Chris NottVolks Autos
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    58

    Whats this all about Oil top ups ...

    OK car done less than 90K and just recently I have started to get the low Oil indicator on every couple of months, so have to top the oil up, now I know this not unusual in most cases, but it is for me. How come all of a sudden I am burning oil and their are no oil leaks?

    Is this a pre cursor of something more serious, I may have been very very lucky in the past but I have NEVER topped up my car with Oil in all my years of driving, except for the regular service intervals. So far this car has whilst not drunk oil excessively it has required me to top it up twice in the last 4 months without doing any excessive mileage, so what gives ?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    jdp1962's Avatar
    Grumpy Old Man

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2003
    Location
    Cruising on a mountain of torque
    Posts
    5,676
    Ok, some detail would help. How much oil are you putting in, and how many miles have you covered between top-ups?
    A4 3.0TDi SE Quattro Auto. Factory-fit: RNS-E/bluetooth; F/R parking sensors; full leather/heated front seats; cruise. Retrofit: Remap; Eibach 30mm lowering springs, RS4 RARB; MTEC drilled/grooved discs; 18" RS4 alloys; VW fan washers; Kinetic Digitizor DAB; Blackvue DR380 camera; front armrest; ambient lighting; white LED lights; autodim mirror; Cupra splitter; S-Line door blades; tints; UK pressed plates; MFSW; SDS; TPMS; LED Taillights and DRLs. RS aluminium pedals


  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    North Wales
    Posts
    206
    Are you checking the dipstick to see if the level is really low ?
    Faulty oil level sensors are fairly common and can be changed next time you do an oil change.

    If you open the bonnet next time you get a warning the warning light will clear, see if it stays off after that.

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    58
    Quote Originally Posted by jdp1962 View Post
    Ok, some detail would help. How much oil are you putting in, and how many miles have you covered between top-ups?

    Ok miles @ 2500 the dipstick is right their is little oil in it well the oil is on the min mark on the dipstick I put in 3/4 pint of Oil or put it this way a standard ltr bottle will last maybe 3 top ups. so basically 7.5K 1ltr (which is not a lot) considering their are no visible seal leaks it just seems to be burning away.

    So again question is what gives... I hope this is not something that is going to get progressive worse ..

  6. #5
    jdp1962's Avatar
    Grumpy Old Man

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2003
    Location
    Cruising on a mountain of torque
    Posts
    5,676
    If I've interpreted you correctly, the engine has used between three quarters of a litre and a litre in two and a half thousand miles. If that's the case, then I'd say you have nothing to be concerned about.
    A4 3.0TDi SE Quattro Auto. Factory-fit: RNS-E/bluetooth; F/R parking sensors; full leather/heated front seats; cruise. Retrofit: Remap; Eibach 30mm lowering springs, RS4 RARB; MTEC drilled/grooved discs; 18" RS4 alloys; VW fan washers; Kinetic Digitizor DAB; Blackvue DR380 camera; front armrest; ambient lighting; white LED lights; autodim mirror; Cupra splitter; S-Line door blades; tints; UK pressed plates; MFSW; SDS; TPMS; LED Taillights and DRLs. RS aluminium pedals


  7. #6
    StateOfPlay's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    2,230
    I take it you have checked the driveway to make sure there are no oil puddles? I got to say, I cannot remember the last time my oil light came on, and I have probably not used anywhere near a litre of oil in 2 years, let alone 3 months.
    Live your life as if nobody is watching you.

  8. #7
    jdp1962's Avatar
    Grumpy Old Man

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2003
    Location
    Cruising on a mountain of torque
    Posts
    5,676
    Quote Originally Posted by StateOfPlay View Post
    I take it you have checked the driveway to make sure there are no oil puddles? I got to say, I cannot remember the last time my oil light came on, and I have probably not used anywhere near a litre of oil in 2 years, let alone 3 months.
    Don't get me wrong. Mine doesn't use any oil at all between changes, but some engines do - my previous 2.4 V6 did, about a litre every two thousand miles. All I'm saying is that the oil consumption described by the OP - presuming I've interpreted his rather disjointed description correctly - isn't excessive.
    Last edited by jdp1962; 15th April 2013 at 18:21.
    A4 3.0TDi SE Quattro Auto. Factory-fit: RNS-E/bluetooth; F/R parking sensors; full leather/heated front seats; cruise. Retrofit: Remap; Eibach 30mm lowering springs, RS4 RARB; MTEC drilled/grooved discs; 18" RS4 alloys; VW fan washers; Kinetic Digitizor DAB; Blackvue DR380 camera; front armrest; ambient lighting; white LED lights; autodim mirror; Cupra splitter; S-Line door blades; tints; UK pressed plates; MFSW; SDS; TPMS; LED Taillights and DRLs. RS aluminium pedals


  9. #8
    CHEZ's Avatar
    moderately amusing

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    just about, right here!
    Posts
    3,753
    what engine is this?
    and what oil are you using? and have you changed/mixed oils?


  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    58
    Quote Originally Posted by CHEZ View Post
    what engine is this?
    and what oil are you using? and have you changed/mixed oils?
    ITs the 170 and using 5w 30 synthetic Oil, no change at all. their are def no oil leaks had a good luck under the car sump etc. no Oil residue. I cannot figure out how one minute it was fine the next its starting to use Oil.

    The only thing I can think but I dont know why it has started now is that I had to have the turbo and hex shaft timing belt water pump blah blah done due to the Oil pressure fault issue with these engines but that was over a year ago and this has just started to happen now. I can deal with a small top up but I dont want it to get worse to the situ were it is happening almost ever week or so ... Would prefer to nip in the bud if I can figure out what is causing the problem.

 

 

Similar Threads

  1. Don't shout at me but this is about oil.....again
    By Davsurfa in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 30th August 2009, 20:58
  2. What is this all about?
    By Clach in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 24
    Last Post: 6th February 2008, 18:22
  3. OIL TOP UPS
    By JohnBoy in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 31st December 2004, 20:02
  4. heated washer jets what they all about
    By steve184 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 6th December 2004, 14:22

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO