Volks AutosEM Tuning
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    ireland
    Posts
    2

    Smile Auto tiptronic / computer prob

    Hi there folks, I am a new member to the forum and am very impressed with it.
    Hopefully, somebody out there may be able to help out with the following

    I just bought an A6 Avant 2.5 Tdi 1998. Love the car but have a couple of things to sort out. The onboard computer display seems a bit funny you can see some of the figures and characters on it , but others are blurred and not legible. Sometimes the whole display is fine, but more often it is blurred in one part or another.
    This was annoying but wasnt affecting the driving of the car --- until yesterday when about half an hour into my journey, the display at the bottom of the small screen seemed to be smudged this usually shows if youre in auto mode or tiptronic. The car would take ages to get off the line or accelerate. I put the lever into tiptronic mode and it made no difference. The 12345 reading on the screen was barely legible.
    Anyway, I pulled over and stopped the car, waited a minute & started it. Hey presto, display was back on with all figures clearly seen, and the car drove perfectly in both auto and tiptronic.
    Any ideas anyone ? I really hope its not going to be an expensive electronic piece needing replacement
    Thanks
    Den

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    meatychi's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    UK
    Posts
    260
    Hi Dengsx,

    Welcome to the forum!

    I have the very same problem but havent experienced it for a while. There is another chap on here that has the problem too.

    So far neither of us have found out where the underlying problem occurs from.

    One thing I have found is that if I take a few extra seconds before starting the car then the problem doesnt occur.

    You probably found that it didnt change gear and had no pull. When you see the 12345 all smudge out it signifies that there is something wrong and switches to a back up program. The manual states that you should take it to your nearest dealer but I havent bothered so far.

    SiliconS has the problem and he has had his motor in at his local Audi so he may be able to provide some answers soon.

    Sorry this isnt much help but you arent the only one experiencing this problem so between us we may be able to rectify it.
    1998 A6 Avant 2.5tdi Quattro Tiptronic Sport

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    92

    Yeah, I had no luck diagnosing the problem either, although it's such a rare occurence for me that it's not a major inconvenience. The car is due for a service now and I'll get the garage to change the gearbox oil at the same time in the hope that this might help. I've seen this mentioned in US Audi forums as something worth trying.

    Keep us posted if you get anywhere with your problem, dengsx. Togther we might get somewhere.

    Whereabouts are you based?
    2010 A6 Avant TDI S-Line LeMans
    1999 A6 Avant 2.5 TDI Quattro - gone, not forgotten.

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    92
    PS. the fading display is a known weakness of Audis of this generation, not just A6s but A4s too. It's worse in warm temperatures and if the sun's been shining on my DIS for any length of time then it fades to blank completely. New gauge pods are about £700 from Audi, but there's a company advertising on eBay who claim they can fix this kind of thing for more like £200. Seemed a bit hit-and-miss when I called them though. I wasn't convinced.
    2010 A6 Avant TDI S-Line LeMans
    1999 A6 Avant 2.5 TDI Quattro - gone, not forgotten.

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    ireland
    Posts
    2

    Smile

    Thanks guys for the replies. Will defo keep you posted on anything i find out.
    I love this car -- my first Audi after years of Jap cars -- and if I have to spend a few quid then so be it -- as long as its only a FEW quid ha ha. Will prob leave it into my nearest dealer but they are known for being bloody dear -- but c'est la vie. I had seen that pod rebuild thing on eBay alright so i might do a bit more digging there. Dont suppose there's any pt in getting one from a crashed A6 -- say a 2005 one? may not be compatible?
    Cheers
    Den
    BTW I am in Southern Ireland -- and another thing - what do you think of the suspension kits available on eBay for approx. 180stg per corner - all the links & bushes?? hear any good or bad stories about them?

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO