Chris NottBadger5
Results 1 to 8 of 8

Thread: Engine swap

  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8

    Engine swap

    Hi guys,just bought an 2001 a6 but got stiffed,engines knackered and needs replaced,its an awt 1.8t 5v and I've had no luck finding a replacement,a few breakers have told me the aeb is exactly the same ,thought someone may have more experience on this ,any info would be appreciated,thanks.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2003
    Posts
    38
    as long as its a 1.8t you should be fine.

    then all you have to do is put all your parts on it and done
    alex
    passat B5 hybrid 2.7T with MRC touch 477.17 bhp/471.98 lbs (483ps/640nm) sorry i mean 275bhp
    A4 B6 3L v6 Quattro getting its TLC
    zx9r SOLD best bike i ever had

  4. #3
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    AWT is small port and VVT isnt it?

    So you would either need an APU engine to drop in, or an AJL and swap some oarts over, or an AEB will go, but everysensor and manifolds will need to be swapped.

    I know for a good running AJL engine deoending where you are based

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8
    Hi.got the engine swapped over but the oil pressure warnings still on on the dash ?says in the manual to turn it over with the fuel pump disabled which I've done but its not for going out after 15 seconds of cranking ?Is there any way of checking if the oil is indeed pumping through the engine ?cheers in advance.

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8
    update,got the pressure light off,(new sump switch did the trick)new prob is clutch,went to bleed it but the pedals just going to the floor regardless of minutes of pumping,theres plenty fluid in the reservoir,took the slave out and it seems ok,fluids getting to it and its squeezable,any advice would be hugely appreciated.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8
    Hi guys,got everything sorted and it passed its mot today but after picking the car up I noticed the speedo and mileometer aren't working(thought this would b an mot failure ?)all other instruments are fine, thinking I've missed something when putting the engine back in ,any advice will be great.

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8
    247 views and no one knows how to fix this ?changed the engine speed sensor but that didn't cure it,any info would be great ,any info !

  9. #8
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    The speedo drive is taken from just above the driveshaft on the passengerside. Its very likely you pulled the wire out as it's contained within the engine loom. It will be hanging around the rear of the engine

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO