Volks AutosSky Insurance
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Warwickshire
    Posts
    61

    1.8t (190) s line burning 1l oil every 1000miles????

    Hi guys,

    I have just had to top up the oil again after 1000 miles (1 litre exactly), my mechanic says this is fine and it is noted in the owners manual (which I don't have), is this correct as i am going to have to top up every 1000 miles (12 times a year plus oil changes?)

    The oil pump, pick up pipes etc have been replaced 5000 miles ago (by previous owner via audi main dealer) and i have had the pick up pipes checked by my mechanic (who formally worked for VW)

    Any body put my mind at rest?

    Thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    196
    It's on the high side, but within what I understand the acceptable usage to be - that said, my 2.0 petrol with 105k on it only uses 1 ltr in 3,000. Hope this helps, Mike.

  4. #3
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Near Oxford
    Posts
    405
    I'd be checking the the boost pipes for blockages. Any blue smoke on start up or boost? Any oil in the tail pipes? Could be turbo seals, I personally wouldn't be happy with that sort of oil usage. My last 1.8t didn't use a drop between servicing, and I'm hoping my new onw won't either.

  5. #4
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,510
    some audis use it some dont
    this cab i have now dont use a drop
    but the old B7 used around a 1tr every 5 to 6 k.

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Surrey
    Posts
    235
    my old 2001 s3 used to use a litre around every 1000 miles and when i mentioned it to the audi specialists i use for my servicing they said that it was quite normal for the 1.8t engines to use that amount of oil especially as i was mainly doing short runs
    2003 S4 Moro Blue Saloon

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    32
    my golf 1.8t aum started using lots of oil....on inspection (after a long time of repeated topping up) found the crap plastic dip stick tube had cracked and assuming that had let oil out.

    Bought the car at 100k and it never used oil between services, from around 120k (remapped for some time) it started using oil and i was honestly getting worried...turned out to be the above and car is now on 133k and returned to not using oil.

    guess it depends on engine and they are all a little different....worth checking tube though.

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    32
    my old s3 51 plate never used oil either......and my 1.8t avant 190 is not going through any so far in 1k miles.....

  9. #8
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    432
    That's about the max limit for oil consumption, my wife's a3 1.8tq never used any, and her 190 s line q uses no oil, my 2.8 30v uses loads! back in the day when i was working in the network i remember a lot of customers asking about high oil consumption and it varied so much from engine to engine, a lot has to do with where the car is being driven how it was driven form new. Personally the longlife oil audi suggest imo is like water and ****e, try something a little thicker like 5w40 i have used Millers oils XFS in both of the 1.8t's and it's not used any, Quantum oils as sold by audi do seem burn off a bit whereas Millers don't, tried this over a good few years and different cars.

    Book says max oil consumption is 1 litre per 1000km.hmmmmmmmmmm

 

 

Similar Threads

  1. A4 190 S-Line Tuning
    By Type RA in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 19th May 2011, 10:09
  2. 3.0 QS vs 190 QS Line
    By j033y in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 13th March 2010, 15:48
  3. 190 S-Line Temperature Gauge Fault - Any advice?
    By s-line stu in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 25th July 2008, 13:42
  4. 190 S-line multitronic questions
    By Wolfsburger in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 27th June 2007, 21:56

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO