Chris NottAH Fabrications
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    24

    Red face Vibration when idling

    Hi There Have a slight problem with my 2005 a4 2.0 tdi pd, The problem is vibration when at idle, the car drives faultless and pulls great but when stationary say at a set of traffic lights i can feel vibrations from the engine through my seat. Heres what I have done so far

    Injector cleaner
    Full service
    Remap to 175bhp
    Egr valve clean.
    New clutch and flywheel 10k ago
    Full engine rebuild to the new gear driven balance shafts 20k ago
    Timing belt done with proper lockers

    I have heard this can be a trait of these engines? however I think mine is slightly worse than most people suggest worn camshafts, injectors, not enough fuel at idle etc.....Any Ideas where to next? anyone had the same issues and found a solution?

    Cheers matthew

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    A4_MaJiK's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Leicester, UK
    Posts
    817

    My Social Networking

    Add A4_MaJiK on Facebook Visit A4_MaJiK's Instagram Channel
    Rock the engine on its mounts when turned off. It may be your engine mounts are worn. I had this issue on my old Golf. Although you could hear it knocking when moving off too.

    Audi A4 B7 3.0TDI S-Line Sprint Blue
    ~ MTEC DRLs & Sidelights ~ 8000k D1S ~ 19" A6 Le Mans Edition Wheels ~ Eibach Wheel Spacers (5mm F/15mm R) ~ Rear Ambient Lighting ~
    ~ UK Legal Pressed Plates ~ Full Interior LED Lighting ~ Rear Numberplate LED Lights ~ LCR Front Splitter ~

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    80
    would be nice to find out as well as mine does the same,audi said its got cracked inlet manifold check it nothing wrong with it and they wanted £970 to if one.

  5. #4
    gas-man's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    207
    got the same thing happening to mine
    took it in for a service last thurs
    the guy put it on the computer to reset the service and done a few checks
    he said that number 3 glow plug was off slightly and drawing a bit to much power
    he said that it could be this thats causing the vibration on tick over
    will let you know when he does it for me

  6. #5
    A4_MaJiK's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Leicester, UK
    Posts
    817

    My Social Networking

    Add A4_MaJiK on Facebook Visit A4_MaJiK's Instagram Channel
    Quote Originally Posted by williams View Post
    would be nice to find out as well as mine does the same,audi said its got cracked inlet manifold check it nothing wrong with it and they wanted £970 to if one.
    Is this on the 3.0TDI engine, I'm getting some vibrations on mine but nothing too concerning. I just thought it was present due to the size of the engine itself.

    Audi A4 B7 3.0TDI S-Line Sprint Blue
    ~ MTEC DRLs & Sidelights ~ 8000k D1S ~ 19" A6 Le Mans Edition Wheels ~ Eibach Wheel Spacers (5mm F/15mm R) ~ Rear Ambient Lighting ~
    ~ UK Legal Pressed Plates ~ Full Interior LED Lighting ~ Rear Numberplate LED Lights ~ LCR Front Splitter ~

  7. #6
    snapon's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    36
    might be worth getting it scanned with VCDS to see if there is a misfire happening on idle

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Warwickshire
    Posts
    46

    Vibration when idling

    This is part and parcel of this engine. Mine does exactly the same when cold with white smoke. Pulls like a train and 48mpg 170 tdi.

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    North Wales
    Posts
    206
    Mine used to have a really lumpy tickover. Anyway I changed the vacuum unit on the inlet manifold because I was getting limp mode with underboost issues etc. Whilst apart I spent ages cleaning all the crud from the flaps on the inlet manifold and the egr ( egr not too bad though as only 18 months old ). Now runs perfectly - no lumpy tickover - could be the vac unit ( which did have a hole in the diaphragm when inspected ) or most likely just the cleaning.

    2.0 tdi 170

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    43
    Mines is the same (2.0 tdi 170).As said above part and parcel of the engine!!! According to audi!!!!

 

 

Similar Threads

  1. Allroad vibrates when idle (at lights etc) Is this a Flywheel problem?
    By buftonian in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 15th January 2011, 20:24
  2. TDi violent shaking when idle
    By nathanc in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 28th November 2010, 19:14
  3. Vibration at idle when engine is warm.
    By PhatBob in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 14th September 2009, 10:43
  4. vibration when car is idle??
    By khalil in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 16
    Last Post: 1st August 2009, 06:44
  5. Smoke screen when idling - help!
    By tubtub in forum Diesel forum
    Replies: 10
    Last Post: 13th December 2005, 14:24

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO