Sky InsuranceJMB Retrofits
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    A5sprint's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Lowestoft, UK
    Posts
    57

    Question Speedo illumination not working

    Hi all,

    Driving home last night one of the illumination bulbs behind the speedo went out, does anyone know if these are conventional bulbs or LEDs and how easy these are to change?
    2008 S5 Coupe in Ibis White with 20" 7 twin-spoke Speedline Alloys, Red Leather, Sat Nav, B&O Sound, Red Ambient Lighting.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,530
    i dont think you can just swap them
    there the tiny ones soldered to the board
    im sure someone that knows 100% will be along soon.

  4. #3
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,121
    Surface mount led's, that's a bugger, can be swapped, but has to be sure of being correct type or may shine brighter than rest & over time will piss you off, could grab another cluster & swap out, but I would go to audi & ask them to consider goodwill tbh as its a 2010 car so only out of warranty this year & overall that fault is very rare & hardly expected, argue the toss.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  5. #4
    A5sprint's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Lowestoft, UK
    Posts
    57
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    Surface mount led's, that's a bugger, can be swapped, but has to be sure of being correct type or may shine brighter than rest & over time will piss you off, could grab another cluster & swap out, but I would go to audi & ask them to consider goodwill tbh as its a 2010 car so only out of warranty this year & overall that fault is very rare & hardly expected, argue the toss.
    Thanks for that, my local Audi dealer is only a mile up the road, I'll pop in after work and see what they have to say.
    2008 S5 Coupe in Ibis White with 20" 7 twin-spoke Speedline Alloys, Red Leather, Sat Nav, B&O Sound, Red Ambient Lighting.

  6. #5
    A5sprint's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Lowestoft, UK
    Posts
    57
    I got in the car Monday to go to the dealer about this and all was working well. Now, one week later and this still seems to have cured itself. I hope it stays this way.
    2008 S5 Coupe in Ibis White with 20" 7 twin-spoke Speedline Alloys, Red Leather, Sat Nav, B&O Sound, Red Ambient Lighting.

  7. #6
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    RETFORD, NOTTS
    Posts
    1,753
    check the plug connections, fuses, and earth points. also if there is a dimmer switch check that too
    '02 TDi 130 Sport: Mods to date: BXP 160 conversion, EGR delete, Decat, Helix SMF fast road clutch, 312mm front rotors, full DIS , CC, Xenons.
    VCDS fully registered and happy to help.
    *Need a Spare Key or Remote? SKC retrieval? Clock/ECU swap or milage correction? I am fully insured to work on your vehicle! Offering a good deal and quality service to ASN members Nationwide!*

  8. #7
    alfiejts's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Lytham St Annes
    Posts
    352
    Be aware that if you have the headlight switch set to the "Off" position, the instrument lighting comes on automatically in bright light but then goes off when the sun goes in to warn you that you have the lights turned off and need to turn them on as it goes dark....
    So you will see the instruments lighting go on and off as you drive between bright sunlight and shade. Its a bit of a pain really but that's how its designed....

    If you have the light switch on "Auto" then the nstrument lighting stays on all the time......
    2012 White A5 Coupe TFSi Black Edition
    (Was 2004 A3 2.0 TDi S-Line DSG, owned from 2005 to 2012....)

  9. #8
    A5sprint's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Lowestoft, UK
    Posts
    57
    Thanks Alfie, I was aware of that but the issue I had only affected one of the bulbs in the speedo, all the others stayed on. Since my original post all has been working well so I hope it was just a temporary glitch.
    2008 S5 Coupe in Ibis White with 20" 7 twin-spoke Speedline Alloys, Red Leather, Sat Nav, B&O Sound, Red Ambient Lighting.

  10. #9
    A5sprint's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Lowestoft, UK
    Posts
    57
    Well since my original post back in August, this problem has been getting worse with the fuel gauge illumination also now going out intermittently. My local dealer diagnosed a faulty instrument display cluster at a replacement cost of £960 including fitting.

    When I questioned the cost of this and the fact the car was only 3 months out of warranty when this first started, they did get back to me and offered a 20% reduction as a good will gesture.

    Now I may be expecting too much but that's still £768 and that doesn't seem enough help to me, so I contacted Audi Customer Services just before Xmas and explained all to them. They have now got back to me saying they have spoken to the dealer and that the 20% is the best they can offer me!

    To say I'm not very happy is an understatement, this being my first experience of a supposedly prestige brand, so unless anyone has any ideas, my days of Audi ownership may not last much longer.

    Faulty Display.jpg
    2008 S5 Coupe in Ibis White with 20" 7 twin-spoke Speedline Alloys, Red Leather, Sat Nav, B&O Sound, Red Ambient Lighting.

  11. #10
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,121
    I maybe able to source another & get it installed & mileage corrected, but you'd have to drive down south to have all this done.

    Shocking audi respond like this tbh with only 3 months out of warranty.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    3
    I have exactly the same issue and also an A5 2010 - just owned for 2 weeks now. Exact same position too!

  13. #12
    A5sprint's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Lowestoft, UK
    Posts
    57
    Just a quick update on this issue. I sent my speedo off to cluster repairs uk and one week later it is back in the car and all working well, total price just under £170 - a bit different to the £960 that Audi wanted to charge me!
    2008 S5 Coupe in Ibis White with 20" 7 twin-spoke Speedline Alloys, Red Leather, Sat Nav, B&O Sound, Red Ambient Lighting.

 

 

Similar Threads

  1. TT Speedo not working
    By Hollean in forum TT/TT-S/TT-RS Forum
    Replies: 2
    Last Post: 9th January 2012, 02:56
  2. speedo not working
    By Crashlanding in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 5th July 2008, 19:26
  3. audi a3 1.6 2000 speedo not working
    By ity768 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 4th November 2007, 14:39
  4. speedo not working
    By vw754 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 1st November 2007, 10:22
  5. Replies: 0
    Last Post: 25th January 2007, 19:50

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO