Badger5JMB Retrofits
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Norfolk
    Posts
    118

    Boost issue / Car feels flat UPDATED: pressure test result

    I have a 1999 S4 and the vehicle will boost and perform well then it goes flat with no boost and when i plug vag com in i get the code

    17965 charge pressure control. Positive deviation
    P1557 35-10 intermittent

    So far i have checked all the VAC lines and have replace the rubber Y pipe to the throttle body as that was split and used the revised clips that was 3 days ago and i was hoping that was going to be the fault but clearly there is another problem somewhere.

    The car its self drives faultlessly it does not smoke its runs very smooth and has good power delivery until i get that fault it does not put up a MIL light it just drives flat. It has a full Audi history and has been maintained

    My next step today is to pressure test the boost circuit to see if i can find any other leaks.

    The car also ocationally stumbles as you back of throttle i was thinking this could be down to warn re-circ valves.


    So im thinking of replacing

    Both re-circ Valves
    N75 valve


    Im fairly new to audi ownership so im still learning about them i am a qualified mechanic and am finding this quite frustrating not being able to pinpoint it

    If you have any suggestions i would apreciate it. i will also report back later if i have any findings from the pressure test

    Thanks for you time in advance
    Marty
    Last edited by marty.h; 26th May 2012 at 13:20.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,350
    Boost leak is defo the most common cause of this issue.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Norfolk
    Posts
    118
    I have done the pressure test and have found a leak its on this pipe





    That pipe lives as you look at the engine down to the left of the throttle body and the hard pipe then runs to a valve at the back of the block not sure what that is for ill have to look into it the part number on the pipe is 0781333 784 AJ ill have to order one monday now and ill pressure test the system again after just hope this is the last leak i find in the system and hopefully it will cure the P1557 code i have been getting


    cheers
    Marty

  5. #4
    Blue_Thunder's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,693
    You can delete the F-hose completely and it's a fairly common mod to get rid of this failure prone part. I had mine done about 5 years ago. Do a search for 'F-hose delete S4' for details.
    Mo power, mo problems

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Norfolk
    Posts
    118
    Thank you very much i will go have a poke about

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Norfolk
    Posts
    118
    I have been having a poke about and came across the N249 delete as well is it worth me doing this at the same time

    thanks for your time
    Marty

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Norfolk
    Posts
    118
    I have done the F hose delete but im unsure where to put the pipe that comes of spider pipe and runs under inlet do i vent it to atmosphere thats how it presently is and it goes spot on or do i T it into another pipe any info would be apreciated

    Thanks
    Marty

  9. #8
    Blue_Thunder's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,693
    No, it doesn't vent to atmosphere. Can't remember off the top of my head, but can check on Monday.

    Think you need a t-piece at the back of the inlet manifold and route it to one of the pipes which used to run to the F-hose.
    Mo power, mo problems

  10. #9
    Blue_Thunder's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,693
    Also worth doing N249 delete too. One less component to worry about failing, you can get rid of a load of pipework and the part throttle control is improved (as DV's don't dump all of the boost when coming off WOT to part-throttle).
    Mo power, mo problems

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Norfolk
    Posts
    118
    thanks if you could let me know where to T that pipe it would apreciate it

    Thanks for your time
    Marty

  12. #11
    Blue_Thunder's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,693
    Hi Marty, got some good pics today.

    First is the replacement hose which replaces the F-pipe itself (the pipe used here is an OEM RS4 one, but you could make do with any silicon hose):


    Second off is the T-pipe. You can see where it t's into the line which used to go to the N249 (which you will also see is deleted). This T's into the spider hose pipe which used to run under the inlet manifold to the pesky F-hose.
    Mo power, mo problems

  13. #12
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Norfolk
    Posts
    118
    Thanks for them pics mate much apreciated. The pipe that use to run under the inlet i have cut it back so its now at the rear of the engine and have re-attached the 1 way valve to it at least now i can see where it goes once again thanks for taking the time to get me a picture. so i take it on the aother valve delete its a strait forward join up

    Cheers
    Marty

  14. #13
    Blue_Thunder's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,693
    Yep, the N249 delete is simply the other two pipes coming out of the T. You are effectively allowing the DV operation (see blue hose clip on bottom right of tyre photo) to be controlled directly from the manifold pressure/vacuum (rightmost hose going into the back of the inlet manifold).
    Mo power, mo problems

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Norfolk
    Posts
    118
    Thanks for your advice and help much apreciated

  16. #15
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    Norfolk
    Posts
    118
    This is how i have done it i have also replaced any other warn vac pipes i could see have road tested it and going well. Done a vag-com log peak boost and holding 1860 3rd gear WOT no fault codes prestent






    Let me know if i have done anything wrong thanks for your time

    Cheers
    Marty

 

 

Similar Threads

  1. Boost Issue - It's Flat
    By JamJay in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 50
    Last Post: 6th July 2011, 23:37
  2. Car feels weird at motorway speeds
    By Bong Water in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 17th January 2008, 17:39
  3. a3 quatro boost issues
    By Bellic in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 6th April 2007, 16:21
  4. Car feels rattley/wobbly
    By petewon in forum General Technical / How To
    Replies: 1
    Last Post: 6th March 2007, 22:34
  5. vagcom faults, car feels hesitant
    By s3tle in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 14th March 2005, 18:15

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO