Chris NottVolks Autos
Page 3 of 14 FirstFirst 1234567891013 ... LastLast
Results 81 to 120 of 555
Like Tree81Likes

Thread: Audi A4 Cabriolet Soft Top/ Roof / Hood Motor Repair Guide

  1. #81
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    2
    Krumz - You sir are a legend!
    I thank you for your detailed instructions and I have now have a fully working roof after 4 weeks of misery. My local Audi stealer wanted £120 an hour to just look at it to tell me what was wrong. It's taken me a while to get sorted as I also had a broken bracket on the roof stowage box system but I've fixed that with "Q-Bond" (fantastic stuff) and now cleaned my pump and hey presto!
    Just in time for the sunshine!

    Abe - Mine was a Feb 07 (2006 car) and your symptoms sound exactly the same as mine! Check your roof box mechanism works properly first and nothing is broken then just do what Krumz says here.
    VagPro likes this.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #82
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    11

    Cool

    Does this cleaning of the motor apply to a 56 plate A4 ? I took my roof down a few months ago in very cold condtions, maybe only 2-3 degrees as I was shifting some gear. The roof never came back up and I had close it manually. Now when I try to open the roof it only dis engages a couple of inches then stops. No sound comming from the motor. Does this sound like a knackered motor, or will cleaning fix.

    Either way, I want to avoid a £500 Audi bill.

  4. #83
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    11
    Fellas, before I try this is the actual roof fused in any way? Must admit I haven't tried that.

  5. #84
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by shabba007 View Post
    Does this cleaning of the motor apply to a 56 plate A4 ? I took my roof down a few months ago in very cold condtions, maybe only 2-3 degrees as I was shifting some gear. The roof never came back up and I had close it manually. Now when I try to open the roof it only dis engages a couple of inches then stops. No sound comming from the motor. Does this sound like a knackered motor, or will cleaning fix.

    Either way, I want to avoid a £500 Audi bill.
    Hello Shabba,

    Yes the first thing to do is check a fuse. If this fails

    The guide is for a 56 plate A4, the problems tends to occur more in the cold weather as the brushes get stuck in the carriers and arc on the commutator. From the description you have given me it sounds like the motor is not kicking in.

    Follow the guide step by step, do not forget to pry open the carriers slightly. I would recommend to disconnect the battery or fuse based on feedback received.
    syeed likes this.

  6. #85
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    1
    Hi Everyone

    Just writing to say Krumz detailed description on how to repair a non working roof is spot on. Bought a 56 reg A4 Cab a couple a weeks ago online at auction but did not realize the roof was not working till I got home. Checked the net for help found this guide and now problem solved. Thanks very much to Krumz for his patience and understanding who guided me through all the steps (even though I forgot to mark the motor housing and had to open and redo the right way round). Once again thanks.
    VagPro likes this.

  7. #86
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    11
    Hi, is it obvious which fuse is for the roof ? Also noticed I get a few flashing roof warnings when I switch the ignition on.

  8. #87
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    11
    OK, the fuse is OK, so then cleaned the motor, but still no joy. The following still happens...

    1. turn on ignition, get flashing roof light.
    2. press the 'roof down' button, windows go down, roof dis-engages then stops after one inch. Storage compartment doen not open. No 'motor' type noise.
    3. Have to press roof button again to close it.

    Mechanically the roof is sound as I can manually open and close it all day long.

  9. #88
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    2
    shabba007 - Your description is exactly the same as the problem I had. Mine is 56 plate (feb 07) a4 3.2
    Presumably you noticed plenty of fluid in the pump reservoir?
    Did you manage to get the spindle (if that's the right word) really cleaned up? I found it tough until I wrapped some sandpaper round a screwdriver and applied a fair bit of pressure onto the surface and turned the motor by hand for a good 5 mins, it really cleaned up and I wear the roof goes up and down a bit quicker now!

  10. #89
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    11
    Must admit I only spent a couple of mins cleaning it with a bit of sandpaper, I didn't think it looked too bad. It was a little grey to begin with. Yes fluid looks ok. Did your storage box lift when things weren't working ? I don't have a multimetre so havent checked for power.

  11. #90
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    11
    well cleaned it again. This time noticed a little gap between one of the contacts as shown on the pic by the arrow. It felt like it was a little stuck and wasn't pushing up against the copper so, I helped it a little. Also notice a little play in the spindle ie, I can move it a couple of mil from side to side. That might be normal, I don't know.

    Anyway still no reaction from the motor.

  12. #91
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    11
    managed to borrow a multimetre. Anyone know where (what) I should be checking for power to the motor ?

  13. #92
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Essex
    Posts
    1
    Hi there,

    I wondered if anyone could help me with my Roof issue please ?
    i have a 07 plate a4 sline, basically like most of the post one here i opened it one day and it wouldnt close. The boot lid popped open but wouldnt push its self back up.
    I found the manual key, opened and shut it a few times but still not working.
    I then closed it with the key, then tried to open it with the button.
    The roof unclips windows go down but only opens about a inch.
    So today i took it to audi, they told me that i have a electrical fault with the pump not pushing the fluid up to make the roof open...
    You will have to forgive my naivety, if thats a incorrect explaination... i am a girl and have no idea of how a car works full stop !!
    Audi then told me that i need a new pump which would be £1400, i nearly passed out !!
    Any ideas if this could be fixed, eg buy getting a auto electrican to do the previous diagram displayed on the first pages as i dont think i will be able to undertake this myself in a million years.
    Or do i just have to face the fact that i will be using that massive key for the forseable future.
    Any comments would be greatly appreciated.

  14. #93
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    11
    sounds like you have the exact same problem as I have. Thats the biggest quote I've heard so far. Someone will probably correct me, but I think the motor that drives the pump is around £200. Alternatively, if you (or friend) can get you motor out following the guide on the previous page, you can send it to this guy who can fix the motor.
    I'm just in the process of sending mine.

    Audi A4 Cabriolet Roof Motor Repair (Power-Packer) | eBay

  15. #94
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Posts
    11
    just an update. This chap on Ebay who fixes the motor is awesome. Motor was posted on a Wednesday and I got it back by Friday. Roof now works again.
    Job done £75

  16. #95
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    1
    Hi everyone and many thanks to Krumz for the great info. My hood had the same symptoms ie hood cover would unlatch and then nothing. I have looked at the pump and found one of the brushes jammed - this was fixed. In the meantine we had some sunshine and the hood was operated manually. Now the "hood not latched" alarm is on whenever the hood is up - it clears if the hood is manually lowered and stowed properly. I suspect the controller is out of synch and I have tried manualy operating the hood three times with the ignition on - it did not clear the alarm and nothing happens when the hood switch is operated - both up and down.

    Anybody got any ideas as to how to clear the alarm (it goes off every time 20 mph is reached) as I suspect I am getting nowhere until then. Grateful for any suggestions

  17. #96
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Cotswolds
    Posts
    14
    Krumz, THANK YOU SO MUCH.
    I purchased my 2006 cabriolet 2 days ago with a known 'roof won't come down' problem and i am pleased to say that following your advice i have managed to fix it. Like others have posted i also had a brush stuck in its holder. A simple use of a flat bladed screwdriver to open up the gap on the brass sleeve and the brush now moves freely and makes contact with the motor. The most difficult part of the whole job was removal of the boot side panel, but with care it came away from its clip without damage.
    If you are ever passing the Cotswolds then i owe you a pint or two as thanks.
    Nigel
    VagPro likes this.

  18. #97
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by shabba007 View Post
    well cleaned it again. This time noticed a little gap between one of the contacts as shown on the pic by the arrow. It felt like it was a little stuck and wasn't pushing up against the copper so, I helped it a little. Also notice a little play in the spindle ie, I can move it a couple of mil from side to side. That might be normal, I don't know.

    Anyway still no reaction from the motor.
    Shabba, sorry for not getting back to you, the problem you had was the brushes were getting stuck in the carrier and this needed to be pried open in order to let the brushes move freely. Glad you got it sorted anyway

  19. #98
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by Niccib View Post
    Hi there,

    I wondered if anyone could help me with my Roof issue please ?
    i have a 07 plate a4 sline, basically like most of the post one here i opened it one day and it wouldnt close. The boot lid popped open but wouldnt push its self back up.
    I found the manual key, opened and shut it a few times but still not working.
    I then closed it with the key, then tried to open it with the button.
    The roof unclips windows go down but only opens about a inch.
    So today i took it to audi, they told me that i have a electrical fault with the pump not pushing the fluid up to make the roof open...
    You will have to forgive my naivety, if thats a incorrect explaination... i am a girl and have no idea of how a car works full stop !!
    Audi then told me that i need a new pump which would be £1400, i nearly passed out !!
    Any ideas if this could be fixed, eg buy getting a auto electrican to do the previous diagram displayed on the first pages as i dont think i will be able to undertake this myself in a million years.
    Or do i just have to face the fact that i will be using that massive key for the forseable future.
    Any comments would be greatly appreciated.
    Hello niccib, same problem that I have written the guide for. To be certain it is the motor slap a multimeter to its power. Otherwise just open it up, give it a clean and do not forget to pry open the brush carriers. Let me know how you get on

  20. #99
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by davidB7 View Post
    Hi everyone and many thanks to Krumz for the great info. My hood had the same symptoms ie hood cover would unlatch and then nothing. I have looked at the pump and found one of the brushes jammed - this was fixed. In the meantine we had some sunshine and the hood was operated manually. Now the "hood not latched" alarm is on whenever the hood is up - it clears if the hood is manually lowered and stowed properly. I suspect the controller is out of synch and I have tried manualy operating the hood three times with the ignition on - it did not clear the alarm and nothing happens when the hood switch is operated - both up and down.

    Anybody got any ideas as to how to clear the alarm (it goes off every time 20 mph is reached) as I suspect I am getting nowhere until then. Grateful for any suggestions
    Check that you are locking the front of the hood to the windscreen correctly, or you may have damage the switch may be faulty. Get on Vagcom and see what it says.

  21. #100
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    5
    looking for some help with leak from Cabriolet roof. Water coming in at front driver's side corner where it meets the door post. Checked that roof is properly locking and lubricated latches. Is there anything anyone can suggest?

  22. #101
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    S E Kent
    Posts
    238
    Quote Originally Posted by Michael Clarke View Post
    looking for some help with leak from Cabriolet roof. Water coming in at front driver's side corner where it meets the door post. Checked that roof is properly locking and lubricated latches. Is there anything anyone can suggest?
    I have this too, only happens when I park the car faing downwards on my drive- never solved it just park my car facing upwards on the drive now
    2006 A4 cab

  23. #102
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by Michael Clarke View Post
    looking for some help with leak from Cabriolet roof. Water coming in at front driver's side corner where it meets the door post. Checked that roof is properly locking and lubricated latches. Is there anything anyone can suggest?
    Hi Michael,

    How does the roof sit with the seal on the top on the windscreen? It is possible to adjust how tight the roof seals there. Assume you have examined for no rips or wear on the rubber channels

  24. #103
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by Krumz View Post
    Hi Michael,

    How does the roof sit with the seal on the top on the windscreen? It is possible to adjust how tight the roof seals there. Assume you have examined for no rips or wear on the rubber channels
    Hi, no damage to seals. The roof seems to be sitting as it always has. The edge of the roof, then some runbber and then the aluminium screen edge ...from memory.

  25. #104
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by Michael Clarke View Post
    Hi, no damage to seals. The roof seems to be sitting as it always has. The edge of the roof, then some runbber and then the aluminium screen edge ...from memory.
    I would start by using some enigneers blue or grease to see that the seals are making contact at all points, however I am not sure the grease would do the seals any good.

  26. #105
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by Krumz View Post
    I would start by using some enigneers blue or grease to see that the seals are making contact at all points, however I am not sure the grease would do the seals any good.
    The seals seem to be tight enough. I closed the roof on to some paper and then pulled the paper out and there was resistance felt.

  27. #106
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    5
    Is there an adjustment I could try?

  28. #107
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Ireland
    Posts
    2
    Hi Krumz

    I have a problem with my friends 2004 A4 Cabriolet. Its a B6 model with engine BFB. There is a cable broken in the roof variable storage box. I am going to replace the complete box as you can not buy any parts for them. Do you have any information on changing the box from the workshop manual.

    Thanks

    Kevin

  29. #108
    JasonS's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    North Herts
    Posts
    90
    Here you go: http://www.mammon.org.uk/Audi/A4CABT...ompartment.zip

    I couldn't get all the pages in one single PDF..
    2005 A4 Sport Cabriolet 2.5 TDI
    Previous Audis:
    1997 A6 Avant 2.5 TDI Quattro
    1994 80 Cabriolet 2.0
    1995 S6 2.2t 20v Quattro
    1998 A6 Saloon 1.8t
    1995 A6 Saloon 2.0

  30. #109
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by Michael Clarke View Post
    Is there an adjustment I could try?
    Hi Krumz,

    is there anything you can suggest for this, thanks?

  31. #110
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by Michael Clarke View Post
    Hi Krumz,

    is there anything you can suggest for this, thanks?
    Hi Michael,

    I am thinking that the paper test you did may suggest that the roof is making contact at certain locations and maybe not all along the rubber seal.

    Also how about some closeup pics of the rubber seals and I can compare this against mine?

  32. #111
    JasonS's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    North Herts
    Posts
    90
    You could check the front window alignment.. http://www.mammon.org.uk/Audi/A4CABT...adjustment.pdf
    2005 A4 Sport Cabriolet 2.5 TDI
    Previous Audis:
    1997 A6 Avant 2.5 TDI Quattro
    1994 80 Cabriolet 2.0
    1995 S6 2.2t 20v Quattro
    1998 A6 Saloon 1.8t
    1995 A6 Saloon 2.0

  33. #112
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Ireland
    Posts
    2
    Thanks Jason, we fit the new box yesterday. Info was very handy.

    Kevin

  34. #113
    bearder2006's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    205
    Mine has gone again folds away then when I'm putting up windows go down then boot pops up and that's it help again please

  35. #114
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by bearder2006 View Post
    Mine has gone again folds away then when I'm putting up windows go down then boot pops up and that's it help again please
    Same problem as last time or something else ?

  36. #115
    bearder2006's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    205
    Same pall good job it's pissing down every day lol

  37. #116
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by bearder2006 View Post
    Same pall good job it's pissing down every day lol
    Jay, weird as mine has been fine and I have had it open quiet a bid, open the motor and send some close up pics of the brushes in contact with the commutator, or pop over and lets get to the bottom of this.....

  38. #117
    bearder2006's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    205
    I will do I think I still have your number I might have 30 min with it Tom

  39. #118
    bearder2006's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    205
    Just had a look pall it was that bush again sticking so I've cleaned up and put a bit of wd40 in it seems ok again

  40. #119
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Leicester, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    356
    Quote Originally Posted by bearder2006 View Post
    Just had a look pall it was that bush again sticking so I've cleaned up and put a bit of wd40 in it seems ok again
    Jay, have you pried open the carrier to sop t happening again ?

  41. #120
    bearder2006's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    205
    Quote Originally Posted by Krumz View Post
    Jay, have you pried open the carrier to sop t happening again ?
    Yes pall I thought I did that last time lol

 

 
Page 3 of 14 FirstFirst 1234567891013 ... LastLast

Similar Threads

  1. Audi A4 Cabriolet Hood Problem
    By vaslam1986 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 13
    Last Post: 27th July 2010, 01:58
  2. Audi Cabriolet - Manual Hood Problem
    By AllDubbedUp in forum Classic Audi Forum
    Replies: 1
    Last Post: 21st February 2008, 08:50
  3. Cleaning/Protecting Soft Top Roof...?
    By Katherine B in forum Detailing
    Replies: 0
    Last Post: 7th March 2007, 10:18
  4. Audi Cabriolet roof problem
    By RoStar in forum Classic Audi Forum
    Replies: 0
    Last Post: 28th March 2004, 18:47

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO