Chris NottSky Insurance
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Cleveland, North East
    Posts
    200

    Whine on cold start.

    I have a 2007 PD170 Quattro that makes a whine on cold start for maybe 1/2mins then stops.

    The noise itself doesn't fluctuate with engine RPM, I did wonder if it could be the clutch release bearing but it doesnt change in pitch when the clutch is depressed so doubt it.

    I just replaced the EGR cooler that has been cracked at the exhaust manifold end for a while, I assumed the noise was maybe related to that but it's not.

    Ideas?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    North East
    Posts
    568
    Quote Originally Posted by Cyrix View Post
    I have a 2007 PD170 Quattro that makes a whine on cold start for maybe 1/2mins then stops.

    The noise itself doesn't fluctuate with engine RPM, I did wonder if it could be the clutch release bearing but it doesnt change in pitch when the clutch is depressed so doubt it.

    I just replaced the EGR cooler that has been cracked at the exhaust manifold end for a while, I assumed the noise was maybe related to that but it's not.

    Ideas?
    No ideas but mine has been the same since the EGR valve was replaced !

  4. #3
    ruairi83's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    684
    Could be your air con pulley mate. Once warmed up it stops. My car did the same and that's what it was.

 

 

Similar Threads

  1. shuddering in 1st /2nd gear on cold start
    By Masterm8fo in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 20th January 2012, 13:42
  2. Sluggish on cold start (occasionally) on A3 turbo
    By concoursneil in forum General Technical / How To
    Replies: 9
    Last Post: 11th September 2005, 12:12
  3. Temperature gauge warning light on cold start
    By imported_monkeytrousers in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 17th December 2004, 18:18
  4. A4 stalls 2 seconds after cold start?
    By imported_bpascua in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 2nd August 2004, 17:03
  5. cold starting
    By imported_delboy123 in forum Classic Audi Forum
    Replies: 5
    Last Post: 18th July 2004, 22:03

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO