Chris NottSky Insurance
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Cheshire UK
    Posts
    7

    Angry A4 1.9TDI - intermittent loss of power

    Hi fellow Audi fans, I hope someone out there can help with my power problem.

    I am the proud owner of a '78 A4 Avant 1.9TDI Quattro which to date at 137k has been faultless - full Audi service history. However, recently the car has started to lose power intermittently whilst driving. The engine is fine and then all of a sudden, you put your foot down and nothing, the car will barely rev above 3000 (dangerous if overtaking). If I stop, switch off the engine and re-start it is fine again.

    The fault seems to occur after a period of idling, ie traffic or coasting down a long hill, its fine for the next mile say and then it dies.

    I have replaced the air flow sensor (80) and this has made no difference.

    I would be grateful if anyone has any suggestions, before I end up paying silly money to the Audi dealer to try and find the fault.

    Thanks Chuffy
    Andy

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    tubtub's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    SW England
    Posts
    160
    I had exactly the same problem a few weeks back with my 2001 TDI. It was due a faulty N75 valve which cost 28 (I think) at a dealership. I also had them fit it, car is completely cured now.
    there's nothing like the smell of diesel before breakfast...

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Cheshire UK
    Posts
    7

    Angry Still have intermittent loss of power

    Thanks tubtub for your suggestion.

    So far I have changed the airflow sensor 75.20 audi part DIY - no different.
    Audi dealer diagnosed manifold air pressure sensor, fited by them 143.66 - no different.

    As you can imagine I am becoming very frustrated as well a s skint !

    I will suggest the N75 valve to my dealer, what is it exactly? It does seeem like the tail wagging the dog - I thought Audi were good !!!!
    Andy

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Milton Keynes UK
    Posts
    248
    It might be your CAT.
    Did you notice any strange rattles at idle coming from the engine bay over the last couple of Months?
    I had the same problem with my car, MAF ok etc... Turned out to be the inside of the CAT breaking up and blocking the exhaust causing poor performance.
    If so then you can remove the CAT and bang out the inside until clear. Stick the CAT back on, no need to replace, its not a MOT failure not to have a CAT.
    Just a thought before you start to spend more money at the dealers.
    Jim.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO