JMB RetrofitsAH Fabrications
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    22

    Major electrical problems - help !

    Having left my 04 A6 2.5 TDI Avant for a few hours I returned to find that the central locking wasnt working. On opening the drivers door with the key there was a strong smell of burning and on removing the fuse box cover I found the cig lighter fuse had melted and there was arching across the remains of the fuse holder (had previously been using a sat nat plugged into the socket). The battery was nearly drained but the car started with most of the dash warning lights on.

    On stopping the car and removing the key the engine kept running !

    I stopped the engine by stalling it and then found it wouldnt restart as it appears that the immobiliser was on. Disconnecting and reconnecting the battery allowed me to start the engine but still had all the faults - and it wouldnt stop again !

    I've previously had problems with water ingress into the passeger footwell which affected the central locking but had replaced the control module and all seemed fine.

    Anyone got any ideas ?

    Thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    244
    Need to plug in and daignose Vag Com / VCDS.
    First suggest you disconnect and the charge the battery (do not charge connected Just in case)
    Then a few hours with a multimeter is suggested...find every relay and fuse (there are metal tag fuses as well as the little plug in ones in several places).

    If the front of the fuse panel is burnt...check the rear as well.


    Then connect Vag Com ... doing it before may fry the cable or if its an ebay one your PC.

    Best its just low power issues.
    Medium you fried the main fuses and relays.
    Worst fried the ECU.
    That will Vag Com as no comms or no ECU found.
    Then you will need to replace and recode the pump to the ECU and to the Dash

    Good luck probably just a burnt though wire shorting on something.... pretty tough these recycled panzers.

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    22
    Quote Originally Posted by TYphoon GB View Post
    Need to plug in and daignose Vag Com / VCDS.
    First suggest you disconnect and the charge the battery (do not charge connected Just in case)
    Then a few hours with a multimeter is suggested...find every relay and fuse (there are metal tag fuses as well as the little plug in ones in several places).

    If the front of the fuse panel is burnt...check the rear as well.


    Then connect Vag Com ... doing it before may fry the cable or if its an ebay one your PC.

    Best its just low power issues.
    Medium you fried the main fuses and relays.
    Worst fried the ECU.
    That will Vag Com as no comms or no ECU found.
    Then you will need to replace and recode the pump to the ECU and to the Dash

    Good luck probably just a burnt though wire shorting on something.... pretty tough these recycled panzers.
    Thanks for that. Its with the local garage at the moment and I'll pass this on and let you know how it goes

    Cheers

    Andy

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    22

    Update - might be worth sharing this

    So the diagnosis is the wiring loom has been fried.

    The damage starts from the cig lighter socket wiring and goes far into the rest of the loom. Seems that the start of the fault could relate to my use of a sat nav plugged into that socket (?). Why the fuse didnt blow and protect the wiring is unknown.

    Its likely that the car is beyond economical repair - its had to accept this is due to a 20p fuse not operating.

    Might be worth sharing this as many people will be using things plugged into the cig lighter socket.

 

 

Similar Threads

  1. electrical problem please help
    By jay1601 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 27th August 2010, 20:41
  2. Electrical problem with A3 1.6 2007, please help
    By jamieswales in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 31st January 2010, 20:32
  3. STEERING / ELECTRICAL PROBLEM!?!??! HELP NEEDED!?!?!?
    By Baker21 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 25th June 2007, 14:20
  4. Help: Major S3 problem
    By dpeilow in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 15
    Last Post: 5th January 2006, 13:42
  5. audi a6 ecu problem? water in the electrics? any help out there?
    By darby7 in forum General Technical / How To
    Replies: 16
    Last Post: 20th July 2005, 10:31

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO