EM TuningVolks Autos
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    132

    Smoke on Start-Up

    I have a 1.8 TQS and noticed that when I start the engine the first 5 seconds or so, it smokes from the tailpipes, as in burning oil. This only seems to happen at the start of it being run that day.
    I'm thinking that either the turbo is weeping oil or the engine is letting oil through somewhere. The engine is on 140k and I don't know if the turbo has been replaced. None of the history I have indicates any turbo replacement at least.

    Before I investigate further I was wandering if anyone has had the same symptoms and whether the problem is more likely to be turbo or engine related.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Online
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,523

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    Silly question, what colour is the smoke? White, Grey, Black or maybe steam?

  4. #3
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,385
    If its happening on the first start up that kinda indicates valve stem oil seals, although adding a turbo into the mix can muddy the results.

    Warm the engine up, then leave it idling for 5 mins, and then bring it up to 3k and see if it smokes, although again, that wouldnt really help narrow down turbo or oil seals

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    132
    It's grey (mixed with water vapour from cat) then turns white (just water vapour) after 5 secs or so.

    It can't see it being unburned fuel as the lambda doesn't start working until it's warmed up. I'm sure it doesn't smoke after it's warmed up (although I will double check).

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO