Monster MotorsportJMB Retrofits
Results 1 to 12 of 12
Like Tree3Likes
  • 3 Post By ScottD3

Thread: Odd Engine Noise

  1. #1
    ScottD3's Avatar
    I want your faulty electronics

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    English Riviera
    Posts
    14,997

    Odd Engine Noise

    I'm going to do my best to describe this but I feel I will fail miserably and due to the nature of the noise I doubt I could film it.
    I'll do my best to make use of the English language though.

    The car:
    A4 98 1.9TDI 110AFN Auto. 157k, 3k miles away from a service.

    Symptoms:
    Between 2.5k RPM and 3k RPM fast moving air with added sand kind of sound is heard.

    VCDS:
    No Codes.

    I noticed it about a week or so ago and been trying to work out what it is. Its not a noise I've ever heard before. First I thought it was air cause by a pipe popping off but all pipes seem ok.
    A couple of times I've stopped, put the car in N in an attempt to hear the noise and there is nothing. It just sounds like a diesel engine revving at about 3k RPM.
    The sound only happens when I'm travelling and speed. Which gear I'm in is not a factor that I'm aware of, as long as I'm moving. I've tried it in 2nd and 3rd doing different speeds and it still happens.
    With the revs between 2.5k and 3k, the noise woooooshing away merrily as I travel down the road I do a couple of different things in a hope to hear it from the outside.
    I open one or both of my front windows as I'm driving past walls, fences, hedges or poeple, pretty much any thing in the hope the sound will bounce off and give me a better idea of what the noise is but it don't help. I just hear wind or the diesel engine ticking away.
    The sound fades in really quickly and out just as fast that I thought it was on and off not fading but more listening to it and its defiantly fading in and out.
    My next attempt to hear the sound might involve some car park hooning, a mate under the bonnet or possibly a camera strapped somewhere.

    That's it I think. I'm out of ideas.

    Any one got any ideas?

    New Car, New Thread: Scott's Akoya Silver A8
    Gone But Not Forgotten: Audrey's Build Thread

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Blue_Thunder's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,693
    Is it happening on boost, off boost or both?
    Mo power, mo problems

  4. #3
    ScottD3's Avatar
    I want your faulty electronics

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    English Riviera
    Posts
    14,997
    Quote Originally Posted by Blue_Thunder View Post
    Is it happening on boost, off boost or both?
    I'm assuming its boost cause of the revs when it happens at.

    Does boost still happens when you're stationary?

    New Car, New Thread: Scott's Akoya Silver A8
    Gone But Not Forgotten: Audrey's Build Thread

  5. #4
    AlexGSi2000's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,151
    Quote Originally Posted by ScottB5 View Post
    I'm assuming its boost cause of the revs when it happens at.

    Does boost still happens when you're stationary?
    Not really - the engine needs to be under load for the ECU to tell the actuator to make boost.
    You generally hit boost when you are moving and put your foot down, if your carrying a fairly consistant speed you wont be boosting much at all.

    Sounds like it could possibly be a pulley at the front of the engine? - can you get a sound recording?

    2002 A4 Avant Quattro Sport 2.5 V6 TDi - 219Bhp - Votex
    BCS Automotive Turbo-Back - Remap -
    19" RS6 Reps - B6 S4 Brakes - Symphony II+
    - Weitec GT
    - 2001 Honda CBR600-FS1 -

  6. #5
    ScottD3's Avatar
    I want your faulty electronics

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    English Riviera
    Posts
    14,997
    I can try and get one but its hard since I got to be boosting.

    It stops soon as I take my foot on the throttle.
    Some more playing and it could be done on boost only.
    Turbo on its way out?

    If its a pulley on the engine, it would always make the noise, boost or no boost right?

    New Car, New Thread: Scott's Akoya Silver A8
    Gone But Not Forgotten: Audrey's Build Thread

  7. #6
    AlexGSi2000's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,151
    Could possibly be a boost leak then, check all your boost and vacuum pipework for small splits.

    2002 A4 Avant Quattro Sport 2.5 V6 TDi - 219Bhp - Votex
    BCS Automotive Turbo-Back - Remap -
    19" RS6 Reps - B6 S4 Brakes - Symphony II+
    - Weitec GT
    - 2001 Honda CBR600-FS1 -

  8. #7
    Oranoco's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    HertFORDshire
    Posts
    3,082
    Check underside of top rubber boost hose. Mates Passat made the described noise shortly before this pipe split.

    Life begins at 140mph
    Sell my Audi??? Kiss my rings!
    www.passionford.com

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    15
    Mine did this earlier last year, turned out as above top rubber coupling onto inlet manifold had split on the underside next to one of the jubilee clips. Glaringly obvious when found but again, could not replicate free revving the engine with no boost being produced. Sounded like the turbo was trying to produce 40 pounds of boost, couldn't have done it much good though. Hope this helps

  10. #9
    ScottD3's Avatar
    I want your faulty electronics

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    English Riviera
    Posts
    14,997
    Thanks for the hints lads.

    The more I read the above and think about it the more it sounds like its boost related.

    I had 30-45 minutes of a light left yesterday after work so I popped out and had a quick look and poke of the pipes.
    Could not see any thing obvious but I will have a better look tomorrow, take them off and give them a clean at the same time.

    I took off the rubber pipe that joins the long plastic pipe, I got no idea on names BTW, reconnected it and the car seemed quieter on the way in to work this morning but then it came back.

    I'll check the others tomorrow and report back.

    New Car, New Thread: Scott's Akoya Silver A8
    Gone But Not Forgotten: Audrey's Build Thread

  11. #10
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,370
    Could be the intercooler itself as well. The end tanks can split.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  12. #11
    ScottD3's Avatar
    I want your faulty electronics

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    English Riviera
    Posts
    14,997
    Its going to end up a bumper off, up on ramps style of hunt?

    New Car, New Thread: Scott's Akoya Silver A8
    Gone But Not Forgotten: Audrey's Build Thread

  13. #12
    ScottD3's Avatar
    I want your faulty electronics

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    English Riviera
    Posts
    14,997
    Dropped by Phil Miller's garage to use his smoke tester.
    Setting up the smoke tester and we found the split pipe.
    The short rubber one that's on the inlet.
    Replaced it Wil s silicon one and it works a treat now.


    Thanks for the info lads.uploadfromtaptalk1389536716145.jpg
    crazy88, PAULF and AdamL like this.

    New Car, New Thread: Scott's Akoya Silver A8
    Gone But Not Forgotten: Audrey's Build Thread

 

 

Similar Threads

  1. 170 TDI odd engine noise - now with pics - turbo?
    By eddscott in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 11th December 2013, 19:44
  2. engine noise on start up
    By S3JUS in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 3rd November 2004, 18:43
  3. TDI engine noise
    By vwed1 in forum Volkswagen and other VAG
    Replies: 0
    Last Post: 23rd October 2004, 00:12
  4. Odd Vibration Noise on startup???
    By NOGAROS3 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 19th August 2004, 19:57
  5. Engine Noise in 4th and 5th
    By BiffS3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 29th October 2003, 08:41

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO