Volks AutosAH Fabrications
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    munchman s3's Avatar
    Gas it

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Liverpool
    Posts
    48

    1.9 tdi going limp after 100mph

    my mates A4 is going into limp mode as soon as he's hitting 100mph and even sometimes when just fast accelerating any ideas what this problem could be??????

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Rocko's Avatar
    A5 TSFI

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    N. Ireland
    Posts
    532
    Mines doing something similar. Going to my audi mechanic mate at the weekend for a severe service and a diagnosis so Ill let you know what he finds out.

    He thinks blocked EGR valve, collapsed pipe somewhere or eeegads, the turbo is in trouble but he wouldnt commit to anything until the spanners come out.
    Ranting about Audi Customer Service

  4. #3
    BahnStormer77's Avatar
    BahnStormer

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Surrey
    Posts
    2,578
    bad remap?

    exhaust gasses overheating if he's been nailing it a few times in a row... safety will kick in so you don't shag the engine?

    Which 1.9TDi - they come in all flavours... from 90bhp to 150bhp!
    LostBok/BahnStormer77
    A6 (C7) Avant 3.0TFSI, DSG, rain and light sensor pack, LED headlight pack, MMI touch, SDS high, AMI, 360deg sensors + auto-park, Dunlop SP Winter Sports / Pirelli P Zero's.

  5. #4
    munchman s3's Avatar
    Gas it

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Liverpool
    Posts
    48
    it aint been remmapped an its the 150 model, theres no warning lights and when the engine is switched off and on agen its fine. But when in limp mode sometimes it sounds like the air filter has been removed, deep noise

  6. #5
    quattrojames's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Dorset
    Posts
    13,689

    My Social Networking

    Follow quattrojames On Twitter Add quattrojames on Facebook
    Quote Originally Posted by munchman s3 View Post
    it aint been remmapped an its the 150 model,
    Did they do a B6 1.9tdi 150?
    Ingolstance Read about my A6 HERE.

  7. #6
    Marc1's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    719
    Have a look here http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=179589

    Keep us updated on your progress, I'm sure it will help others - me included, I'm trying to work my way through the list, but I'm remapped, so that's where I started but still having issues

  8. #7
    Marc1's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    719
    If it's the variable vanes, you could use this product:- http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...m=120395926290

    It has a great review in Audi Driver:- http://www.innotecworld.com/images/d...i%20Driver.pdf

    Rocko, how did you get on at the weekend with your tech mate, any progress?

  9. #8
    Rocko's Avatar
    A5 TSFI

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    N. Ireland
    Posts
    532
    He couldnt do it. Im awaiting a call from him for this week!
    Ranting about Audi Customer Service

  10. #9
    Marc1's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    719
    Quote Originally Posted by Rocko View Post
    He couldnt do it. Im awaiting a call from him for this week!
    Fingers crossed he'll be able to right it for you soon mate.

  11. #10
    Rocko's Avatar
    A5 TSFI

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    N. Ireland
    Posts
    532
    Saturday is the day. Magic Matt will hopefully sort this problem out easily, quickly and cheaply and not say the words "turbo" and "buggered".
    Ranting about Audi Customer Service

  12. #11
    BahnStormer77's Avatar
    BahnStormer

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Surrey
    Posts
    2,578
    Quote Originally Posted by quattrojames View Post
    Did they do a B6 1.9tdi 150?

    Not they didn't... 130bhp... but those are good for 160bp on a remap...
    LostBok/BahnStormer77
    A6 (C7) Avant 3.0TFSI, DSG, rain and light sensor pack, LED headlight pack, MMI touch, SDS high, AMI, 360deg sensors + auto-park, Dunlop SP Winter Sports / Pirelli P Zero's.

  13. #12
    Marc1's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    719
    Quote Originally Posted by Rocko View Post
    Saturday is the day. Magic Matt will hopefully sort this problem out easily, quickly and cheaply and not say the words "turbo" and "buggered".
    Any news mate?

  14. #13
    Rocko's Avatar
    A5 TSFI

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    N. Ireland
    Posts
    532
    Yep. He replaced all the vacuum hoses and sorted a few fault codes and replaced the MAF sensor.

    Runs like a dream now, although my mapping guy checked the map on the car and its running twice the boost required! So that'll be getting tweaked.
    Ranting about Audi Customer Service

  15. #14
    Marc1's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    719
    Quote Originally Posted by Rocko View Post
    Yep. He replaced all the vacuum hoses and sorted a few fault codes and replaced the MAF sensor.

    Runs like a dream now, although my mapping guy checked the map on the car and its running twice the boost required! So that'll be getting tweaked.
    Phew, pleased it got sorted mate and wasn't anything too severe.

    I've replaced most of the rope covered hoses now, still no luck though. Also have a pretty leaky EGR which surely can't help things.

    I've now read things about boost creep at higher revs under higher load - something to do with the small turbo not being able to cope with the exhaust gases due to the extra fueling. All new to me like, but something to bear in mind I suppose.

    Have you managed to keep it on full throttle in the higher gear for over 10 seconds? Aparently this is the point of boost creep, if it's going to happen.

    Out of interest, do you know what boost level requested and actual you have right now? And what power and torque figures are you at?

  16. #15
    Rocko's Avatar
    A5 TSFI

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    N. Ireland
    Posts
    532
    No not yet, not after being worked on.

    Remap should be 180bhp/310lbs ft but I cant confirm that now.
    Ranting about Audi Customer Service

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO