Monster MotorsportEM Tuning
Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    M4KTT's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    liverpool.Northwest UK
    Posts
    95

    Xenons and radio interference

    Has anyone ever had a problem with poor radio reception / signal when they switch their xenons on?

    I've had the retrofit kit in for probably 24months, and when on start up(headlights) the radio reception is poor...it improves once the lamps have warmed up but still inst perfect until i switch them off...

    hence why i listen to CDs alot... but now that the early mornings are dark I want to fix this fault...

    I hear that earthing the ballasts solves the problem, but i thought I'd do a bit of research first on here...hopefully someone can shed a bit more light onto it before i start dismantling my car...so much for my mega tidy install hiding the ballast from sight!
    2002 1.8t se, leather, concert, gmbh kit, 19" RS6, 210bhp Tophtechnik remap

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    26,776
    When I fitted oem bixenon adaptives I had a similar issue, I resolved this by way of coding the car correctly & also upgrading the module 09 J519 to be able to handle the upgrade, once coded & changed over the noise went away immediately.

    Yours would be best via an earth cable at 1st, test it temp by way of wire round units & touch on the chassis or earth point, be careful cause startup power can give a hell of a whack.

    Why not source a set of oem's & fit?

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  4. #3
    Garfie's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Ipswich, Suffolk
    Posts
    179
    I'd also be interested in a fix for this. My radio reception in my Avant is pretty poor in the first place anyway, but when I turn on the HIDs its nearly non existant.

  5. #4
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    26,776
    Are yours oem or aftermarket

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  6. #5
    Garfie's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Ipswich, Suffolk
    Posts
    179
    Quote Originally Posted by NHN View Post
    Are yours oem or aftermarket
    Mine are aftermarket (big ballasts). They were fine in my Mk4 Golf, didn't cause any interference in that.

  7. #6
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    26,776
    Could try shielding the ballasts from any surrounding wiring so it cant be picked up by anything, maybe its giving of an inductive field onto wires close to it that is ultimately affecting the cars radio system.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  8. #7
    Garfie's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Ipswich, Suffolk
    Posts
    179
    It is possible that could help but no idea how to go about it.

    I have been considering upgrading them to the newer slimline ballasts if people can report they don't get the interference with those.

  9. #8
    quattrojames's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Dorset
    Posts
    13,730

    My Social Networking

    Follow quattrojames On Twitter Add quattrojames on Facebook
    Quote Originally Posted by M4KTT View Post
    I've had the retrofit kit in for probably 24months, and when on start up(headlights) the radio reception is poor...it improves once the lamps have warmed up but still inst perfect until i switch them off...
    That exactly the problem I have too. I have the slimline ballast's so I dont think that idea would work sadly.
    Ingolstance Read about my A6 HERE.

  10. #9
    iyrix's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    427
    Quote Originally Posted by quattrojames View Post
    That exactly the problem I have too. I have the slimline ballast's so I dont think that idea would work sadly.
    I've now got this problem.. lol

    Looks very normal with aftermarket xenons. I have an idea im going to work on, changing my backing plate from perspex to either a slim piece of wood or metal. I think the metal is more likely to conduct though?

    Has anyone had a fix?

    Cheers
    Graham
    Audi A4 TDi 130 Sport

  11. #10
    chrisash32's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    575
    just for the record, i have the same problem too....

  12. #11
    iyrix's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    427
    im going to work on this over the weekend. WIll let you know how i get on...

    It will be really annoying if its not fixed during the winter!
    Audi A4 TDi 130 Sport

  13. #12
    simon.m's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    2,746
    not sure if this is of any help but i no years ago you used to get a wine/buzzing on the stereo and you could just buy a reducer
    from any good car shop to stop it im not 100% sure but i think you just cut into the live wier and but it inline with it job done.
    so id think you can just do the same with the lights. try maplin or some where like halfords for the part just a thought guys.
    Last edited by simon.m; 18th May 2010 at 13:11.

  14. #13
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    11
    Its called RFI or radio frequency interference. Earthing will definately help. As will sheilding the connections with any insulator.

  15. #14
    iyrix's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    427
    Does anyone know if the ballast's get hot? and are these the likely cause of the interference?
    Audi A4 TDi 130 Sport

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO