AH FabricationsEM Tuning
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    6

    problems starting

    Ive been having a intermittant problem when starting my car (1.8 tsq) every so often when I try to start the engine it sort of initally fires once then doent start, then I try to start up again and it just turns over and just keeps turning over untill it slowly starts to fire (as though its been flooded) then it catches whilst clearing itself then runs fine...its been doing this for at least 12 months but it seems to happen a little often of recent....Does anyone else have this problem?
    Cheers
    P

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,350
    Maybe a fault with the coolant temp sensor?

    Mine sometimes does something a little similar. You turn the key and it catches, but instead of it immediately jumping up to 800rpm, it sort of farts around at like 400, then slowly makes its way up to normal idle speed. Usually a slight blip on the throttle will sort it out when it does it.

    Very occasionally it will stall, but will usually restart with a bit of throttle without issue.

    Other possibilities might be worn spark plugs?

    Have you scanned the ECU with Vagcom to check for any faults?

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    6
    Hello again,

    I think m problems is slightly different as mine just catches then doesnt start untill you keep turning it over for about 30seconds, then starts buts needs revving to clear itself. But I'll take a look at that sensor...where is it mounted?
    Last had a vag check at unit 20 which is an RS specialists and that was the first time it had been checked since ive owned the car (10 years) NO faults were found which i thought was very weird as my RS B5 used to through up faults like a womans time of the month.lol
    Cheers
    Paul

 

 

Similar Threads

  1. Starting problems :(
    By Turboman-a3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 23rd January 2011, 15:15
  2. starting problems
    By dieselfitter251 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 6th August 2009, 08:24
  3. Starting problems
    By Randomjim in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 11th December 2007, 22:47
  4. Starting problems on A4 1.8T
    By Stein in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 19th August 2004, 13:55
  5. Starting problems on 98 A4 1.8t need help
    By audia4t99 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 6th August 2004, 00:25

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO