Volks AutosSky Insurance
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    8

    Newbie, Black smoke :(

    Hi all,

    I've just bought a 2005 TDI avant s-line (140bph) starting to have problems already Hopefully somebody will be able to help.

    The car drives fine when under load. The problem seems to be when driving sensibly then accelerating, theres loads of black smoke out the back and lack of power, if I change down a gear and accelerate then theres no problem. Also today when I started the car it was smoking heavily, I had to gently convince it to rev up. It then ran fine again. Hope this makes sense


    I removed the EGR valve and cleaned all the gunk out it but doesn't seem to make any difference.


    Any suggestions would be appreciated. Thanks in advance


    Graeme

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    North Wales
    Posts
    71
    Have you scanned for fault codes? Check all the intercooler pipework

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    8
    Hi deian3387

    I've got a hand held scanner that says no codes found. Also theres no warning lights on the dash board. I've checked all the pipes but i'll go over them again today.
    Do you know if the 3mm pipe going into the EGR valve should have pressure to it? I can blow / suck into this pipe with no resistance

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    8
    IMG_1258.jpgIMG_1257.jpgIMG_1259.jpg

    Looks like a new EGR Cooler fitted. The small rubber pipe on pic three is the one i'm wondering if there should be a vacuum.

  6. #5
    A4_MaJiK's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Leicester, UK
    Posts
    821

    My Social Networking

    Add A4_MaJiK on Facebook Visit A4_MaJiK's Instagram Channel
    Black smoke is an indication of incorrect fuel combustion/mixture i.e. not enough fresh air. Could be anything from a boost leak or blocked air filter to an EGR valve stuck open.

    With regards to the vacuum pipe on the EGR valve, I'm pretty sure the vacuum is only actuated to the valve when EGR is required by the ECU. Therefore no vacuum = NO EGR (valve closed). But don't take my word for it as this is only my experience with different engines.

    Hope that helps, Az.

    Audi A4 B7 3.0TDI S-Line Sprint Blue
    ~ MTEC DRLs & Sidelights ~ 8000k D1S ~ 19" A6 Le Mans Edition Wheels ~ Eibach Wheel Spacers (5mm F/15mm R) ~ Rear Ambient Lighting ~
    ~ UK Legal Pressed Plates ~ Full Interior LED Lighting ~ Rear Numberplate LED Lights ~ LCR Front Splitter ~

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    8
    thanks A4_Majik,

    I fitted a new air filter this morning hoping that was possibly the problem. No change tho.
    I'll spend the afternoon checking pipes etc. As i said under acceleration its fine, to me its similar to flooding with fuel, but I'm no mechanic

  8. #7
    sidibear's Avatar
    Looking for Zombies !!

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Birmingham UK
    Posts
    2,001
    I had the same problem when I filled up at Sainsburys, now I use Shell I have never had the problem since.

    JSD 2.59
    Synergy-Solutions

  9. #8
    AudiB7Jay's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    374
    Quote Originally Posted by sidibear View Post
    I had the same problem when I filled up at Sainsburys, now I use Shell I have never had the problem since.
    im with sidi on this one, when i first got my a4 i had quite a bit of black smoke using cheap fuel, swapped onto the Vpower stuff and all is clear the only time u can tell my car is a diesel is when i boot it and the engine revs right round

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    8
    Thanks guys,

    I put £30 of diesel in yesterday and it does look slightly better,not sure if its the fuel or all the buggering about i've been doing.
    I'll go & fill up with vpower today

 

 

Similar Threads

  1. black smoke!
    By vw754 in forum Diesel forum
    Replies: 12
    Last Post: 3rd July 2007, 11:20
  2. Sound of Escaping air & black smoke????
    By MikeA3 in forum Diesel forum
    Replies: 6
    Last Post: 30th May 2007, 17:34
  3. fixed turbo prob, lots of black smoke now won't start! help!!!!
    By shufti in forum General Technical / How To
    Replies: 0
    Last Post: 30th May 2006, 15:34
  4. Replies: 2
    Last Post: 10th November 2005, 13:40
  5. Replies: 2
    Last Post: 30th July 2005, 01:51

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO