Monster MotorsportEM Tuning
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    2

    Help with codes for B6 A4 1.8T

    my friends A4 1.8t (b6) is having a few probs. It has cut out on him a couple of times and the EPC light is on.

    I ran the codes and got the following:

    Tuesday,21,July,2009,17:29:10:31547
    VCDS Version: Release 805.4

    Address 01: Engine
    Control Module Part Number: 8E0 906 018 B
    Component and/or Version: 1.8L R4/5VT 0004
    Software Coding: 11501
    Work Shop Code: WSC 63351
    Additional Info: WAUZZZ8EZ1A054559 AUZ6Z0A0082978
    7 Faults Found:

    17698 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83): Signal too Small
    P1290 - 35-10 - - - Intermittent
    17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
    P1136 - 35-10 - - - Intermittent
    17947 - Clutch Pedal Switch (F36): Implausible Signal
    P1539 - 35-00 - -
    16706 - Engine Speed Sensor (G28): No Signal
    P0322 - 35-00 - -
    16490 - Manifold / Barometric Pressure Sensor (G71) / (F96): Implausible Signal
    P0106 - 35-10 - - - Intermittent
    16395 - Bank 1: Camshaft A (Intake): Retard Setpoint not Reached (Over-Advanced)
    P0011 - 35-10 - - - Intermittent
    17658 - Fuel Level too Low
    P1250 - 35-00 - -

    I unplugged the MAF and the car ran fine - would you say that this is all pointing to the MAF being on its way out?

    any help is much appreciated!

    ta

    Andy Mac

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    technics100's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Co Antrim
    Posts
    773
    Change the MAF first, get the Bosch part number and go direct to a bosch dealer, will be cheaper that way. The System too lean, could be a boost leak somewhere, but change the MAF clear the codes and take it from there..


    2003 Silver A2 1.4 TDi - 65mpg & 30 a year to tax - ;-)
    2003 Atlas Grey A4 2.0 S-line - gone
    2000 Goodwood Green S6 4.2 V8 - gone

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    35
    Clear the codes and take it for a run before you do anything, check the codes again and see what you got.
    A few of those codes would indicate a crank sensor, this also brings on the epc light you mentioned.
    HTH.

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    35
    Just looked at the codes a little closer, and if they all come back again after you clear them I'd say Your friend has a boost leak and a crank sensor on the way out, maybe a few other lesser issues to.
    I'm speaking from personal experience here but I'm no expert.

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    2
    He has had these codes before - i cleared them and now they have returned! I will have a look at the car tomorrow to see if i can track any of these probs down.

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    35
    Well
    16706 - Engine Speed Sensor (G28): No Signal
    P0322 - 35-00 - -
    16395 - Bank 1: Camshaft A (Intake): Retard Setpoint not Reached (Over-Advanced)
    P0011 - 35-10 - - - Intermittent
    I would say these 2 codes along with the EPC light and cutting out are caused by the crank sensor on the way out, it can also cause the tacho to go erratic and give a really bad kangaroo.
    This one
    17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
    P1136 - 35-10 - - - Intermittent
    and possibly this one
    16490 - Manifold / Barometric Pressure Sensor (G71) / (F96): Implausible Signal
    P0106 - 35-10 - - - Intermittent
    a vac leak

    Others well maybe bad sensors/switches. There does seem to be alot of codes, I'd be tempted to check the wiring looms especially near the turbo as it does get incredibly hot there, when I bought my car I had about 6 wires melted or partially melted all shorting to each other due to a previous owners bodge.

    Good luck

  8. #7
    Xmay4444's Avatar
    On Point!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    LHR
    Posts
    255
    Some of those codes and what you are discribing are very similar to what i had on my 2001 1.8T.
    Cause?, split vacum hose.
    1.8T quattro S-Line in Akoya Silver, Milltek sports cat & 100mm tipped pipes, black Angel Eyes, 18" RS6's (Vredestein Ultrac Sessanta), Bose Symphony 6CD, Moonroof, Criuse Control, Armrest, Full DIS, 0.5 Leather, F&R PDC, Light Pack, Parrot MKi9200
    Coming soon HID's
    -------------------------------------------------------------------
    2001 1.8T Sport 0 v Swedish Artic 1

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO