Volks AutosMonster Motorsport
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    6

    audi a4 130 quattro sport

    Anybody got any ideas about poor starting & rough idling? Power is ok . also poor fuel consumption -Had new clutch & cam - just the same. Running out of ideas & get cheeses off - Thanks Quinndog.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    L1 HCS's Avatar
    6th Gear
    Candy Tetris Champion, Mahjong Champion, Magic Ball Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    cymru
    Posts
    4,597
    What year is this car? so we can move it to the correct part of the forum.
    "Swallow your pride occasionally, it's not fattening." - Frank Tyger
    "Avoid making irrevocable decisions while tired or hungry." - Robert Heinlein

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    6
    sorry - 02 reg - Thanks

  5. #4
    docurley's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    UK, London, SE
    Posts
    3,851
    You need to get the car scanned to get some isea whats up as it could be anything.

    Sparkplugs
    coolent sensor
    vaccume leak...... etc...... etc.......
    Black Audi RS4 2006 Exclusive edition, Black optic option (stock for now)

  6. #5
    swarcup's Avatar
    5th Gear
    Breakout Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    beverley,East yorkshire
    Posts
    1,270
    you could try disconnecting the maf, if it idles better then you can say its up the swanny. other than that a fault scan is the way to go
    2.5tdi Avant Q S 180 - 19" RS6 reps - chrome mirrors - ambient light package - cruise and dis retrofit - chrome side repeaters - front sline lowr conversion with cupra r splitter - rear lower valance with twin cut outs and exhaust tips - rs4 rear antiroll bar - puddle and footwell lights - sline door blades - fully colour coded - b8 autodimming mirror on custom window adapter - geuine aero wiper upgrade - genuine heated mirror upgrade

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    6
    Thanks, had a fault scan done at main dealers - nothing showed up! - will try disconnecting the maf

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    6
    Thanks -had it scanned at main dealers - nothing showed up !

  9. #8
    scott b's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Warrington, Warrington, United Kingdom
    Posts
    1,254
    how many miles on the car?

    injectors?

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    6
    142,000 MILES - thought about them - do you know how to find a faulty one ?

  11. #10
    quattrojames's Avatar
    Moderator

    Status
    Online
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Dorset
    Posts
    13,856

    My Social Networking

    Follow quattrojames On Twitter Add quattrojames on Facebook
    Have you tried putting some decent injector cleaner through to see if that improves things at all?
    Ingolstance Read about my A6 HERE.

  12. #11
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Lancaster
    Posts
    1,788
    What temp does it run at?
    Atlas Grey A4 2.5 TDI Quattro Sport.
    Mods so far: Cruise control, DIS, Heated Mirrors, Tuning box, Xenonx, Centre Arm Rest, MFSW, RNS-E, SDS and Aero Wipers.
    To do: None yet.
    Next: Auto dip rearview mirror and Folding Mirrors.

  13. #12
    BahnStormer77's Avatar
    BahnStormer

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Surrey
    Posts
    2,591
    Quote Originally Posted by docurley View Post
    You need to get the car scanned to get some isea whats up as it could be anything.

    Sparkplugs
    coolent sensor
    vaccume leak...... etc...... etc.......
    If it's a "audi a4 130 quattro sport ", then it's TDI, so I'm guessing not the plugs
    LostBok/BahnStormer77
    A6 (C7) Avant 3.0TFSI, DSG, rain and light sensor pack, LED headlight pack, MMI touch, SDS high, AMI, 360deg sensors + auto-park, Dunlop SP Winter Sports / Pirelli P Zero's.

  14. #13
    Garfie's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Ipswich, Suffolk
    Posts
    179
    My 130 TDi had similar problems when I bought it although not the rough idling. When I scanned it it also had no fault codes for the engine.

    I changed the MAF anyway as I know they get worse with age and with the new one fitted I got loads more response and a bit more power but no real change to mpg.

    Next was the coolant temp sensor which made no difference at all.

    After that I changed the thermostat as over the winter it was really struggling to get to and hold at 90 degrees. Doing that instantly gave me about 5mpg increase and the car warms up within 5-10 mins of driving now.

    Still never solved the occasional longer cranking times when starting though. Main thing I guess though is it always starts!!

    Current Car:

    A3 S-Line TDI 140bhp Sportback in Misano Red Pearl with Audi Open Sky System, Chrome Roof Rails, Full Leather, Front Armrest with Audi Phone Prep, MFSW, Cruise Control, Auto Wipers, Auto Lights, Auto Dim Mirror, Rear Parking Sensors, Bose Stereo, Privacy Glass, Ambient & Footwell Lighting and Puddle Lights.

    Pic soon

    Gone but not forgotten:

    Audi A4 TDI Sport Avant in Denim Blue
    VW Golf Mk4 GTTDI
    Vauxhall Calibra 2.0 16V 150bhp Red Top
    Vauxhall NovaVAN 1.5TD

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO