Sky InsuranceVolks Autos
Results 1 to 17 of 17
  1. #1
    JayA4Turbo's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Oxford, UK
    Posts
    117

    Car won\'t start in morning!!

    ok..yesterday morning i went to start my car ((98)A4 1.8TS),it started fine but then just died about 5 seconds later! Tried starting again but engine just kept turning over but would not start! Had to leave it there and get a lift to work! Tried it again early evening when i got home and it started first time and ran fine!!
    Went out this morning engine turns over but won't start!
    The only thing thats suddenly changed is the weather! Quite cold now in the morning!!

    Any help would be greatly appreciated [img]/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif[/img] [img]/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif[/img] [img]/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif[/img]

    Thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    1,361

    Re: Car won\'t start in morning!!

    Jay, I had similar problems about 6 months ago with mine before I stacked it and the water pump failed, and since I've had no problems. I suspected at the time that the thermal sensor on the engine was faulty and telling the ECU that the engine was actually hotter than it actually was and so was altering the fueling to suit and from this give problems with running and starting. The first things I did was changed to optimax for cleaner burning/running due to my short runs to work and whenevr I would stop I would leave the car idling for about 30 sces to a minute just to make sure it wasn't because the plugs were getting damp or something stupid like that, which all seemed to help, but not cure the problem. Anyway when the water pump was replaced they said they had found a damged wire on one of the thermal sensors (Don't ask where, because the service advisor couldn't tell me and the mechanic wasn't about)....since then I've not had a problem.

    Check the obvious things first, i.e. loose connections etc. then I'd be inclined to check the plugs to make sure they are nice and clean, and failing that I'd try and figure out which of the thermal sensors on the engine block affects fueling/running, as I know I'm not the only one that's had this problem.

    Good luck.

  4. #3
    JayA4Turbo's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Oxford, UK
    Posts
    117

    Re: Car won\'t start in morning!!

    Gambba, thanks for all the tips! Will be looking into it tonight! [img]/ubbthreads/images/graemlins/beerchug.gif[/img] [img]/ubbthreads/images/graemlins/beerchug.gif[/img]

    Thanks

    Jay

  5. #4
    DavidR's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Scotland
    Posts
    1,295

    Re: Car won\'t start in morning!!

    Is it the immobiliser? If the engine runs momentarily and dies, the immobiliser could be buggered. Try the spare key, or watch out for the key warning light on the dash...

  6. #5
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    1,361

    Re: Car won\'t start in morning!!

    [ QUOTE ]
    David R said:
    Is it the immobiliser? If the engine runs momentarily and dies, the immobiliser could be buggered. Try the spare key, or watch out for the key warning light on the dash...

    [/ QUOTE ]

    That's a very good point, start very basic and try with your spare key as David says....well caught David.

  7. #6
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Lincolnshire/Bournemouth
    Posts
    739

    Re: Car won\'t start in morning!!

    The early immobilisers did give troubles.

  8. #7
    RichA3Turbo's Avatar
    ...Watching you!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Earlsfield, London
    Posts
    5,087

    Re: Car won\'t start in morning!!

    Well heres wot we found.. Its not the immobiliser cos the green light is on, so kinda rules that one out!

    We took out the relay and tried that on the battery, and it switches just fine, which leaves the ECU... So going to check that out tomorrow. (alo, we got the fuel pump to kick in so thats not an issue either... Whats the chances of the ECU being up sh1t creek?

    Rich

  9. #8
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Lincolnshire/Bournemouth
    Posts
    739

    Re: Car won\'t start in morning!!

    What green light? This is an intermittant fault so testing components once won't give any conclusive answers [img]/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif[/img]


  10. #9
    RichA3Turbo's Avatar
    ...Watching you!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Earlsfield, London
    Posts
    5,087

    Re: Car won\'t start in morning!!

    Sorry.. the green light for the immobiliser.. its an audi upgrade(cat1), so not the standard alarm/immobiliser!

    It WAS intermittent, but yesterday wouldnt start at all!! so i reckon its no longer intermittent!

    Sorry... keep forget to mention things [img]/ubbthreads/images/graemlins/smirk.gif[/img] [img]/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif[/img]

    Rich

  11. #10
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Lincolnshire/Bournemouth
    Posts
    739

    Re: Car won\'t start in morning!!

    Ahh IC, IC! That's better in a way. Hmmm, is it chipped?

  12. #11
    RichA3Turbo's Avatar
    ...Watching you!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Earlsfield, London
    Posts
    5,087

    Re: Car won\'t start in morning!!

    Yep... Sportec (AmD)... shouldnt think that'll have anything to do with it tho.

    Getting a VAG-COM later anyway so we can take a look.


    Rich

  13. #12
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Lincolnshire/Bournemouth
    Posts
    739

    Re: Car won\'t start in morning!!

    good idea, i'm not fond of the AmD stuff there are a lot dodgy people working there, I've heard some have websites too! You have been warned,

  14. #13
    RichA3Turbo's Avatar
    ...Watching you!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Earlsfield, London
    Posts
    5,087

    Re: Car won\'t start in morning!!

    [ QUOTE ]
    excursion said:
    good idea, i'm not fond of the AmD stuff there are a lot dodgy people working there, I've heard some have websites too! You have been warned,

    [/ QUOTE ]

    Wot the fcuk r u on about m8? [img]/ubbthreads/images/graemlins/crazy.gif[/img] [img]/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif[/img]

  15. #14
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Lincolnshire/Bournemouth
    Posts
    739

    Re: Car won\'t start in morning!!

    [img]/ubbthreads/images/graemlins/smirk.gif[/img] heh, jokes dont work onless you can see the other persons faces do they [img]/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif[/img]

  16. #15
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Nr Dartford, Kent.
    Posts
    32

    Re: Car won\'t start in morning!!

    My educated(ish) guess would be G62 - coolant temperature sender as someone mentioned... Pretty common, doesn't always show up on VAG1551 (or similar) though. They're only about 20...
    When the car does run, does it sometimes over rev etc?

  17. #16
    RichA3Turbo's Avatar
    ...Watching you!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Earlsfield, London
    Posts
    5,087

    Re: Car won\'t start in morning!!

    [ QUOTE ]
    Loretta said:
    My educated(ish) guess would be G62 - coolant temperature sender as someone mentioned... Pretty common, doesn't always show up on VAG1551 (or similar) though. They're only about 20...
    When the car does run, does it sometimes over rev etc?

    [/ QUOTE ]

    I would love to be able to tell you! asn't started for about a week now [img]/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif[/img]

    I have a feeling its the immobiliser cos VAG-CO cant see the engins, but can see eerything else in the car... which makes me think the immobiliser has been installed after the ECU but before the engine, cos there is no voltage going to coilpacks, fuel pump.etc,

    Rich

  18. #17
    Administrators's Avatar
    Administrator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Oxfordshire
    Posts
    1,000,002,022

    My Social Networking

    Follow Administrators On Twitter

    Re: Car won\'t start in morning!!

    [ QUOTE ]
    excursion said:
    good idea, i'm not fond of the AmD stuff there are a lot dodgy people working there, I've heard some have websites too! You have been warned,

    [/ QUOTE ]

    [cough]fiestaprojects.com......[/cough] [img]/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif[/img] [img]/ubbthreads/images/graemlins/laugh.gif[/img]

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO