AH FabricationsMonster Motorsport
Results 1 to 24 of 24
  1. #1
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403

    Oil/water temp gauges not moving on 1.8t a4 quattro

    The oil and water temp gauges on my a4 1.8t quattro sport have stopped working. Is this a common issue? I have had a quick search but can not find the answer so sorry if it's been covered many times before.

    The car is also hesitant to start when warm after a drive and I wonder if the two are related?

    The average mpg has dropped down in to the mid 20's also which although the car is new to me seems a little poor.

    If anyone can help with any of the above issues I will be massively grateful

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    jonnycraig's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Port Talbot
    Posts
    158
    VAGCOM/VCDS is a good place to start, maybe someone on the forum lives near you to scan your car for you.
    1996 A4 B5
    1.9TDI SE



    Gone but not forgotten
    Audi A4 2.5TDI Quattro
    Skoda Octavia 1.9SDI (Wont be missed lol)

  4. #3
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    I've heard of this but not 100% sure what's involved. Guess it's just plugging a laptop in to the car?

    If someone lives in somerset who is able to help or can advise a good local garage that won't rip me off that would be fantastic

  5. #4
    jonnycraig's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Port Talbot
    Posts
    158
    There are many people on here with much more expertise than me but, yep it really is as easy as plugging a 'usb to audi' cable into a laptop running (very limited but free) software to give a basic list of any problem codes which you can search google to find out what they mean or ask on here. The leads are cheap off ebay £20 max.
    1996 A4 B5
    1.9TDI SE



    Gone but not forgotten
    Audi A4 2.5TDI Quattro
    Skoda Octavia 1.9SDI (Wont be missed lol)

  6. #5
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    Sounds like a worthwhile investment then. Thanks for the tips. I'm a complete noob to VAG cars. I come mostly from a nissan background.

  7. #6
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,505

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    the 2 have different sensors, so unlikey the faults are related. What stopped working first? When it was working, did it heat up to 90 degrees on both gauges?

    I'd start with replacing the CTS ( coolant Temp Sensor) as they are cheap and regularily fail, this tells lies to the ECU in regartds to temps, so it has no idea whether to warm srat or cold start. Also if its running on "Half choke" it will affect MPG

  8. #7
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    Not sure which failed first tbh as I only picked it up a few hours ago. I know the previous owner so will ask him.

    The boost doesn't come in until 3.5k either so I thought I may have a boost leak somewhere also

    will I have to pay a visit to the main dealer for a sensor or are they available elsewhere?

  9. #8
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,318
    CTS or Thermostat is where i'd be looking.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  10. #9
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    Will try the cts first as I guess this will be the easiest to replace. Where is good place for parts?

  11. #10
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,318
    The dealer for a CTS, i wouldnt use an aftermarket one.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  12. #11
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    Quote Originally Posted by aragorn View Post
    The dealer for a CTS, i wouldnt use an aftermarket one.
    Definitely don't want an aftermarket one, was wondering if their is a cheaper supplier than going to an audi main dealer?

  13. #12
    jamie226bhp's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    464
    Only about £24 from dealer and that's full retail price


    2000 A4 1.8 tqs scroll sp51, ths decat, milltek cat back with rs4 backbox, remap

  14. #13
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    Fantastic, hopefully a simple fix then .

  15. #14
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    Another proper noob question but is their a guide anywhere on how to replace the cts? I have no idea where it is or what it looks like :o

  16. #15
    Bradderz_1988's Avatar
    Dont replace it, Upgrade it !!

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Westhoughton, Bolton
    Posts
    3,113
    IIRC its at the back of the engine and on the tqs its a blue 4 pin connector and just has a push-fit clip holding it in place.
    1999 Audi A4 1.8T Quattro Sport - Volcano Black

    Mods - Frankenturbo F21 Kit - 3" MAF - Saab Reds - THS Decat - Non Res Milltek - ECS Crank Pulley - 034 Snub + Bracket/Gbox Mounts - 1Z/S2 Clutch + Flywheel - 007p - ICM + EVAP Delete - PFR6Q Plugs - S4 B6 345mm Brakes - 300mm Rear Brakes - Goodridge Hoses - LCR Splitter -S4 Bumbers + Skirts/Mouldings - OEM Xenons - Apikol Diff mounts - Polytek'd Rear Diff Mount
    To do/planned -Eibach pro's - GT2871/76R + FMIC + ME7 (maybe) + Engine/stroker Build

  17. #16
    audiv6quattro's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    East sussex
    Posts
    392
    Yep cts is back of the engine, drivers side or at least on mine it is but Audi wanted £55 for a cts for my car.
    1996 A4 2.6 v6 quattro,love the car hate the cost!!

  18. #17
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    I'll ask in my local dealers on wednesday as i'm off work. Whats the deal with the ebay ones that have a 12 month warranty? Guess they are the normal ebay rubbish.

  19. #18
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    I've now replaced my CTS which has made the gauge start working again :D The temp only gets up to 90oc when idling and ~80oc while cruising. I'm guessing i'll need to look at the stat also? The car now drives much better though and almost seems to be less laggy??

    I was hoping the new sensor would cure my rough start problems but they remain

    Here is a vid of my issue

    8dc809e8.mp4 - YouTube

    Can't seem to embed videos for some reason


    At the end where it almost stalled I gave it a little throttle and it roared in to life. Could this be fuel pressure related?

  20. #19
    audiv6quattro's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    East sussex
    Posts
    392
    Temp should be at 90 mate that's normal any higher then I'd be worried, mine drops a bit when on motorway cruising aswell
    1996 A4 2.6 v6 quattro,love the car hate the cost!!

  21. #20
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,318
    Your temp shouldnt move from 90. The guage has an internal buffer such that all "normal" operational temps will display 90. It only moves down from 90 if the temp drops below around 80c. If its moving around like that, your thermostat is faulty.

    Did you use a genuine Audi CTS?


    Mine does something similar on startup and i also changed the CTS trying to cure it, to no avail.

    Maybe not quite as bad as yours and definately not every time, but now and then it'll sort of half catch and mess around about 500rpm. If left alone when it does it, it will (at random) either stall or slowly right itself to 850rpm. If i dab the throttle when it does it, it'll rev up perfectly then drop to a nice idle just like yours does.

    I'd have suggested an airleak or split hose somewhere, but i cant find one on mine either!

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  22. #21
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    Thanks for your reply. I'll look at replacing the stat as well then. I got the cts from Audi as I had a search on here and realised the cheap ones are a false economy

    Edit: Does yours throw up any error codes at all?

  23. #22
    NineNails's Avatar
    Proud sponsor of the snack food industry

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    North Wales
    Posts
    579
    Mine had similar issues with the idle until I did a proper throttle body adaptation which sorted it right out. Might not be your problem but thought it worth mentioning
    2000 1.8t quattro Sport totally standard (ish)

  24. #23
    Chriscooke's Avatar
    Clueless!

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Taunton
    Posts
    403
    It idles fine once started so I think this may be a different issue. Worth looking at in time though I guess It's just the start up which is the issue

  25. #24
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,318
    Yeh mines exactly the same, only does it on start up on the odd occasion. No fault codes.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


 

 

Similar Threads

  1. 2.5 TDi Quattro Oil & Water Temp reading - Possible thermostat prob.
    By fishr in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 3rd December 2012, 13:26
  2. Gauges not moving
    By tombad in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 18
    Last Post: 14th March 2011, 11:09
  3. Oil temp gauges
    By waring192 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 19th January 2010, 08:02
  4. Oil dipstick guide..and water temp sensor
    By Custard in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 8th December 2009, 18:47
  5. Oil temp guage - moving around ??
    By roydonaldson in forum TT/TT-S/TT-RS Forum
    Replies: 2
    Last Post: 5th August 2008, 16:29

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO