AH FabricationsVolks Autos
Results 1 to 15 of 15
Like Tree2Likes
  • 1 Post By aragorn
  • 1 Post By B5NUT

Thread: Problems starting (quick reply required)

  1. #1
    Ardz83's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    weston super mare
    Posts
    118

    Problems starting (quick reply required)

    Hi guys.
    I was at sainsburys just now and came out to start the car and it would start,it would fire but would just die,it wouldnt let me rev it at all to keep it going. It just died no matter what i done.

    After about 7 attempts to start it,the car went back to normal with no problems,i did feel a little flat spot or hesitation under acceleration but seemed ok.

    Im abit worried because MOT is on tuesday.

    Can anyone shed any light on what might be causing this????

    There are no mods bar a forge splitter and boost gauge.

    Thanks in advance
    Dan

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    2,184
    Immobiliser is my guess, had the same fault on my car. I always wait for the the immobiliser light to go out before starting the car. What year is your A4?

  4. #3
    Ardz83's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    weston super mare
    Posts
    118
    Its a 1998 on a R plate. Thanks for the quick reply. I do leave it 10-15 seconds before i start it. wouldnt it not even fire if it was the imobilizer

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Coventry
    Posts
    49
    if it was immo then it would simply not start
    low on fuel maybe ?
    maybe need a new fuel filter or u got a broken line somewhere
    spark plugs id check all that
    Last edited by teo420; 7th July 2011 at 19:38.

  6. #5
    Ardz83's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    weston super mare
    Posts
    118
    Quote Originally Posted by teo420 View Post
    if it was immo then you would simply not start
    low on fuel maybe ?
    maybe need a new fuel filter or u got a broken line somewhere
    spark plugs id check all that
    The car had a service with new plugs and that 300 miles ago. Also got 100 miles in the tank.

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Coventry
    Posts
    49
    what about that fuel filter

  8. #7
    Ardz83's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    weston super mare
    Posts
    118
    that was not changed.

  9. #8
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,389
    The immo allows the car to start, then shuts the engine down after about 1 second.

    Given your symptoms, it sounds exactly like an immo problem. Could be a faulty reader coil or a dodgy transponder.

    If it does it again, look at the dash and see if the key symbol is flashing.
    Ardz83 likes this.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  10. #9
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    2,184
    Yes the car will start but then shutdown with the immo flashing, my A4 has the same fault, there is also a fault code on th engine "engine started by immobiliser"

    Quote Originally Posted by teo420 View Post
    if it was immo then it would simply not start
    low on fuel maybe ?
    maybe need a new fuel filter or u got a broken line somewhere
    spark plugs id check all that
    Ardz83 likes this.

  11. #10
    Bradderz_1988's Avatar
    Dont replace it, Upgrade it !!

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Westhoughton, Bolton
    Posts
    3,138
    +1 With Aragorn !
    1999 Audi A4 1.8T Quattro Sport - Volcano Black

    Mods - Frankenturbo F21 Kit - 3" MAF - Saab Reds - THS Decat - Non Res Milltek - ECS Crank Pulley - 034 Snub + Bracket/Gbox Mounts - 1Z/S2 Clutch + Flywheel - 007p - ICM + EVAP Delete - PFR6Q Plugs - S4 B6 345mm Brakes - 300mm Rear Brakes - Goodridge Hoses - LCR Splitter -S4 Bumbers + Skirts/Mouldings - OEM Xenons - Apikol Diff mounts - Polytek'd Rear Diff Mount
    To do/planned -Eibach pro's - GT2871/76R + FMIC + ME7 (maybe) + Engine/stroker Build

  12. #11
    Ardz83's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    weston super mare
    Posts
    118
    Yeah i think this is the problem guys. How can i stop it from doing it again?
    Thank you all for you replies

  13. #12
    skinz's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    leicester, uk
    Posts
    233
    im havin the same problem, thing is i can go shop not put my alarm on and when i get bk in it still does it, how could the immo kick in when i've not set the alarm

  14. #13
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    2,184
    Immo is not linked to the alarm, the immo kicks in every time you start the car, checks to make sure it's your key starting the car. On older model a4 (immo 1 i think) there is a White box behind the upper foot well trim, clean up the contacts and that may fix your fault (did on my a4)

  15. #14
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    9
    Got the same problem on my facelift where's the box for that ?

  16. #15
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    2,184
    It's in the cluster & ecu. My guess is the pickup coil in the ignition barrel has failed, also had that fail on another a4. One new barrel later and a re-tumbel to fit the original key and it was fixed.
    Last edited by B5NUT; 7th July 2011 at 23:03.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO