Sky InsuranceVolks Autos
Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    125

    Testing Dumpvalves

    Is there way to test if DV are failing?

    I have fitted a Boost Gauge as i was sure my car wasn't boosting fully, and i can now see that its getting to about 0.5 Bar or under and cant hold it, i have checked and listened for leaks, i also disconnected the MAF in case that was been a divvy, so i am now thinking DV's ? they are the originals and have covered 164,000 and are 15 years old.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Bradderz_1988's Avatar
    Dont replace it, Upgrade it !!

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Westhoughton, Bolton
    Posts
    3,136
    Pull them off and blow through the side port if you go red there fine if you can blow through it replace them !!
    1999 Audi A4 1.8T Quattro Sport - Volcano Black

    Mods - Frankenturbo F21 Kit - 3" MAF - Saab Reds - THS Decat - Non Res Milltek - ECS Crank Pulley - 034 Snub + Bracket/Gbox Mounts - 1Z/S2 Clutch + Flywheel - 007p - ICM + EVAP Delete - PFR6Q Plugs - S4 B6 345mm Brakes - 300mm Rear Brakes - Goodridge Hoses - LCR Splitter -S4 Bumbers + Skirts/Mouldings - OEM Xenons - Apikol Diff mounts - Polytek'd Rear Diff Mount
    To do/planned -Eibach pro's - GT2871/76R + FMIC + ME7 (maybe) + Engine/stroker Build

  4. #3
    S4 Muzza's Avatar
    oww! my giant blue head!

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    Ayrshire
    Posts
    306
    Use a pen or something to push the piston up from the bottom and cover the top hole with a finger. If the piston stays where it is all is good, if it slides down its not holding pressure.

    bulletproof methodology.....
    Audi S4 (B5) - JUST ARRIVED :D
    Audi S3 (8L) - GONE
    Audi A3 SE (8L) - GONE

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    125
    so i tested my DV's and i push them to the top cover the hole and they drop about half way back down, then i let my finger off and they plop totally back down, so i am guessing they work, or should they stay right at top and not come down at all?

    My Boost gauge shows vacum 0f about -7 -8 on idle.

    i cant hear any leaks so i am totally stumped :-(

  6. #5
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    Have you scanned the car for faults? It sounds like limp mode. I assume you have a 2.7?

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    125
    no just downloaded the VCDS Lite so i will try a scan later

    yes it is a 2.7 Bi Turbo

  8. #7
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,491
    smoke test

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    125
    not sure what you mean by smoke test, if your refering to if my turbos smoke at all they dont, i get nothing out the back of the car other than the usual :-)

  10. #9
    S4 Muzza's Avatar
    oww! my giant blue head!

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    Ayrshire
    Posts
    306
    smoke test puts smoke through the whole system, so you'll be able to see easily if there are any leaks. Not sure exactly how this works myself, but i think you can pick up a kit for £30/£40??

    Not for the correct car but should give you some idea

    HOW TO BOOST LEAK TEST on an AUDI A4 1.8T - TurboBoostLeakTesters.com - YouTube
    Audi S4 (B5) - JUST ARRIVED :D
    Audi S3 (8L) - GONE
    Audi A3 SE (8L) - GONE

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    125
    well as i put on a new thread these are the faults i got

    As discussing an earlier thread these are the log readout for my car.

    The engine has been out, due to blown turbos which i replaced

    as i said the units are firing up but not past 0.5 bar and the boost doesnt always hold, naturally the faults standing out are the boost pressure control valve and the purge valve, have i done something wrong :-(

    11 Faults Found:


    17833 - EVAP Purge Valve (N80): Short to Ground


    P1425 - 35-00 - -


    17938 - Cant Find


    P1530 - 35-00 - Please Register/Activate


    17955 - 17955/P1547/005447 - Boost Pressure Controle Valve (N75): Short to Ground


    17697 - Boost Pressure Control Valve (N249): Short to Ground


    P1289 - 35-00 - -


    16486 - 16486/P0102/000258 - Mass Air Flow Sensor (MAF/G70): Signal too Low


    17861 - Cant Find This


    17865 - Exhaust Gas Temp Sensor 2 (G236): Open or Short to Plus


    P1457 - 35-00 - -


    17523 - Cant Find This


    P1115 - 35-00 - Please Register/Activate


    17527 Cant find this


    P1119 - 35-00 - Please Register/Activate


    16518 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: No Activity


    P0134 - 35-00 - -


    16538 - 16538/P0154/000340 - Oxygen (Lambda) Sensor B2 S1: No Activity
    Last edited by tonybolony; 1st September 2013 at 20:33.

  12. #11
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    At least 3of them would cause limp mode. Especially 02 sender egt and maf. I'd check fuses because an awful lot of fault s there that bi believe share a fuse.

  13. #12
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    125
    Quote Originally Posted by Byzan Pics View Post
    At least 3of them would cause limp mode. Especially 02 sender egt and maf. I'd check fuses because an awful lot of fault s there that bi believe share a fuse.
    what if i have got the earths wrong, as in ones on engine should be on chassi and vice versa, or would that not matter?

  14. #13
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    shouldnt do no, as long as the body is connected to the engine it should be ok. I assume you havn't perhaps trapped a wire in between anything when you had engine out?

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    125
    Quote Originally Posted by Byzan Pics View Post
    shouldnt do no, as long as the body is connected to the engine it should be ok. I assume you havn't perhaps trapped a wire in between anything when you had engine out?
    well i dont think so i will have to have a good check over

 

 

Similar Threads

  1. Test Drove New A3
    By dbm in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 12
    Last Post: 4th July 2003, 23:21
  2. TTC180 road test results anyone?
    By Mikiew in forum TT/TT-S/TT-RS Forum
    Replies: 0
    Last Post: 22nd June 2003, 20:51
  3. Tested ... 220km/h for A3 2.0 TDi
    By roberto in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 18th June 2003, 04:58
  4. Lemans Motorsport Dumpvalve
    By A4Steve in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 12th January 2003, 20:24

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO