Sky InsuranceVolks Autos
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    imported_smoke
    Guest

    Cutting out problems, any advice?

    Hello everybody.

    My A4 is having a problem which is too intermitant for me to be bothered to go to the audi garage.

    Basically, every now and then it will decide it doesn't want to start. Well, it will start first time every time and will cut out a second after it's started, and everytime it will cut out at exactly the same point. Also just under the milage it has 'IN 2' flashing up when the ignition is on the first setting.

    It also came up with the big red exclamation mark and the beeping this morning which I was sure was linked. But having read through another thread that seems to be a seperate issue. There was a big frost last night, so I think it's to do with that?

    It would be much appreciated if any of you guy can shed any light on what my mentally unstable car is doing.

    Cheers

    Matt

  2. # ADS
    ADS
     
  3. #2
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Hampshire
    Posts
    28

    Re: Cutting out problems, any advice?

    Not sure if Audi is the same as VW but had problems a few years back with my Corrado which sound the same.

    Car would start normally and then cut out after about half or one seconds running.

    There is a chip reader around the ignition switch which confirms the presence of the chip in the ignition key once the engine is running. If it doesn't detect the chip it assumes the car has been started without the key and shuts down the engine.

    First fix was to wiggle the wiring inside the steering column - the cables might be getting interferance from other cables.

    Second fix was to unplug the cables, clean the connections and reconnect - a bit more tricky as the connection is not easy to get at.

    Third fix was to replace the chip reader - about 40 from VW and an hour for my VW specialist to change it.

    A local friendly specialist is worth its weight in gold!


    Hope this helps

  4. #3
    hop2407's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Derbyshire
    Posts
    1,408

    Re: Cutting out problems, any advice?

    [ QUOTE ]
    Also just under the milage it has 'IN 2' flashing up when the ignition is on the first setting.

    [/ QUOTE ]

    This is the message indicating a service is required..... IN1 and IN2 can be displayed - these are different service intervals.... In 1 is the yearly service inc oil change I believe and IN 2 is the 15,000 mile (and upwards) service including extra checks (the dearer one I reckon) ...

    [ QUOTE ]
    It also came up with the big red exclamation mark and the beeping this morning which I was sure was linked. But having read through another thread that seems to be a seperate issue. There was a big frost last night, so I think it's to do with that?

    [/ QUOTE ]

    Check your owners manual it should tell you about the warning signal

  5. #4
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813

    Re: Cutting out problems, any advice?

    If it starts then dies immediately it is the immobiliser cutting in. The reader coil in the ignition barrel (the bit that takes some signal off the ignition key) is known to play up and there was a DIY fix posted on here. I've had this a few times on my A42.8Q, but not enough to be bothered. If it happens I just take the key out then put it back in slowly leave it in the ignition for a few seconds before trying again. This normally works after a few go's.

  6. #5
    imported_smoke
    Guest

    Re: Cutting out problems, any advice?

    Beauty, cheers guys.

    Matt

  7. #6
    chazzy's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    bham uk
    Posts
    95

    Re: Cutting out problems, any advice?

    My old one did this, new barrell ordered from audi 80 quid then half an hour labour to fit (didn't know of this place then)
    seems to be quite a common prob. The immobiliser light used to flash on the dash when it didn't start.
    chas

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO