Volks AutosMonster Motorsport
Results 1 to 11 of 11

Thread: Air con issues

  1. #1
    dannyboy75's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Dorset, UK
    Posts
    91

    Air con issues

    Just as the warm weather's returned, my air con stopped working this morning

    It's been behaving a bit strangely for the last 3-4 weeks, whereby for the first few minutes after starting the car, the vents would sometimes blow hot air unless the system is set to LO. In other words, just changing it from LO to 16 was enough to change it from cold to hot (not warm) air. After a few minutes it would sort itself out though. This issue was intermittent and I can't say I'd really noticed it in the last week or so.

    However, today it's just stopped making cold altogether, and I can't hear the audible click of the compressor kicking in which I'm sure I could previously. I've checked fuses 1 and 6 - not sure which is the relevant one - but both look fine anyway.

    I had it all regassed about 6 months ago, and even a couple of days ago it was icy cold. I guess it could be a leak, but then I would've thought the ECON light would be on all the time (it isn't), as this was the case when the coolant system was emtpy for a few months last year.

    Could there be anything else at fault here? It might just be my imagination, but I'm sure the side vents feel a little cooler than the centre ones. I wouldn't describe any of them as cold, but the outer ones are definitely slightly cooler.
    Audi A4 (B7) 2.0T FSI SE Quattro


  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    2,180
    Could be the compressor that has failed, I know a couple of people with B7's that have had them replaced.

  4. #3
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    North East
    Posts
    607
    Quote Originally Posted by B5NUT View Post
    Could be the compressor that has failed, I know a couple of people with B7's that have had them replaced.
    My cars a/c showed similar symptoms and I had a seized compressor, Ouchhhhhhhhhhhhhhh!

  5. #4
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,530
    could be LP sensor
    get it on vcds to rule out any sensor faults
    then free aircon check at kwik fit

  6. #5
    dannyboy75's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Dorset, UK
    Posts
    91
    Thanks guys. Will get it checked at Kwik Fit first then. Really hoping it's not a seized compressor, as I'm guessing they're a) not repairable, and b) very expensive to replace.
    Audi A4 (B7) 2.0T FSI SE Quattro


  7. #6
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    North East
    Posts
    607
    Quote Originally Posted by dannyboy75 View Post
    Thanks guys. Will get it checked at Kwik Fit first then. Really hoping it's not a seized compressor, as I'm guessing they're a) not repairable, and b) very expensive to replace.
    When my low pressure sensor failed the Econ Light was on all the time.
    When my compressor seized the econ light stayed off.
    Cost for a replacement Compressor at Audi ( five years ago ) was £860 (replaced under the Audi warranty).

    Good luck and I hope its a cheap fix !

  8. #7
    dannyboy75's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Dorset, UK
    Posts
    91
    Urrrgh. Thanks for the good luck wishes. I don't have a good feeling about this though!

    If its not a cheap fix (and if hitting it with a hammer fails) then I think it'll be bye bye audi, as this'll be the second four-figure repair bill on this car in a year or so. Think I might go back to Fords - cheaper to run and cheaper to fix!
    Audi A4 (B7) 2.0T FSI SE Quattro


  9. #8
    ruairi83's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    739
    there is second hand units on ebay for £150

  10. #9
    dannyboy75's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Dorset, UK
    Posts
    91
    Thanks, I'll have a look. I assume there's a fair bit of labour involved too, plus regassing costs etc?
    Audi A4 (B7) 2.0T FSI SE Quattro


  11. #10
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    2,180
    It's a simple job to remove and refit, it can be done in under 30 minutes. The leak test & regas will take longer (about an hour), and should cost no more than £50.

  12. #11
    dannyboy75's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Dorset, UK
    Posts
    91
    Well I had my MoT yesterday, so I got the guy to have a quick look into the air con issue while he had the car. It's not a refridgerant leak, as the system has plenty of pressure. The compressor and clutch are also spinning, so those seem OK. And the LP sensor seemed OK too, it's getting power and no errors on VCDS.

    However, what he did notice is the fan isn't coming on when the air con is switched on (i.e. when the Econ light is off). So he said it could be the fan control module, so I'm going to check the fan motor itself later just to make sure that's OK. If it is then I guess that only really leaves the control module, so the local scrappy could be my next port of call.

    Does anyone know the correct part number I'd need for a 2005 petrol B7?

    thanks
    Audi A4 (B7) 2.0T FSI SE Quattro


 

 

Similar Threads

  1. A6 C6 Air Con issues
    By JimC64 in forum A6/S6/Allroad forum (C6 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 12th July 2013, 13:32
  2. S4 air con issue
    By marctwo in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 12th July 2011, 10:55
  3. 1.9tdi 130 Air con Issues!
    By ashatplay in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 12
    Last Post: 18th June 2011, 16:24
  4. Air Con Issues ***please help***
    By ravi in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 1st June 2010, 08:48
  5. Air con issue
    By imported_paragon in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 29th May 2005, 15:02

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO