Volks AutosSky Insurance
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    7

    Audi RNS-E LED version G unable to code to 4B platform, please help

    Hi,
    I have a navigation plus rns e unit later version G with led lcd. I was going to fitt it in to my allroad 2003, but stuck with vagcom coding. Originaly this is an audi A3 unit (020xxxx). Vagcom lets me to change coding to the A4 B6 (030xxxx) or revert it back, but when I try to code it to 4B platform (050xxxx) it says Coding Request is out of Range, Error 31 and comes back to previous coding.
    Additionaly I havent done any wiring to the instrument cluster. Shell I do that first? Any help would be apreciated.
    thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    s8craig's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester
    Posts
    1,557
    The 2010 RNSE units will not code to A6 unless the software is 0150 or below and when you do code them to A6, they do not read the speed pulse wire so do not work in an A6. It's nothing to do with wiring.

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    7
    Thanks for the replay. So I have to find a very early version of rns e with led and check its sw version to be 150 or below?

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    7
    I just downgraded the sw to 150 and I was able to code it to 0509721. Thank you. Now stuck with speed signal. Is it something to do with the wheel impulse on a vagcom?

  6. #5
    FWDrifter

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Essex
    Posts
    1
    any update on this? I would like to retrofit the new RNS-E with Media Button&LED into my MY2000 C5 - ordered VCDS Cable already.

    @vilius: can you maybe explain how you downgraded your RNS-E? Thanks

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    7
    Quote Originally Posted by Prash View Post
    any update on this? I would like to retrofit the new RNS-E with Media Button&LED into my MY2000 C5 - ordered VCDS Cable already.

    @vilius: can you maybe explain how you downgraded your RNS-E? Thanks
    Hi,
    Go for 193 B version insted of 193 G. They are easy to identifie if they are right to your 4B. Connector B3 should be V-Signal. This is very important as without speed signal the navigation will not work. On a newer rns e with led lcd this pin is empty. One more advantage is on this older led lcd unit is there is C2 pin for reverse wire whitch allowes you connect a rear view camera. On a newr units this pin is empty. In general B and G units have same lcd resolution and same procesor speed ect.
    Probably you will not need to downgrade sw, but I am not sure as I was downgrading the sw version on a latest 193G unit and then found that V-Signal pin is not applicable.
    Anyway to answer your question you can downgrade sw:
    Connect the vagcom to your Navigation and go in adaption, then find a Software Downgrade on a list. Find any old (2006 ect) maps DVD, insert it in to your rns e and click SW Downgrade on your vagcom. Follow the process to be completed.

  8. #7
    s8craig's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester
    Posts
    1,557
    I suspected as much that the B versions might work OK as I had to get a B version to get the camera to switch, so I will try my A2 with speed signal downgraded to SW0150 and coded to A6.

  9. #8
    s8craig's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester
    Posts
    1,557
    Good news the PU unit will work with the speed signal and coded to A6 as long as it is HW02 or REV B

  10. #9
    msullx's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Portugal
    Posts
    7
    Quote Originally Posted by s8craig View Post
    Good news the PU unit will work with the speed signal and coded to A6 as long as it is HW02 or REV B
    Hi,
    ... and I can coded my RNS-E PU as A6 even if the car is an A3 8P?
    I have a PU unit with HW02, part 193B and I can't do auto-switch to rear camera, if I coded as A3.
    When I put channel 04 to 1, the screen goes immediately black

    Any ideas on this?
    Thanks!
    Audi A3 8P (MY2006) 2.0 TDi, Sport
    EU RNS-E 8P0 035 193 B - (HW02, SW220, Coded: 0215756) with SDS
    BT 8P0 862 335 N - Coded: 11402 & Lumia 925 - MFSW Coded: 0004012
    IMA Plus, Rear View Camera (Rear camera not auto switch)

 

 

Similar Threads

  1. RNS-E nav unit LED version
    By CornRattle in forum For Sale/Wanted - Audi Cars
    Replies: 7
    Last Post: 20th November 2012, 17:09
  2. AUDI RNS-E DVD Navigation System for AUDI A3
    By disco_stu01 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 21st August 2006, 18:45
  3. Removing headunit from audi A3 2000x (symphony version)
    By belabed in forum In-Car Entertainment
    Replies: 10
    Last Post: 22nd July 2005, 22:49

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO