Monster MotorsportEM Tuning
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    glenandem's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    manchester
    Posts
    531

    temp prob since cambelt and waterpump?

    hi guys, i recently replaced the cambelt and waterpump on my 1.9tdi and since then ive lost a few mpg and the temp takes alot longer to get to 90 and when im stationary it drops to around 60-70ish so i replaced the coolant temp switch and also the thermostat today with both gen vag parts and still doing the same, all since i did the cambelt and waterpump?
    elec fan not on either so thats not keeping it cool, i wouldnt be so bothered but im sure the ive lost about 4-5 mpg
    any ideas?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,536
    did it bleed up ok ?

  4. #3
    glenandem's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    manchester
    Posts
    531
    think so pal, i had to rev it to 2k for a wee bit to get it up to 90 degrees than if you leave it to idle it goes back down to 70ish, the heater blows hot air ok too and its never overheated?
    i didnt disconnect the bulk head pipes to bleed it but im pretty certain its not got an airblock as it would overheat or wouldnt get hot air would i?

  5. #4
    glenandem's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    manchester
    Posts
    531
    Forgot to mention when I did the work I put an egr blanking plate on, could this be affecting the temp as its not allowing hot exhaust gases back into the engine and maybe it's affecting mpg too, even though i thought that blanking the egr was supposed to help?

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Northern Ireland
    Posts
    71
    From my understanding of the tutorials on here people seem to be getting slightly more mpg with the egr delete, or rather thats the theory anyhow.

  7. #6
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,536
    what stat did you fit ?
    oem or after market

  8. #7
    glenandem's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    manchester
    Posts
    531
    Hi guys yes it was a gen stat from tps and the egr blank I've fitted thrm to other cars
    And they have improved mpg by 1-2 here and there but I'm just thinking with this temp and mpg issue Is it related to egr blank maybe, might swap it back and see if it helps as both the usual parts have been replaced with gen too!

 

 

Similar Threads

  1. cambelt and waterpump clutch
    By mozza1202 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 7th May 2012, 23:53
  2. Replies: 14
    Last Post: 4th January 2011, 10:35
  3. S3 whine after having cambelt and waterpump replaced.
    By its_neil in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 7th May 2010, 11:45
  4. cambelt and waterpump ??
    By davidjohngarty@yahoo.co.u in forum TT/TT-S/TT-RS Forum
    Replies: 3
    Last Post: 20th April 2008, 15:51
  5. Cambelt and Waterpump Done!
    By baynesey in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 1st March 2008, 01:06

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO