JMB RetrofitsEM Tuning
Results 1 to 25 of 25
  1. #1
    Chrismawa's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Tyne and Wear
    Posts
    208

    Thermostat or Temp Sensor

    My A4 1.9TDI 130 doesn't get to 90 on the temperature display. After reading around on here it seems it will be either the thermostat or temperature sender. Is there any way to tell which? Or just a case or trial and error?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Bradderz_1988's Avatar
    Dont replace it, Upgrade it !!

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Westhoughton, Bolton
    Posts
    3,138
    Will more than likely be the thermostat given there track record in audi's !!
    1999 Audi A4 1.8T Quattro Sport - Volcano Black

    Mods - Frankenturbo F21 Kit - 3" MAF - Saab Reds - THS Decat - Non Res Milltek - ECS Crank Pulley - 034 Snub + Bracket/Gbox Mounts - 1Z/S2 Clutch + Flywheel - 007p - ICM + EVAP Delete - PFR6Q Plugs - S4 B6 345mm Brakes - 300mm Rear Brakes - Goodridge Hoses - LCR Splitter -S4 Bumbers + Skirts/Mouldings - OEM Xenons - Apikol Diff mounts - Polytek'd Rear Diff Mount
    To do/planned -Eibach pro's - GT2871/76R + FMIC + ME7 (maybe) + Engine/stroker Build

  4. #3
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    770
    If the stat has failed stuck open then you should notice that the engine is slow to warm up and the heater doesn't work well.The CTS is more for smooth running

  5. #4
    S3 GAZ's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    East Ayrshire Scotland
    Posts
    347
    Change the stat first its £10 and is the easier of the 2 to replace. Drain the coolant or top up as youl loose some in the process

  6. #5
    Mike.M's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Dorset
    Posts
    1,582
    If it is the stat and it's stuck open the car will very slowly get upto 90 if at a standstill and keeping the revs to about 2k. I had this but once I took the stat out discovered that a location lug had broken off the stat elbow and got stuck not allowing it to close, but this is a rare occasion.

    If there is no change to the temp after doing the above then the sensor is the next culprit.
    Mike

    B6 A4 1.9 TDI Sport 130 - GMBH/S-Line kit - Akoya Silver
    - BUILD THREAD >>

  7. #6
    S3 GAZ's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    East Ayrshire Scotland
    Posts
    347
    When my stat was on its way out the temp would go up to 90 if I was pushing the engine a bit as soon as took some stress of the engine ie going downhill then the temp needle would drop almost to the bottom. Also it seemed to take ages to heat up in the winter.

  8. #7
    Chrismawa's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Tyne and Wear
    Posts
    208
    Cheers lads think ill go for the thermostat first then!

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    217
    Is there any preferance on make of stat?

    ECP are selling Circoli ones for 3 quid odd at the moment.

    Should I replace the housing at the same time?

  10. #9
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    redditch b98
    Posts
    359

    My Social Networking

    Add bradh on Facebook
    im a fan of buying genuine vw/audi thermostat's as i find the cheep ones fail more regularly might cost a tad bit more but should last longer

  11. #10
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    770
    Don't buy ECP.Put one in an S3 last year and it only lasted a few weeks

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    217
    Genuine it is then.

    How much G12 will i need to refill the system?

  13. #12
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    217
    think i have found out? allow for 5l...

    worth using gen g12 or get some antifreeze with g12 spec?

  14. #13
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    redditch b98
    Posts
    359

    My Social Networking

    Add bradh on Facebook
    It's g13 now from vw lol I buy genuine stuff last time but I bagged 2 bottles of eBay for price of one he he

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    217
    Want to do it this weekend really and looking now I'm not paying out for genuine antifreeze. ECP finest will do I reckon.

  16. #15
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    191
    I used this stuff

    COMMA XSTREAM G30 ANTIFREEZE COOLANT 5 LITRE - FREE TRACKED POSTAGE | eBay

    think its the same as audi use but may be wrong
    2002 A4 AVANT 2.5 TDI QUATTRO

  17. #16
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    217
    Cheers, I thought people must use other than Audi own as thats rediculous price.

    Off to Audi in a bit for the stat and oring then ECP for some antifreeze think they do Triple QX stuff.

  18. #17
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    2,185
    Unless you going to flush the system it not recommended to mix the vag anti freeze, as there will still be loads left in the engine & heater matrix. You also don't need 5 litres I use a 50/50 mix of G13 & water but you could go lower, you will only need at most 2 bottles of G13 for the job you are doing, it's not worth mixing it with other brands.

  19. #18
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    217
    After all that I ended up getting a part from my local motor factors as my 3 local audis didn't have 1 in stock!

    Unfortunately I missed your message B5NUT and have bought some antifreeze for the job. I guess I'll give the system a flush then.

    Should have it all sorted tomorrow.

  20. #19
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by Mike B View Post
    Don't buy ECP.Put one in an S3 last year and it only lasted a few weeks

    I replaced mine in my 52 A4 1.9 tdi 130 with the ECP one 2-3 weeks ago and I'm sure it's gone again, unless I have an air lock...? I think I may replace it with a genuine one before I do the temp sensor but not sure on the price from the dealers~?

  21. #20
    glenandem's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    manchester
    Posts
    531
    i replaced both parts last year with gen and been fine all year then this morning,first frosty morning and it took a fair while to get to 90.
    must have been in stop start traffic for a good 25 mins and was still at 70 but im just putting it down to these 1.9 engines just dont get very hot and struggle to get up to temp in cold conditions!

  22. #21
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    217
    Quote Originally Posted by quiksilver_jake View Post
    I replaced mine in my 52 A4 1.9 tdi 130 with the ECP one 2-3 weeks ago and I'm sure it's gone again, unless I have an air lock...? I think I may replace it with a genuine one before I do the temp sensor but not sure on the price from the dealers~?
    Audi quoted me 17 quid i think it was the other day. But surely you would change the temp sensor before changing the stat again. I changed both on mine.

  23. #22
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by Paul_TDi View Post
    Audi quoted me 17 quid i think it was the other day. But surely you would change the temp sensor before changing the stat again. I changed both on mine.

    I would but the stat is sooo easy to do do whereas the temp sensor seems impossible to get to and I have asked the question on the forum regarding the difference between green and black as I have a black one on the car but ecp supplied me a green one. They also do not do new o rings and clips so I dont know what to do.

  24. #23
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    217
    Just remove the top boost pipe then you can get to it fairly easily.

    ECP do seem to of stopped doing the clips and rings, I bought a temp sender with clip and oring off them in January but when I bought the other day they said they had none, thankfully I had a spare clip and I have a box of orings.

    I had a green one come out and green back in. Your not looking at the fuel temp sensor are you?

  25. #24
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by Paul_TDi View Post
    Just remove the top boost pipe then you can get to it fairly easily.

    ECP do seem to of stopped doing the clips and rings, I bought a temp sender with clip and oring off them in January but when I bought the other day they said they had none, thankfully I had a spare clip and I have a box of orings.

    I had a green one come out and green back in. Your not looking at the fuel temp sensor are you?
    I dont think so ? I'm taking off the plastic engine cover and looking over the back of the engine down the left side, it looks to be right? It is sitting at an angle slightly upside down?

  26. #25
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    217
    Yer thats the one.

 

 

Similar Threads

  1. Thermostat or Temp Sensor?
    By danger S3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 39
    Last Post: 13th July 2013, 12:10
  2. Thermostat or Temp sensor??
    By finesse in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 29
    Last Post: 16th April 2010, 23:51
  3. Another maf/thermostat/temp sensor thread
    By grumbas in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 6th July 2008, 11:42
  4. Cold running issues, Thermostat or temp sensor?
    By Prawn in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 19
    Last Post: 30th October 2007, 14:06
  5. Locating Thermostat & Temp sensor
    By Defratos in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 8th October 2007, 16:24

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO