Monster MotorsportEM Tuning
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Scarborough
    Posts
    103

    New A4 owner with a few small car problems.Any help appreciated

    I've just bought a 1996 A4 Avant 1.8T sport.
    There's a few annoying little problems I'd like to sort out though:
    Rear wiper doesnt work(though washer does).Where is the relay for it or is there any comon faults to look out for?
    Oil and water temp gauges dont work.Is this a related fault i.e one fault affecting both gauges or could it be that both sensors are faulty? Where are the temp sensors located?
    Elec mirrors not working.Which fuse number? Faulty switch perhaps? Anything else?
    I'd like to swap the current headlights to some of the ones in the sticky thread: Possible?

    Thank you for any help you're able to offer.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Scarborough
    Posts
    103
    Spent the day reading Audi forums so up to speed on the headlight front! eBay here I come.
    Will start to check out the other stuff in lunch break if I get chance tomorrow.

  4. #3
    CHRIS555's Avatar
    DOPE with added OCD

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Midlands
    Posts
    1,941
    Hi mate, i'm suprised no ones offered any help (hint hint anyone!!)

    The guages are likely to be faulty sensors - I can't be sure where they are on yours but the coolant temp one (which is currently faulty on mine) is at the back of the engine near the coolant bottle (on my engine that is) but i'm sure if you call your local dealership they will be able to print you off a sheet showing where they both are, along with part numbers and prices etc.

    Hope this helps

    Best wishes

    Chris

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Scarborough
    Posts
    103
    Thanks Chris.
    Have had vag com on and temp sensor is giving improbable readings so will pick one up tomorrow.
    Still baffled by the oil temp though.Can't find exact location as yet,Haynes doesn't even mention it's existence and forum reports say either in sump with oil level sensor or on engine block near cooler or filter housing.
    However,I've another theory re non moving gauges.If I drive back from work (20 miles) and switch the car off and leave it for ten mins then turn it back on the temp gauge will go up to about 75-80 but quickly drop back again.I think the thermostat is stuck open and the engine simply isn't getting hot enough to register on the gauges.So this weekend it'll be engine flush and new synthetic 5w-30 and filter,new temp sensor,thermostat and coolant flush and refill.
    Anyone have a rough price for a cambelt and water pump change on the 1.8t motor at an independent garage?

    Thanks

  6. #5
    evilscotsman's Avatar
    Space Cowboy

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2008
    Location
    Fife, Scotland
    Posts
    1,345
    fuse 9 & 26 state they are for the heated mirrors mate, one likely the power-fold motors (26) tho its not clear but 9 is the heating elements.

    The oil gauge is not fused and has no connection to the temp gauge except they both report to the instrument processor in the dash binnacle.
    B4 TDI - old skool project / daily driver...if it ain't broke, it's probably an Audi...


  7. #6
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,365
    More likely a faulty stat causing the coolant temp to stay low imo.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  8. #7
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,365
    I should further that by saying a faulty stat will cause coolant sensor "implausible signal" fault codes, theres probably nowt wrong with it.

    The engine also has a water to oil cooler, so if the stat is wedged open the oil will stay cool too.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Scarborough
    Posts
    103
    Thanks guys.Hoping the new stat will cure all!
    Mirrors turned out to be knackered switch.4 for one off eBay,sorted!
    Will do stat and new coolant first as only temp sensor I can pick up locally at short notice is from VW dealers,28+vat. Ouch!

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO