Chris NottAH Fabrications
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    necroeire's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Ireland
    Posts
    1,003

    AirCon regassed, still hot no pressure

    2001 B6 A4 1.9TDi

    No matter what temperature I set it to it will only go to ambient, and since I've only used it in the last few days for the first time since last year the aircon has stopped working.

    Yesterday I brought it to an AirCon service centre for a regas and the guy done a pressure test, it was a little down but not by much so he pulled a vacuum for 20 minutes then injected die and filled it up to I think it was 520g of coolant.

    His test rig indicated all was fine. However I did notice while there that when the enginer was running and I pressed the Auto button the fan on the left side of the radiator as I looked down on them didn't start. I asked the service guy if he could monitor the pressures as I switched from ECON to AUTO to see if the compressor was coming on or not. Seems the pressure stayed the same through out. I was not able to hear any distinctive click when I switched from ECON to AUTO either. I have seen in some other posts that the fan will not swich on until after the compressor.

    So some of you may remember the crash I had over a year ago where I hit a pole and had a front end of the car rebuilt, well I can't remember if I used the AriCon since then with our wonderful weather, so I'm wondering if it may be an electrical fault or a bad connection on the compressor, or worst case a f**ked up compressor.

    I checked all the fuses and they are fine, so now can someone direct me to first identify the compressor in the engine bay and second where the wiring is on it for the AUTO to start it running? Any pictures would of course be even more helpful.

    B6 A4 1.9TDi 130Bhp, 18" RS6 Reps, iPod ICELink, S4 Grill, S4 Door Flares

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,168
    The compressor is to one side of the engine as it's driven by a belt from the engine. It may be under a cover.

    I think you really need to get it scanned with VCDS to give you a pointer. It'll help you massively.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  4. #3
    necroeire's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Ireland
    Posts
    1,003
    Ammm whats VCDS? Is it like VagCom?

    B6 A4 1.9TDi 130Bhp, 18" RS6 Reps, iPod ICELink, S4 Grill, S4 Door Flares

  5. #4
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,168
    It's the new name for vag.com mate.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  6. #5
    necroeire's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Ireland
    Posts
    1,003
    Ah ha - see I'm only driving a 2001 A4 before that a 2002 A3....oh well, now I gotta go see if I can get a copy or a load of it. Cheers fella.

    B6 A4 1.9TDi 130Bhp, 18" RS6 Reps, iPod ICELink, S4 Grill, S4 Door Flares

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    4
    to me it sounds like u aint got enought gas in it mate the average car now days take between 750g and 950g of r134a(air con gas to u guys) so it wont run due to being under preasure mate its cutting out on lp (low pressure). plus that die he put in can take up to 3 months or more to start showing a leak

  8. #7
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,168
    Quote Originally Posted by audi a3 joe View Post
    to me it sounds like u aint got enought gas in it mate the average car now days take between 750g and 950g of r134a(air con gas to u guys) so it wont run due to being under preasure mate its cutting out on lp (low pressure). plus that die he put in can take up to 3 months or more to start showing a leak
    Not true. My car takes 525 grams for example.

    Also the dye can be seen instantly if there is a leak. By using a sniffer or a U.V. lamp.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  9. #8
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    Chances are it's a leak especially if you haven't used the A/C for over a year. It's designed to be on all the time, regardless of weather, otherwise the seals on the pipework dry out and crack.
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  10. #9
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,168
    Not true either Andy. You need to run it a few times a month certainly but all the time is not necessary.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  11. #10
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    Well that's what my aircon specialist told me and TBH why wouldn't you? If I'm running on fumes I turn it off and instantly my windows steam up slightly.
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  12. #11
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,168
    The guy who taught me said at least once a month. But I guess every air con guy has their own opinions.

    I don't have the steaming up problem though so I don't have a need to have mine on all the time.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

  13. #12
    necroeire's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Ireland
    Posts
    1,003
    Cheers Leon - your AirCon FAQ is very well written and informative.

    I got it checked again and the pressure is fine (according to air con guy anyhow).

    When I start it (ECON button)the fan at the front on left side as I look down into the engine bay stays off all the time.

    Yesterday I pulled the drivers side head light to change bulbs and noticed a small aluminium block with fins just above to the left of the fan and a smallish yellow connector with wires coming out. This connector and block look like a thermostat of sorts. Anyhow there are two wires goin to this connector and it looks like there is a third but it is cut???

    Can someone have a look at theirs and see how many wires should be going to this connector?

    I'm stumped after this and will be resigned to take it to the stealers after I vowed never to go there again!!
    Last edited by necroeire; 15th October 2009 at 17:42.

    B6 A4 1.9TDi 130Bhp, 18" RS6 Reps, iPod ICELink, S4 Grill, S4 Door Flares

  14. #13
    Staz's Avatar
    is a retronaut

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol (mostly)
    Posts
    6,168
    Hi mate, thanks for the feedback!

    In terms of your connector problem I think the best advice would be to take a picture and post it in the A4 forum and ask for someone to let you know what you're looking at. If you do that can you link to it in this thread so I can have a look. I don't normally go into A4 you see.
    8P2 S3

    For advice on Air Con problems please read my FAQs.
    To find ASN members with VCDS check out the MAP.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO