EM TuningVolks Autos
Results 1 to 14 of 14

Thread: Limp Mode

  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    171

    Limp Mode

    Over the last few days my car has started going into "limp mode". This morning i was entering the motorway and was in a bit of a rush so i put my foot down in 5th gear, i was only doing about 50-65 and about 2-3.5 RPM and the car just lost all power as if it had cut the turbo off. For the rest of the journey it just felt really flat and lifeless, as though it had no turbo.

    It also did it a few nights ago this time in 4th gear accelerating hard up to about 40ish again at relatively low RPM. It seems to do it when i accelerate hard in the higher gears.

    Now each time there has been no warning lights at all?

    I don't have access to VCDS unfortunately.

    Any help or ideas would be gladly appreciated, cheers.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Administrators's Avatar
    Administrator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Oxfordshire
    Posts
    1,000,002,021

    My Social Networking

    Follow Administrators On Twitter
    My bet would be Air Mass If you turn the ignition off and back on it will clear. You might find that if your on a long hill and you accelerate from a low RPM it does the same.

    Have you looked in the VCDS section to see if there is anyone near you?

    Beck of luck

    A

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    171
    Yep, If I power the car off and back on again it drives perfect once again, full power. Does this sound like MAF then ? Forgot to add that it is a 2007 2.0 TDI 140

    Do MAF faults not produce a warning/error light ?

  5. #4
    Arrkon's Avatar
    Midlands regional Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Coventry, West Midlands
    Posts
    1,642
    What engine?

    ** correction** just seen...
    Currently rolling in a SKODA!!!

  6. #5
    Arrkon's Avatar
    Midlands regional Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Coventry, West Midlands
    Posts
    1,642
    IIRC The 2.0tdi also has variable geometry turbos (as the 1.9tdi did).

    It could be that these have become caked up and stuck. But as Adam has said, without a VCDS scan it is difficult to tell.
    Currently rolling in a SKODA!!!

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    171
    Quote Originally Posted by Der_Techniker View Post
    IIRC The 2.0tdi also has variable geometry turbos (as the 1.9tdi did).

    It could be that these have become caked up and stuck. But as Adam has said, without a VCDS scan it is difficult to tell.
    If that is the case how would i go about resolving it ?

  8. #7
    quattronly

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    SW Scotland
    Posts
    105
    Could be that your TDI box is set too aggresively and causing some variables to exceed their allowed values. Worth speaking to them again to enable you to turn it down a notch or two.

    You don't want to be going into limp mode in the middle of an overtake.

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    171
    Quote Originally Posted by Jeeves View Post
    Could be that your TDI box is set too aggresively and causing some variables to exceed their allowed values. Worth speaking to them again to enable you to turn it down a notch or two.

    You don't want to be going into limp mode in the middle of an overtake.
    Hi mate, i have taken the tuning box off a few days ago

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    171
    Just spoke to a chap at Awesome GTI and he said it is almost certainly the turbo sticking. He was adamant that a faulty MAF couldn't cause this sort of behaviour. I am hoping and praying that it is the MAF, can anyone shed any more light ?

  11. #10
    Arrkon's Avatar
    Midlands regional Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Coventry, West Midlands
    Posts
    1,642
    If you can get a vcds or diagnostic scan done and a "positive deviation" code comes up, it will be the vanes...
    Currently rolling in a SKODA!!!

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    171
    Sorry to bump this thread again but i have just had a interesting phone call with a mechanic who i have used for a few years. He said judging by the symptoms it doesnt neccesarily mean that the turbo is goosed. He said it could be the turbo boost pressure sensor, split pipe, wastegate sticking etc.

    Now from reading on various forums and speaking to several people, almost everyone seems to think that it requires a new turbo because the vanes are sticking.

    Any ideas folks ?

  13. #12
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,492
    it could be anything
    have you had a scan done yet to see if you have any fault codes ?

  14. #13
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    171
    Not yet no, i have just ordered a fault code reader so as soon as that comes i will get it scanned and see what it says. Forgot to add that last night i drove it hard and forced it into limp mode, turning it off and back on again and it was fine as usual.

    I drove it hard again and this time the engine management light came on and has now stayed on. Does this make much difference ?

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    North Wales
    Posts
    207
    Might be worth having a look through this thread ....... 2.0TDI limp mode Please Help!

 

 

Similar Threads

  1. Limp Mode/MAF Problem????
    By GarryX in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 12
    Last Post: 30th August 2005, 11:10
  2. Limp Mode
    By welshdragon in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 23rd February 2005, 09:55
  3. limp mode due to inlet manifold pressure HELP !!!
    By sahk in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 13th January 2005, 19:39
  4. Going Into Limp Mode
    By johnboy1 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 25th October 2004, 17:55
  5. N75J and limp mode (overboost problems)
    By pure in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 21st June 2004, 18:52

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO