Volks AutosJMB Retrofits
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Cleethorpes
    Posts
    7

    Audi A4 2.0 tdi 140 Turbo/engine light issue

    Hi All,

    I am new to this so I am sorry if I have put this in the wrong area.

    I have a 2006 audi A4 2.0 TDI 140 S Line, driving to work this morning the Turbo decided to not work after 10 mins so I turned the engine off and re-started went fine for 10 mins then the engine management light came on and no turbo I have had this car less than 6 months, absolutely love this car but I am unsure what the issue is, no white smoke coming out the back end so I know the Turbo hasn't gone (Previous experience on a Mazda 6 Turbo blew) what could it be??

    Much appriciated if you can help me its booked in on Monday I would like to pre empt hat the issue is before hand

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    So does it rev above 2-3k revs when it seems to not be working very well, as in limp mode?

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Cleethorpes
    Posts
    7
    Yes the car goes over 2 & 3k revs

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Cleethorpes
    Posts
    7
    Yes the car goes over 3k revs

    But turbo won't kick in, once I switch the engine off then on after 2 mins all working for 5 mins then down again but engine light on all the time

  6. #5
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,530
    sounds like its going into limp
    when u turn off and on it resets and then goes back into limp
    no way could anyone on here tell you whats up you need it scanning for fault codes
    then we can help.

  7. #6
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,126
    Well could be sticking turbo vnt mechanism, I would be very careful cause if it is this, it could blow & leave a rather big mess along with big bill, you need to log the boost levels & tbh check the turbo directly to see if the mechanisms are moving freely.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Cleethorpes
    Posts
    7
    Ok thats fine, It's booked in on Monday morning ill update you then.

    Thanks

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Cleethorpes
    Posts
    7
    I am about 10 mins away from my house but have to hit a motor way for about 5 mins should I drive home or not?

  10. #9
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,530
    yeah drive it take it easy tho

  11. #10
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    492
    same as mine was mate recon turbo now spot on

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Cleethorpes
    Posts
    7
    Quote Originally Posted by southylad View Post
    same as mine was mate recon turbo now spot on
    So I drove home turbo was on and off like a yo yo, I pulled in at home and the turbo whistled perfectly but were the intercooler is it made an inter mittant mumbling noise. I have been told by my breakdown its a blockage but he wasn't 100% sure!! Its so annoying

  13. #12
    Rick @ Unicorn Motor Dev.'s Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Stockport, Cheshire
    Posts
    748
    It needs a live data diagnostics session to see why the ECU is cutting power before any work is carried out.

    Rick
    Unicorn Motor Developments. Bespoke Calibration and Remapping Services
    www.unicornmotordevelopments.com

  14. #13
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Cleethorpes
    Posts
    7
    I found out the issue its the EGR valve I am being told this is a very common issue with the A4, but I have another question I have it booked in to either have it cleaned or buy a brand new one tomorrow morning so if possible could I have some advice on what to do?

    Thanks

 

 

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 14th March 2013, 10:53
  2. Advice needed on 2005 Audi A3 2.0 TDI 140 bhp Turbo noise
    By Cloth ears in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 27th April 2012, 09:33
  3. audi a3 2.0 tdi 140 BKD 8P Turbo removal? Help!!!!
    By chrisy t in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 12th September 2011, 23:30
  4. 2.0 TDI 140 - TURBO PROBLEMS !!
    By shilts in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 17th March 2010, 21:39
  5. Audi A4 2.0 TDI (140 PS) SE Avant
    By BennyB0Y in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 13
    Last Post: 4th October 2009, 13:38

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO