Badger5JMB Retrofits
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    27

    Blue smoke with morning cold start

    Hello everyone, google bring me here as my car has some problem. Would be great if someone can give advices.

    My car has blue smoke 20k miles ago, it happens every cold start. The clock was showing 130k miles. I was using 5w 40 engin oil to top up. The smoke could last 2 mins in the summer morning.

    My clock is showing 154k miles now. It still has blue smoke from every cold start, especially in the morning, but getting less about 15 seconds. The different is I'm using 5w 30 engine oil, and the weather is cold.

    Apart from the smoke, everything works fine. Oil consumption is 2500 miles per liter which not bad. Audi says I might need replace all injectors and the cylinder head, quoted £4700 inc labour, but I haven't had any trouble with that, the car still runs. I'm just worrying about the mot, don't think the smoke would let me pass.

    A little history: the car had been broke down on motorway coz the inter cooler pipe connector was disconnected, the AA ppl fixed it, but he says he find some engine oil sticked on inside of the pipe, so there should be some kind of leaking?

    Car: Audi A4 estate, 57 reg, 1.9 tdi, 154400 miles 99% motorway. BRB engine.
    Last edited by Rock; 18th December 2011 at 23:29.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    sidibear's Avatar
    Looking for Zombies !!

    Status
    Online
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Birmingham UK
    Posts
    2,003
    Sounds like valve guide oil seals. But someone with more knowledge than me will be along soon.

    JSD 2.59
    Synergy-Solutions

  4. #3
    marktdisport's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    mids
    Posts
    1,193
    turbo failing ????
    A4 TDI 130 SPORT..
    now sold but still in the family, gone back in time to the cupra R again..

  5. #4
    Stepho's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Strathclyde
    Posts
    445
    Quote Originally Posted by marktdisport View Post
    turbo failing ????
    Sounds like it

  6. #5
    Audi Dynamik's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    2,121
    Every now and then give the car a good rev to the red line but only when the car is warm, it will clear the turbo and other engine components of the car, this could solve your problem. it will not do it any harm if you do it every now and then, just as long as it is warm, it could be the distribution of the fuel through the exhaust not distributed through the exhaust system properly causing the more fuel to escape ? is it using more fuel than before ?

  7. #6
    Audi Dynamik's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    2,121
    or you might need a new inter cooler pipe as when the source travels through it will re act with the oil stuck inside the pipe causing the blue smoke, you will have to go and get it checked out somewhere professional for a definite answer.

  8. #7
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    North East
    Posts
    607
    I had a neighbour with a 1.9tdi Golf with EXACTLY the same symptoms as you have described and even after reconditioning the head it was still DOING THE SAME. Three years or more on and he still has the car, it still behaves the same and it still PASSES the MOT.

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    27
    Quote Originally Posted by Audi dynamik View Post
    or you might need a new inter cooler pipe as when the source travels through it will re act with the oil stuck inside the pipe causing the blue smoke, you will have to go and get it checked out somewhere professional for a definite answer.
    The inter cooler pipe was replaced with a brand new one, still has the blue smoke. But you are right, it has been using more fuel than before, was doing 52-55 mpg, but now it hang on 46mpg on motoway, and even i try to drive slower, it couldn't pass 49mpg.
    Last edited by Rock; 21st December 2011 at 23:31.

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    27
    Quote Originally Posted by sidibear View Post
    Sounds like valve guide oil seals. But someone with more knowledge than me will be along soon.
    this is what i'm thinking, the engine oil goes into gas tank during the night time.

  11. #10
    marktdisport's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    mids
    Posts
    1,193
    take the turbo pipe off m8 and just inspect the amount of oil in there and the free play if theres any nut it is normal for a vw turbo pipe system to be oil soaked
    A4 TDI 130 SPORT..
    now sold but still in the family, gone back in time to the cupra R again..

 

 

Similar Threads

  1. 2004 a4 2.5 diesel cold start problems and white smoke
    By B16dev in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 1st February 2012, 13:55
  2. Cold start problem and expulsion with smell burning white smoke
    By Variante in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 15
    Last Post: 10th November 2011, 21:01
  3. Blue smoke on start up
    By steady jay in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 21st June 2011, 19:38
  4. Cold morning start problems.
    By Jonesy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 29th January 2007, 16:50
  5. Blue smoke on start
    By silentwitness in forum Diesel forum
    Replies: 2
    Last Post: 1st December 2005, 23:11

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO