Volks AutosChris Nott
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    England, UK
    Posts
    3

    A6 2000 2.7t - won't start when engine semi warm

    I have a 2000 2.7t with 80k on the clock. It has an intermittant problem with starting. If I drive the car so it's warm, stop the engine, then try and start it after 10 mins, it just turns over but won't start. Try 10 odd times and it just won't start. Leave it for ten mins and it will then start up (although it struggles a bit).

    Let it tick over for a few seconds and switch it off. It'll then start up fine, first time!! This only happens intermittantly and not when the engine is cold (at least not up until now). Any ideas cos it's starting to get me down and I really like the car otherwise?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    simonwjones's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    staffs uk
    Posts
    351
    thinking outloud here, but it could be the temperature sensor.


    Simon
    A6 3.0TDI Quattro Avant Le Mans
    A6 2.5tdi Quattro Sport 180 Sadly Missed
    A6 1.9tdi Avant ................. Gladly missed
    A6 2.8 Quattro .................. Sadly missed
    Quattro 2.8 Coupe ............. Sadly missed

    SatNav, BT, AMI, DAB

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk
    Posts
    5
    I have a similar problem with my 2003 A3 2.0FSi. Anyone know if it is the temperature sensor? Starts from cold fine but as soon as the engine is warm it will take 3 or more turns to fire and runs lumpy for a second or two. I had 3 fault codes recently, the camshaft position sensor, the oxygen sensor and something else. Replaced the cheapest (camshaft sensor) but problem still persists. Hope it isn't the Ox sensor because they're £500+!!! Recent work has included: new rad, water pump and cam-belt. There are no service lights on the dash. Any advice appreciated before I go back to the garage. Cheers

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    106
    A long shot but crank sensor maybe?, afaik it's only used as a ref during starting and idling?, might not throw a fault code either?
    2001 A6 1.9tdi SE Avant

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk
    Posts
    5
    Thanks mate. I'm going to get a VW-Audi diagnostic check to see if they can tell me for sure.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Norfolk
    Posts
    5
    Just to clarify, the problem with starting when warm/hot always resolves itself in the same way. On the third turn of the key the engine will fire, run lumpy for a 2-3 seconds then settles down.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO