lambda sensor it depends which one it is. As I don't know what your engine code is I cant help with this one.
    It could be the likes of (06C 906 265 or 06B 906 265D)

    Dont be alarmed by the price of the o2 sensor they are not cheap. But what I can advise is once you have the price from Audi shop around because Audi use Bosch /o2/lambda sensors. So you could find it a lot cheaper else were for the same part with no Audi logo on it.

    N75 for 1.8T - 06A 906 283E

    lastly that part you after with regards to the thermostat seems to be located with in the thermostat housing.

    If you want to learn more read this "http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_222.pdf" knock your self out.

    So as previously suggested locate the thermostat, see if all wiring is connected correctly. Also check fuses. lastly if no result its a new thermostat unit basically. Also keep a eye on your coolant tank and see if you are loosing any fluid. As this may be a cause of a cracked or leaking thermostat which will also throw the above fault.
    Last edited by Giosabcsl; 15th November 2013 at 02:34.

  14. #13
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    18
    Thanks very much great advise

  15. #14
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    18
    Quote Originally Posted by Rusha4 View Post
    Thanks very much great advise
    the mechanic did the diagnostic and it came out to be a faulty n75 as one of the wiring was broken . The boost is fine now but still the engine management light light is on . Now it's time to test the 02 sensor and thermostat .
    The mechanic also said I needed a new cam seal cover as it's spilling minor bit if oil

  16. #15
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    18
    Quote Originally Posted by Rusha4 View Post
    the mechanic did the diagnostic and it came out to be a faulty n75 as one of the wiring was broken . The boost is fine now but still the engine management light light is on . Now it's time to test the 02 sensor and thermostat .
    The mechanic also said I needed a new cam seal cover as it's spilling minor bit if oil
    replaced MAF , front O2 sensor , thermostat , coils changed .erased codes and no luck Still , O2 sensor coming as fault again sensor 1 bank 1 and. Only this code is coming as fault at engine retest . The engine code comes on when the engine gets warmed up for some reason . I really don't know if I should now Change sensor 2 which post cat one . It's definitely coming as 02 fault when car warns up. There is a bit of slight misfire as well . I'm completely losing my mind now and don't know what to do next . Any ideas

 

 

Similar Threads

  1. fault code help please
    By brys3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 11th June 2010, 19:59
  2. VAG COM fault codes - help please?
    By Geeman in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 11
    Last Post: 30th June 2009, 08:54
  3. 2.8 Fault code help please
    By stapo69 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 10th January 2009, 20:54
  4. FAULT CODE HELP PLEASE
    By 1wheelonly in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 18th November 2008, 07:14
  5. FAULT CODE HELP PLEASE
    By 1wheelonly in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 12
    Last Post: 17th November 2008, 18:31

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO