Volks AutosMonster Motorsport
Results 1 to 17 of 17
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    23

    someone please help overheating help!!!

    I have got a 2004 audi a4 1.8t. I have a problem with the coolant, it doesn't appear to be circulating. Initially thought it could be an air lock, took the small return pipe off and initially had water running through, then started stuttering and then stopped completely and just had steam coming out. The temperature gauge stays the same at about 90. What could it be?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    S4_dan's Avatar
    Fire up the Quattro!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Somewhere in the Howardian Hills!
    Posts
    1,615
    Matrix blocked?
    Water pump failing?
    Small Leak?

    When was the water pump last changed?
    2002 2.5 V6 Quattro
    Mods Done: Q5 Rear aero wiper. Front ambient light install. Led number plate lens. Towbar with 13pin electrics.
    Mods to complete: Sport shocks to go with Eibach pro springs. Fit 17" 5 star matt black wheels. Fix lack of torque at low revs. Get a custom exhaust system fitted.

    FOR SALE - Eibach Pro Sport springs for a 2.5 V6 B6/7 PM ME.

  4. #3
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Online
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,526
    as abive or stat not open

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    23
    It was replaced at 76k and it's now done 127k

  6. #5
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    770
    Does the rad and the hoses get hot and if so does the fan come on?If not its probably the water pump

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    23
    The hose going out of the radiator and into the engine is hot as is the return pipe. Not entirely sure about the radiator, the fan doesn't come on but wasn't sure if this was because the temperature gauge is always reading ninety.

  8. #7
    S4_dan's Avatar
    Fire up the Quattro!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Somewhere in the Howardian Hills!
    Posts
    1,615
    Do the heaters work inside the cabin?
    2002 2.5 V6 Quattro
    Mods Done: Q5 Rear aero wiper. Front ambient light install. Led number plate lens. Towbar with 13pin electrics.
    Mods to complete: Sport shocks to go with Eibach pro springs. Fit 17" 5 star matt black wheels. Fix lack of torque at low revs. Get a custom exhaust system fitted.

    FOR SALE - Eibach Pro Sport springs for a 2.5 V6 B6/7 PM ME.

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    23
    Yeah the climate control is all fine. Is the water pump a big job? Thinking about doing it myself.

  10. #9
    S3 GAZ's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    East Ayrshire Scotland
    Posts
    347
    Quote Originally Posted by kier1990 View Post
    Yeah the climate control is all fine. Is the water pump a big job? Thinking about doing it myself.
    Its part of the timing/cam belt. So is a fairly big job if your never tackled one before. Plus there are some tools required to lock the cam when changing the belt. Not for the faint hearted.

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    160
    I'm confused why don't you think the waters circulating exactly. There's a small bleed screw on the steel coolant pipe that runs over the injectors. Try that, if there's hot air from the heaters the waters moving.

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    23
    Because when you remove the return pipe nothing comes out of it except steam. If you leave the return pipe attached to the expansion tank them the water coils out over. Have tried that screw but can't seem to move it.

  13. #12
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    23
    Quote Originally Posted by kier1990 View Post
    Because when you remove the return pipe nothing comes out of it except steam. If you leave the return pipe attached to the expansion tank them the water coils out over. Have tried that screw but can't seem to move it.
    the reason why i think it ain't circulating is because for it to be move around it should come back in the tank not boil in the tank. The bottom hose going into bottom of the engine is stone cold and the pipe along inlet is burning hot and when u take small pipe off tank has a little flow the just constant steam comes out off the pipe. And near Exeter Devon lol?? Thanks for comments aswell

  14. #13
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    160
    Ok let me change the question why did you think there was a problem before you pulled this pipe off. Run it up to temp for a while check the rad top to bottom should be hot. As well as top and bottom rad hoses. Try some mole grips to get more leverage on the screw if it's tight. They can be a pain to get the air out the system. That small pipe is just a vent pipe and doesn't generally circulate coolant

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    160
    Ok if waters not getting to the rad and your heaters are getting hot. I'd check the thermostat. As sounds like pumps working but stats not opening. Stats a pain in the backside to get to as well.

  16. #15
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    23
    I only picked the car up yesterday and after driving it for an hour The oil low level light came on, we pulled in. Stopped and turned the car off for five minutes, then restarted it. Oil warning light had gone out and did not come back on for about another three quarters of an hour. Once home checked oil which was low, checked water at the same time when the car had cooled and was empty.
    I tried grips on the screw but still couldn't undo it, but will try again tomorrow.
    Will check radiator tomorrow as well.

  17. #16
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    160
    Sounds like you picked it up from 1 careful owner there. Good luck with it. If the waters low you may have a leak as they generally don't use water. But if oils low then who knows when was last looked at. But I'd check the stat if it's not getting to the rad. And the stat housing is behind the alternator just to add to the fun

  18. #17
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    23
    Ok
    Quote Originally Posted by Jama665 View Post
    Sounds like you picked it up from 1 careful owner there. Good luck with it. If the waters low you may have a leak as they generally don't use water. But if oils low then who knows when was last looked at. But I'd check the stat if it's not getting to the rad. And the stat housing is behind the alternator just to add to the fun
    i will have a look at stat tomorrow aw is it great lol

 

 

Similar Threads

  1. ARRRRRRRRRRRGHHHH!! wooosaa... someone please help
    By ALPINE in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 19
    Last Post: 11th April 2010, 22:20
  2. Can someone please help me with some part numbers?...
    By A3-sport in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 2nd February 2010, 10:48
  3. Can someone please help me with some wiring info?
    By bluequattro in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 24th September 2009, 23:51
  4. Remote central locking problem!someone please help
    By Add7 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 30th July 2004, 13:43

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO